Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Divort

Eu, in acord cu sotul meu am hotarat sa divortam. Nu exista copii minori sau bunuri de impartit.

1  2  Final
 12-09-2015
Vizitator
Buna ziua, as dori cateva informatii privind procedura unui divort in cazul in care sotul meu este in Germania , iar eu in Austria. Asa cum spuneam, suntem amandoi de acord, avem un copil de 22 ani si nu avem bunuri comune pe numele nostru. Pe noi ne-ar interesa sa nu fim nevoiti sa facem prea multe drumuri in Romania. Este posibil sa ne prezentam o singura data amandoi si apoi sa nu trebuiasca sa mai facem inca un drum in tara ? Cat dureaza pana obtinem certificatul de divort, si daca e posibil un pret aproximativ. Ultimul domiciliu avut impreuna a fost in Brasov, si tot in Brasov s-a efectuat casatoria in 1989. Va multumesc anticipat.
Răspunde
 12-09-2015

Daca sotii sunt de acord se poate divorta in Romania.
Va veti judeca la Bucuresti.
Durata e greu de estimat in mod precis deoarece au complicat procedura si nu mai depinde in exclusivitate de avocat.
Posibil sa dureze intre o luna si 3 luni daca merge bine.
Daca apar probleme poate dura mai mult.

Va trebuie avocat la amandoi ca sa mearga bine si ca unsa treaba.
Costurile sunt confidentiale si difera.
E bine sa angajati avocat care se pricepe la specificul procesului dvs. ca sa nu aveti surprize neplacute deoarece nu e chiar atat de simplu acest proces daca nu se stie exact ceeste de facut.
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Va multumesc mult, dar imi puteti preciza daca este suficient sa venim o singura data in Romania , sa nu fim nevoiti sa facem doua drumuri ?
Răspunde
 12-09-2015

Da, se poate sa veniti o singura data amandoi imperuna dar sa stati macat 2-3 zile in Romania pentru ca avocatul nu poate face totul intr-o singura zi.
Trebuie mers si la notar.
Vedeti ca la Bucuresti se va judeca procesul.
Pentru cost imi puteti timite e-mail ca sa va comunic costurile estimative.
Ma puteti contacta si telefonic pentru acest motiv.
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Va multumesc foarte mult. Voi discuta telefonic cu sotul meu, sa hotaram o data la care putem veni amandoi. Eu doresc sa venim in saptamana 5-9 Octombrie. Din cate inteleg , procesul va avea loc in Bucuresti , indiferent ca noi avem domiciliul in Brasov, si ne-am casatorit in Brasov ?
Răspunde
 12-09-2015

Da, daca aveti amandoi resedinta in strainate si aveti acte.

Cand veti consulta avocatul e bine sa vada si toate actele.
Răspunde
 12-09-2015

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Daca nici unul dintre soti nu mai are domiciliul in raza ultimului domic comun, atunci nu veti putea divorta la Brasov.

In cazul dvs nu as vedea solutia printr-un divort in instanta, ci de comun acord la notar sau starea civila.

Depuneti acele prin avocat/ mandatar si va prezentati in 30 de zile sa le semnati in fata notarului/ofiterului de stare civila.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-09-2015

Notarul nu divorteaza oamenii care au resedinta in strainatate.
Competenta teritoriala ar fi si ea alta in caz de divort notarial.

In plus, procedura la notar priveste prezenta personala a partilor si avocatul nu ii poate ajuta cu reprezentarea la notar.
Acest lucru ar presupune, ipotetic vorbind, ca ar trebui sa se prezinte de doua ori in tara personal si exact la aceeasi data.
Insa, asa cum aratam anterior nu se poate divorta la notar.

Divortul la notar este singurul caz in care oamenii nu pot fi reprezentati in fata notarului si ii obliga sa fie prezenti personal.

Divortul de la notar nici nu ar fi de competenta Bucurestiului in cazul expus daca s-ar fi putut divorta la notar.
Răspunde
 12-09-2015

Bucuresti
0723639378
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Mai informati-va d-nule avocat Lascoschi inainte de informa eronat.

Acte necesare divorţ prin acord

- actele de identitate ale celor doi soţi;
- certificatele de naştere;
- certificatul de căsătorie.

Soţii pot face dovada identităţii cu unul din următoarele documente, care trebuie să se afle în termenul de valabilitate, atât la depunerea cererii, cât şi la eliberarea certificatului de divorţ:
- cetăţeni români – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, pentru cetăţeni români domiciliaţi în străinătate, paşaportul în care este menţionat domiciliul;
- cetăţeni U.E. (Uniunea Europeană) / S.E.E. (Spaţiului Economic European) – documentul de identitate sau paşaportul, emis de statul aparţinător;
- apatrizi – paşaport emis în baza Convenţiei privind Statutul apatrizilor din anul 1954, însoţit de permisul de şedere temporar sau permanent, după caz;
- cetăţeni străini din state terţe, non-U.E. / S.E.E – paşaportul emis de statul ai căror cetăţeni sunt, cu viza de intrare pe teritoriul României aplicată;
cetăţeni străini cărora li s-a acordat o formă de protecţie în România – document de călătorie emis în baza Convenţiei de la Geneva din 1951 sau, după caz, document de călătorie pentru străinii care au obţinut protecţie subsidiară – protecţie umanitar condiţionată;
- cetăţeni străini solicitanţi de azil în România – paşaport emis de statul ai căror cetăţeni sunt, însoţit de documentul temporar de identitate.

Notarul public va verifica actele de identitate eliberate de autorităţile române în Registrul de Evidenţă Informatizată a Persoanei administrat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La depunerea cererii de divorţ, soţii pot fi reprezentaţi la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială.

Însă, nu vor putea fi reprezentaţi şi la eliberarea certificatului de divorţ, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar să se prezinte personal la biroul notarial.

TEMEI LEGAL : art.376 alin.2 C.civ

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-09-2015

La notar trebuie sa se prezinte de doua ori in mod obligatoriu personal sotii.

Reprezentarea vizeaza depunerea actelor prin procura notariala.
Procura trebuie facuta la ambasada sau la consulat in mod obligatoriu.

Daca domiciliul comun ultim nu este in tara nu pot divorta.
Notiunea de domiciliu este definita de ICCJ si are sens de resedinta, de loc unde au locuit sotii.
In speta, sotii locuiesc in strainatate.

Incercati dvs. sa nu dezinformati si sa puneti oamenii aiurea pe drumuri.

La instanta lucrurile sunt simple si clare pentru un avocat profesionist insa banuiesc ca avocatii se tem ca pot sa o dea in bara in astfel de procese care nu sunt chiar simple...sub aspect procedural...
Daca doamna nu intreba deschidea procesul la Brasov si dura procesul aproximativ un an pana sa ajunga sa se judece...la Bucuresti...

La instanta nici macar nu trebuie sa se mai prezinte si se ocupa avocatul de tot.
Tot avocatul scoate si hotararea de divort fara sa mai fie necesar sa vina sotii personal sa scoata certificatul de divort asa cum se face obligatoriu la notar.
Cateodata lucrurile simple sunt mai greu de vazut...
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Are dreptate colega Gerber, in plus eu chiar am reprezentat si apoi asistat un client la divort notarial.. deci este posibil sa fie reprezentat/asistat si de avocat si in fata notarului (nu doar la divort, chiar si la contracte cum ar fi cel de partaj unde avocatul poate fi chiar util!) nu este nicio problema in acest sens daca partea considera ca are nevoie de un sprijin juridic suplimentar.
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
La notar nu merge , am sunat deja si am vorbit in Brasov cu notarita mea ; trebuie obligatoriu sa ne prezentam de doua ori, mi-a spus clar. Problema este ca nu stiu de fapt ce inseamna rezidenta...Eu m-am inregistrat la autoritatile locale din Viena , asa ca am drept de sedere si de munca aici, dar eu am buletin de Brasov, cu adresa in Brasov. Cine stie ca eu locuiesc in mare parte in Austria daca eu nu spun acest lucru ?
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Trebuie sa va prezentati de doua ori doar daca nu ii reprezinta nimeni pe ambii soti la depunerea cererii.
Daca depuneti cererea prin persoana imputernicita este suficient sa veniti o singura data, adica peste cele 30 de zile cand va da notarul termenul.
Va spun sigur pentru ca am depus cererea de divort pentru doi soti la un notar din Bucuresti si s-au prezentat doar peste 30 de zile la ridicarea certificatului.
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Multumesc mult, probabil trebuie sa mai incerc si la alt notar. La cel care am sunat eu in Brasov mi-a spus ca va trebui sa venim de doua ori.
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
O utima intrebare : cum as putea eu de aici , din Austria sa imputernicesc un avocat fara a ma deplasa in Romania ?
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Prin procura notariala la Consulatul Romaniei din Australia (stiu ca se afla in Sydney).. atentie ca procura trebuie sa aiba un anumit continut - rugati notarul la care faceti divortul sa va trimita un model
Răspunde
 12-09-2015

Bucuresti
0723639378
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Ma bucura faptul ca mai sunt colegi care au rezolvat la notar. Am avut un astfel de caz dar nu imi place sa ma laud cu asta asa cum fac alti colegi. Consider ca tb sa ne exercitam profesia cu onestitate, in sprijinul clientilor si suntem datori sa ii informam corect si complet pt aputea decide ceea ce li se potriveste mai bine.

Stimata doamna, atata timp cat exista in Codul civil articol d elege care prevede expres posibilitatea depunerii actelor prin mandatar notarul nu are cum sa va refuze.

Contactati si alti notari. Eu am rezolvat un astfel de dosar la notar in Bucuresti cu procura pt depunerea actelor, va prezentati in 30 de zile la semnare (singura data cd tb sa fiti prezenti personal pt a va exprima consimtamantul, ca si la incheierea casatoriei).

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 12-09-2015
Vizitator
Va multumesc mult de tot pentru informatii. Ramane sa hotaram, eu cu sotul meu, pe care din variante mergem in continuare. O zi buna va doresc.
Răspunde
 12-09-2015

E vorba de Austria si nu de Australia...
In fine...asta mai putin ar conta...

Cei care considera ca asistenta juridica este intocmai cu reprezentarea se afla intr-o grava eroare de drept.
Reprezentarea se face in lipsa clientului.
Adica fara sa fie clientul prezent.
Asistenta juridica presupune prezenta clientului si este fix ce vrea sa evite.
La notar e vorba de asistenta juridica si nu de reprezentare in sens pur juridic.

Ca avocatul poate reprezenta persoana ca sa intrebe ceva notarul si sa se uite in dosar este o tot o forma de acordare de asistenta juridica in sens strict formal, dar nu e vorba de reprezentare efectiva..

In speta se vede de la o posta ca omul nu vrea sa vina in Romania aiurea...de mai multe ori.
La notar nu se poate in lipsa clientului sa se divorteze.
Trebuie ca sotii sa fie prezenti personal conform practicii notariale.

La instanta nici macar nu trebuie sa fie prezenti si de aceea este vorba de reprezentare aceasta fiind una din marile diferente....

In concluzie, daca nu vreti sa veniti in tara de mai multe ori mergeti la instanta.

La notar oricum nu se poate.

Aveti insa si grija sa nu aveti probleme ulterior cu nulitatea desfacerii casatoriei.
Daca cumva mergeti la notar si se incalca legea veti avea si alte probleme.

Dar...cred ca e mai bine sa nu mai scriu deoarece vad ca doamna Stoica nu citeste ce am scris si nu a observat ca am scris mai sus unde se face procura notariala...si intreaba tocmai acest lucru...
Răspunde
 12-09-2015
Vizitator
Mea culpa.. Acum am recitit si am observat ca a-ti precizat unde se poate face aceasta procura- Consulat sau Ambasada. Ne ramane sa analizam toate 3 variantele- Primarie, Notar sau instanta si sa vedem care ar fi mai avantajoasa . Oricum va multumesc , sunt informatii foarte pretioase.
Răspunde
Răspunde 1  2  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.