Forum avocaţi > Divort

Despagubiri in urma divortului

12-02-2016

Buna, dorec sa stiu daca pot primi despagubiri in urma divortului, fiind casatorita de 18 ani iar in tot acest timp sotul meu nu m-a lasat sa am un servici cu carte de munca , el preferand ca eu sa stau acasa si sa ma ocup de gospodarie, gradina , cresterea copiilor tot ce tine de casa, iar acum vrea sa divortam si eu nu sunt deacord ca nu sunt motive serioase vrea sa merg sa semnez la notar actele, ce sanse am ca sa ii cer sotului sa imi plateasca pe toti anii din urma cat am fost casatoriti un fel de salariul pentru ca am pierdut atatia ani si nu am o vehime si viitorul distrus, eu raman cu fetita de 3 ani iar el cu baatul de 16 ani ce pot face in acest fel cum sa procedez ? Ca lui nui pasa de nimic ca m-a distrus
Răspunde
 13-02-2016

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Conform art 388 Cod civil, ii puteti solicita sotului despagubiri. Pentru aceasta este nevoie ca dvs sa introduceti actiunea de divort in instanta, nu la notar, iar divortul sa se pronunte din culpa exclusiva a sotului parat.Daca ati fi avut 20 de ani de casatorie ati fi beneficiat de prestatii compensatorii.Pentru obtinerea despagubirilor nu va sfatuiesc sa semnati divortul la notar.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-02-2016

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Dispoziţiile art. 388 NCC, prin care este reglementat dreptul la despăgubiri al soţului nevinovat, se pot aplica atât în cazul în care culpa aparţine în totalitate soţului reclamant, cât şi atunci când aceasta aparţine în totalitate soţului pârât. Nu pot fi acordate despăgubiri însă, atunci când culpa în desfacerea căsătoriei aparţine ambilor soţi.

La cererea soţului nevinovat, instanţa va acorda acestuia despăgubirile care să acopere prejudiciul suferit prin desfacerea căsătoriei. Nu are nicio relevanţă prejudiciul care a fost produs unuia dintre soţi de către celălalt anterior desfacerii căsătoriei, pentru obţinerea despăgubirilor în baza art. 388 NCC, singurul prejudiciu care poate genera dreptul la despăgubiri fiind cel legat de desfacerea căsătoriei. Acest prejudiciu nu trebuie confundat cu diferenţa de nivel de trai intervenită prin divorţ, care poate genera dreptul la prestaţia compensatorie. În cazul dreptului la despăgubiri nu are relevanţă nivelul de trai al soţilor şi nici durata căsătoriei, iar prejudiciul trebuie să fie, în toate situaţiile, dovedit.

Despăgubirile vor fi acordate numai prin hotărârea de divorţ, o astfel de cerere introdusă ulterior nemaifiind admisibilă.

Dreptul la despăgubiri se poate acorda la cererea soţului nevinovat, atunci când divorţul se pronunţă din culpa exclusivă a celuilalt soţ.

Despăgubirile acordate sunt destinate acoperirii prejudiciului suferit de soţul nevinovat prin desfacerea căsătoriei.

Prejudiciul în cauză poate fi material sau moral, întrucât legea nu face nicio distincţie, însă el trebuie să fie dovedit în faţa instanţei.

Dreptul la despăgubiri se poate acorda, chiar dacă se stabileşte şi prestaţie compensatorie sau pensie de întreţinere în beneficiul respectivului soţ.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-02-2016

Multumesc!
Răspunde
 13-02-2016

Si daca eu nu accept sa sa semnez la notar si merge el sa introduca cererea de divort la judecatorie mai pot primi despaguburi ? Ca ma ameninta ca daca nu semnez la notar merge la judecatorie si imi ea ambii copii ca eu nu am servici desi locuinta e comuna
Răspunde
 14-02-2016

Si ce anume ar trebui dovedit in instanta pentru a primi despagubiri? Ce trebuie prezentat?
Răspunde
 14-02-2016

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In cazul in care va depune sotul actiunea de divort in instanta, va trebui sa formulati cerere reconventionala. Pentru a solicita despagubiri trebuie sa demonstrati ca divortul s-a produs din culpa sotului.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.