Forum avocaţi > Drept penal

Inducerea in eroare a organelor judiciare?

24-06-2020

Buna ziua!
In 2018 am cumparat un produs neconform si am anuntat producatorul ca ,daca nu ma despagubeste ,sesizez ANPC.
S-au incasat sume foarte mari din vanzarea acelui produs in cantitati foarte mari.
Pentru a nu putea sesiza ANPC din cauza anchetei penale , mi-au facut plangere penala pentru santaj care a fost , bineinteles , respinsa.
Au facut recurs care a fost , bineinteles , respins.
Probabil vor face si apel pentru a se sustrage in continuare de la controlul ANPC.
Voi mai putea sesiza acum ANPC pentru produsul neconform din 2018 ?
Probabil ca in doi ani au sters toate urmele si au rezolvat problema cu produsul respectiv .
Nu avem destul de clara infractiunea de inducere in eroare a organelor de judecata?
Pot depune o plangere pentru asta? unde?
Le pot cere daune morale si materiale pentru falsele acuzatii penale?
Va multumesc.
Răspunde
 24-06-2020

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Consider ca este tardiv sa sesizati ANPC-ul dupa 2 ani de la constatarea faptei, insa puteti introduce o plangere pentru savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare.

Plangerea de va depune la sectia de politie unde s-a efectuat urmarirea penala in primul dosar.

De asemenea, va puteti constitui parte civila in cauza, solicitand daune materiale si morale.

Pe cale separata, printr-o actiune civila, puteti solicita restituirea cheltuielilor de judecata efectuate in primul dosar, in care s-a dispus clasarea.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-06-2020

Va multumesc!
Firma inca are pe piata produse etichetate neconform , iar incercarea lor de tergiversare o consider chiar o circumstanta agravanta. De ce spuneti sa nu mai sesizez ANPC ul?
Cheltuieli nu am avut deoarece am aflat pe cai neoficiale de dosar.
In mod oficial am primit o citatie cu cateva ore inainte de recurs si atat.
Despre plangerea de la politie si respinsa nu am primit niciodata nicio instiintare oficiala.
La recurs nu am avut timp sa ma prezint in cateva ore de la citatie.
Este normal si legal sa nu fiu instiintat pana la cateva ore inainte de recurs?
Răspunde
 24-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Puteti depune plangere ptr inducerea in eroare, insa parerea mea este ca s-ar putea sa nu aveti sanse de reusita. Conditia ca fapta de inducere sa fie tipica este ca cel care face plangerea sa stie cu claritate ca cel impotriva caruia se plange NU este vinovat , si inventeaza. Acum, firma aceea probabil are si ea juristi, cunosc si ei legea, si nu cred ca - daca nu ar fi avut elementele ptr. santaj - ar fi depus o plangere aiurea. Adica, ei erau convinsi ca sunt subiectul unui santaj. Ca atare, chiar daca plangerea s-a clasat, pot foarte bine sa nu fi fost savarsita infractiunea.

Pe de alta parte, sunt multe elemente pe care nu le inteleg din mesajul dvs.

Spuneti ca v-au facut dosar penal ca sa nu depuneti plangere la ANPC.
Dar ca ati aflat de dosar doar in faza de recurs, cu cateva ore inainte.

Nu stiu despre ce recurs vorbiti, ptr ca nu exista in penal din 2014. Avem doar apel, contestatie, recurs in casatie, recurs in anulare.
Iar dosarul penal nu ar fi trebuie sa va impiedice sa formulati plangere la ANPC, la niciun moment, pentru ca nu au legatura, (ba, mai mult, v-ar fi justificat actiunile calificate d ei santaj), cu atat mai mult ca cat ati spus ca nu ati aflat de el de la inceput, ci abia acum, dupa 2 ani la final.

Ma rog, eu asta am inteles din cele relatate de dvs.
Depuneti plangere si la ANPC si la politie, daca va considerati indreptatit, prezentati-va si la dosarul penal, daca ati fost citat. Doar asa aflati continutul dosarului ptr ca aveti posibilitatea sa-l studiati in instanta.
Noi, aici, nu avem cum sa va ajutam.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-06-2020

Va multumesc pentru raspuns.
Nu intentionez sa generez critici sau polemici neconstructive , insa.....
Nu imi pot ascunde stupefactia fata de o asemenea afirmatie din partea unui avocat : "Iar dosarul penal nu ar fi trebuie sa va impiedice sa formulati plangere la ANPC, la niciun moment, pentru ca nu au legatura, (ba, mai mult, v-ar fi justificat actiunile calificate d ei santaj), cu atat mai mult ca cat ati spus ca nu ati aflat de el de la inceput, ci abia acum, dupa 2 ani la final."
Orice absolvent de drept ar trebui sa cunoasca expresia cutumiara conform careia "penalul tine in loc celelalte ramuri de drept".
Deci , daca eu comit o infractiune impotriva dvs sau va produc un prejuciciu , apoi va fac o plangere penala nejustificata/aberanta , dvs nu va puteti atinge de mine pana la terminarea procesului respectiv. Dar comportamentul meu nu ar fi (evident) abuziv? de rea credinta? manipularea legii in favoarea mea nu v-ar determina sa ma dati apoi in judecata pentru inducerea in eroare a organelor judiciare? eventual pentru daune morale si materiale?
Pot eu apoi sa spun ca am fost naiv , si avocatii mei au fost naivi , si noi am crezut ca , de fapt , dvs ati fost infractorul si eu victima , desi in realitatea situatia este exact pe dos?
Sper ca am fost suficient de clar.
Puteti reciti mesajele mele cu atentie daca nu ati inteles ceva pentru ca am fost suficient de clar in expunerea cazului meu.
Nu am stiu nimic OFICIAL pana la cateva ore inainte de recurs. NEOFICIAL am aflat din surse proprii informatiile.
Răspunde
 24-06-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Reclamatia formulata la ANPC este o sesizare, nu o cerere introductiva de instanta. Deci, consider ca stupefactia dvs.nu este justificata.

"Prin petiţie se înţelege cererea, reclamaţia, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poştă electronică, pe care un cetăţean sau o organizaţie legal constituită o poate adresa autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societăţilor naţionale, societăţilor comerciale de interes judeţean sau local, precum şi regiilor autonome, denumite în continuare autorităţi şi instituţii publice”, conform art. 2 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.

Cine poate depune o reclamaţie la ANPC?
Consumatorul – orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care acţionează în scopuri din afara activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale ”, conform art. 2, pct. 2 din O.G. nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată.

- Reclamaţiile şi sesizările adresate ANPC pot fi depuse doar de către consumatori persoane fizice.

- Divergenţele între operatorii economici nu intră în sfera de competenţă a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor."

La adresa https://www.anpc.ro/galerie/file/544/2017/procedura_generala_solutionarea_petitiilor_consumatorilor_121205.pdf

gasiti procedura de solutionarea a sesizarilor/plangerilor depuse la ANPC, cercetari care se pot finaliza cu un proces verbal de contraventie.

Si, din cauza afirmatiilor dvs., ma simt obligata sa remarc ca, desi am terminat scoala mai demult, stiu ca expresia este "penalul tine in loc civilul" si asta nu pentru totdeauna si nu in toate cazurile.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-06-2020

Exact asta am sustinut si eu la momentul respectiv - ca nu au de ce sa imi respinga plangerea. Plus ca , daca firma vindea otrava , ce faceau? asteptau sa se termine procesul ca sa opreasca vanzarea ? eu consider ca era de datoria ANPC sa opreasca de la comercializare produsul neconform imediat.
Va pot pune la dispozitie raspunsul ANPC ,argumentat cu textul de lege respectiv ,in care scrie exact ce am spus mai sus.
Si alti avocati au confirmat acelasi lucru.
Sper ca nu v-ati suparat deoarece eu chiar am inceput postarea anterioara cu aceasta precizare - nu intentionez sa critic sau sa intru in polemici negative.
Pana la urma scopul acestui forum este acela de a cunoaste si alte interpretari/puncte de vedere in cadrul unor discutii constructive/pozitive.
Eu nu imi permit sa am pareri sau puncte de vedere deoarece nu am studii de specialitate. M-am limitat in a prezenta interpretarea ANPC ului si a altor avocati.
Considerand ca aveti dvs. dreptate si ANPC ul a respins plangerea mea in mod ilegal , ce puteam face ? Oricum am mai reclamat modul lor partinitor de a trata o sesizare la AVP . AVP au spus ca vor intenta proces in contencios in functie de raspunsul ANPC. ANPC nu a raspuns din 2017 nici azi. AVP nu mai raspunde.....
Revenind la subiect , dupa postarea mea anterioara , tot nu considerati ca s-a savarsit inducerea in eroare a organelor judiciare?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.