Forum avocaţi > Drept penal

Dosar cu obiectul confiscare speciala

04-02-2024
Vizitator
Buna ziua, am primit acum 2 zile o instiintare in legatura cu un dosar "aflat pe rolul instantei Tribunalul Bucuresti, Sectia I Penala - Camera Preliminara / Fond", unde se spune ca "nu au fost indeplinite conditiile de inmanare a plicului cu acte de procedura aferente dosarului". Eu am avut un dosar pentru ca in luna mai 2022 am fost prins cu 2,5 grame de cannabis. Mai tarziu, in martie 2023, am fost chemat la tribunal, unde am primit o ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarire penala. Credeam ca asta inseamna ca am scapat si ca nu voi mai fi chemat vreodata. Am cautat nr dosarului din instiintarea de acum pe portal.just.ro iar acolo se precizeaza: Obiect - confiscare speciala. Am cautat informatii despre aceasta confiscare speciala si nu am gasit nimic care sa se aplice la mine. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Ce poate insemna in cazul meu aceasta confiscare speciala? Pur si simplu am fost prins pe strada singur cu cannabis in buzunar si atat.
2. Renuntarea la urmarirea penala nu inseamna ca am scapat de acea problema? Si daca nu, la ce ar trebui sa ma astept?
3. Sunt chemat acolo in maxim 7 zile, este cazul sa vin cu un avocat? Sunt intr-un pericol atat de mare?
Astept un raspuns cat mai repede pentru ca sunt foarte ingrijorat. Multumesc
Răspunde
 04-02-2024

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Instanța va dispune confiscarea substanțelor găsite asupra dvs, care au fost reținute de politie când ați fost prins.

Este la latitudinea dvs daca va angajați sau nu un avocat sa va reprezinte.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-02-2024
Vizitator
Daca substantele pe care le aveam au fost luate cand am fost prins, nu este acelasi lucru cu a fi confiscate? Care este scopul pentru care inca sunt chemat acolo la 10 luni dupa ce mi s-a comunicat incheierea penala pentru acea fapta?
Răspunde
 04-02-2024

1. Ce poate însemna în cazul tău aceasta confiscare specială?

Conform Codului Penal, confiscarea specială se aplică pentru bunurile produse prin săvârșirea faptei prevăzute de legea penală, bunurile folosite sau destinate a fi folosite la săvârșirea unei fapte penale, bunurile folosite imediat după săvârșirea faptei pentru a asigura scăparea făptuitorului sau păstrarea folosului ori a produsului obținut, bunurile date pentru a determina săvârșirea unei fapte penale sau pentru a răsplăti pe făptuitor, bunurile dobândite prin săvârșirea faptei penale și bunurile a căror deținere este interzisă de legea penală​​. În cazul tău, ar putea însemna confiscarea cannabisului cu care ai fost prins, deoarece deținerea sa este interzisă de legea penală.

2. Renunțarea la urmărirea penală nu înseamnă că am scăpat de acea problemă?

Renunțarea la urmărirea penală înseamnă că nu se va continua cu acuzarea penală împotriva ta pentru posesia de cannabis. Cu toate acestea, pot fi aplicate măsuri precum confiscarea specială a bunurilor asociate infracțiunii (în acest caz, cannabisul) independent de decizia privind urmărirea penală.

3. Este cazul să vin cu un avocat?

Având în vedere complexitatea procedurilor legale și faptul că ai primit o înștiințare despre un dosar pe rolul instanței, este recomandat să consulți un avocat. Un avocat îți poate oferi asistență legală specifică, te poate ajuta să înțelegi mai bine situația și drepturile tale, și te poate reprezenta în fața instanței.

Confiscarea specială se aplică bunurilor legate direct de săvârșirea unei infracțiuni și poate fi dispusă chiar dacă s-a renunțat la urmărirea penală, pentru a înlătura obiectele interzise de la persoana în cauză și a preveni folosirea lor ulterioară în scopuri ilegale. Consultarea unui avocat te poate ajuta.

Chemarea la instanță după 10 luni este un efect direct al gravei incompetențe și gravei prostii ale sistemului de justiție românesc, căruia îi trebuie ani de zile pentru rezolvarea celui mai simplu caz.
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator
Mentiune foarte importanta, au trecut 10 luni de la incheierea penala, nu de la renuntarea la urmarire, greseala mea. Deci reformulez acea parte din intrebare: incheierea penala nu inseamna de fapt sfarsitul problemei?
Astept un raspuns pentru ca maine voi merge la tribunal si vreau sa stiu la ce sa ma astept, multumesc!
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator
In plus, ce sa se mai confiste daca mi s a luat cannabisul deja cand am fost prins? Asta mi e cel mai neclar
Răspunde
 04-02-2024

Când întrebarea e pusă greșit, obții răspunsuri greșite. O încheiere penală are un dispozitiv (o concluzie, o decizie). Nu se poate răspunde fără a cunoaște ce zice acea încheiere penală și alte detalii ale cazului.

Totuși dacă la termenul următor se judecă confiscarea specială, asta e ca o consfințire a deposedării de obiectul infracțiunii. E posibil ca, în timpul urmăririi penale, anumite obiecte legate de caz să fie reținute și apoi redate posesorului. Dacă obiectele reținute nu mai pot fi redate legal posesorului, înseamnă că se confiscă propriu-zis.
Răspunde
 04-02-2024
Vizitator
Nu mi s-a retinut niciun obiect pe parcursul urmaririi penale, de aici vine nelamurirea. Incheierea penala mentioneaza doar renuntarea la urmarire penala si clasarea cauzei sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic privind persoana de la care am cumparat, dar acesta era un strain de la o petrecere si nu am avut ce detalii sa dau. Asadar, aceasta asa zisa incheiere este doar o confirmare a renuntarii la urmarire?
Răspunde
 04-02-2024

Canabisul este „obiectul confiscat”. Adică organele nu-ți înapoiază canabisul de care te-au deposedat anterior.
Răspunde
 14-03-2024
Vizitator
Andrei a scris pe 04-02-2024:
" Mentiune foarte importanta, au trecut 10 luni de la incheierea penala, nu de la renuntarea la urmarire, greseala mea. Deci reformulez acea parte din intrebare: incheierea penala nu inseamna de fapt sfarsitul problemei?
Astept un raspuns pentru ca maine voi merge la tribunal si vreau sa stiu la ce sa ma astept, multumesc!" Buna ziua. Ma confrunt cu o problema extraordinar de similara si daca a-ti putea sa imi spuneti cum s-a desfasurat infatisarea la Tribunal in vederea solutionarii dosarului cu obiectul Confiscare Speciala, as fi foarte recunoscator. Intrucat si eu va trebui sa ma prezint pentru aceleasi circumstante, as aprecia orice informatie mi-ati putea oferi. Multumesc anticipat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.