Forum avocaţi > Drept penal

Prins cu Canabis, pedepse?

07-03-2024
Vizitator
Bună ziua, acum câteva zile am fost cu niște prieteni într-un club de noapte.
La un moment dat am ieșit toți la o țigară în fața clubului, iar aceștia au început sa fumeze dintr-o țigară cu canabis (marijuana).
În scurt timp au venit lângă noi 2 domni ce erau sub acoperire, ne-au arătat legitimațiile si ne-au făcut o percheziție corporală.
Peietenii mei terminaseră de fumat până sa ajungă cei 2 domni.
La percheziția corporală au fost găsite la unul dintre băieți 2 țigarete confecționate artizanal ce conțin fragmente vegetale (deci 2 țigări de marijuana în limbaj popular).
Apoi cei doi domni au chemat niște jandarmi,aceștia din urmă lăsându-ne sa ne hotărâm cum să gestionăm situația. Eu nu am fumat deloc și am declarat lucrul acesta,iar prietenii mei au declarat același lucru despre mine că nu am fumat, iar domnii jandarmi pe mine m-au scris in procesul verbal ca martor.
Prietenii mei,au vorbit să își asume fiecare câte o țigaretă, deci aproximativ,din ce mi-au spus 0,3 g de canabis de fiecare.
Aceștia au recunoscut că au fumat, au cooperat cu jandarmii, și au spus că sunt de acord să ofere informații despre achiziționarea țigaretelor si de unde le-au cumpărat etc.
Întrebările mele sunt:
1) eu am calitatea de martor, ce se va întâmpla în continuare? Se poate să mi se schimbe calitate în vreun moment?
2) referitor la prietenii mei, noi toți suntem studenți, nu avem antecedente penale, ei nici nu sunt consumatori, pur și simplu s-a nimerit să încerce aceste lucruri fix în acest moment prost, ținând cont și de conjunctura, un club de noapte etc, cam cât de rea ar fi pedeapsa?
Am citit în codul penal că se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă penaă, dar se poate și renunța la urmărirea penală dacă fapta nu reprezintă un interes public (de exemplu,ei nu voiau să vândă,pur si simplu voiau sa le consume) , iar costurile unui proces penal pentru o asemenea faptă ar fi mult ridicate, în plus cantitatea mică.
3) Care ar fi procedura în continuare? O să ne cheme pe fiecare în parte să mai dăm declaratii? Se deschide un dosar penal unde se anchetează fapta, rămânând la decizia procurorului dacă se decide renunțarea sau continuarea urmăririi penale?
Pur și simplu care sunt etapele procedurale?
Mulțumesc!
Răspunde
 15-03-2024
Vizitator
Răspuns la întrebările dumneavoastră:
1) Calitatea de martor:
Având în vedere că nu ați consumat marijuana și ați declarat acest lucru, calitatea dumneavoastră este de martor.
Schimbarea calității este puțin probabilă, dar nu imposibilă. Dacă apar dovezi care indică implicarea dumneavoastră în consum sau deținere, este posibil să fiți reîncadrat ca suspect.
2) Pedeapsa pentru prietenii dumneavoastră:
Pedeapsa pentru deținerea de marijuana pentru consum propriu este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală.
Există posibilitatea renunțării la urmărirea penală dacă fapta nu prezintă un interes public, ținând cont de:
Lipsa antecedentelor penale
Cantitatea mică de droguri
Lipsa intenției de a vinde
Cooperarea cu autoritățile
Costurile ridicate ale procesului penal
3) Procedura în continuare:
Este posibil să fiți chemat(ă) la secție pentru a oferi declarații suplimentare.
Se va deschide un dosar penal unde se va ancheta fapta.
Procurorul va decide dacă se renunță la urmărirea penală sau se continuă.
Etapele procedurale:
Percheziție corporală: Efectuată de agenții sub acoperire.
Proces verbal: Redactează constatările percheziției și declarațiile martorilor.
Dosar penal: Deschis de poliție și trimis procurorului.
Analiza procurorului: Decide dacă renunță la urmărirea penală sau trimite dosarul în instanță.
Judecata: Dacă dosarul ajunge în instanță, se va stabili pedeapsa.
Recomandări:
Colaborați cu autoritățile și oferiți informații complete și sincere.
Angajați un avocat care vă poate apăra interesele.
Informați-vă cu privire la legislația relevantă.
Răspunde
 16-03-2024
Vizitator
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsuri, speram sa fie totul bine! Doamne ajuta!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.