Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Drept penal

Clarificări privind procedura de deschidere a dosarului de daune în urma unui accident rutier

14-11-2024

Bună ziua!

În urma unui accident rutier în care am lovit o persoană pe trecerea de pietoni, aceasta a suferit o mică fisură la bazin pe partea dreaptă, fără alte leziuni grave. Am convenit ca asigurarea RCA să se ocupe de despăgubire.

Am următoarele nelămuriri:

Am solicitat informații de la organul de poliție care se ocupă de caz, în legătură cu modul în care persoana vătămată poate utiliza asigurarea RCA și ce presupune acest demers. Polițistul mi-a spus următoarele: în momentul în care dosarul de la parchet va primi un număr penal, îmi va elibera „Anexa 2”, pe care o voi semna, iar apoi aceasta va fi înmânată persoanei vătămate.

Întrebările mele sunt următoarele:

Înțeleg că Anexa 2 va fi înmânată persoanei vătămate, care o va utiliza pentru a merge la asigurator. În acest caz, eu nu voi primi un exemplar al acesteia, ci doar voi semna pentru a confirma că persoana vătămată o va primi?

Dosarul de daună trebuie deschis de către persoana vătămată?
Se pare că dosarul de daună va fi deschis de persoana vătămată, dar vreau să fiu sigur dacă acest lucru este obligatoriu sau dacă trebuie să mă implic și eu în deschiderea dosarului?

Dacă dosarul de daună nu trebuie deschis de persoana vătămată, eu trebuie să mă duc la asigurator?
Dacă persoana vătămată nu deschide dosarul de daună, trebuie să mă adresez eu asiguratorului pentru a începe procesul de despăgubire?

Conform celor spuse de polițist, eu doar semnez pentru a confirma că persoana vătămată va intra în posesia Anexei 2, dar doresc să mă asigur că înțeleg corect întreaga procedură.

Vă mulțumesc pentru clarificări!
Răspunde
 21-11-2024

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Situația dvs este puțin mai complicată, deoarece pe lângă daunele pe care le va primi persoana vătămată, vi se va întocmi dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

De asemenea, daca se va stabili culpa dvs, asiguratorul se poate întoarce împotriva dvs pentru recuperarea daunelor pe care le va achita persoanei vătămate.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.