| RAZVAN B
|
| Buna ziua, Sunt o persoana cu studii superioare economice (din pacate nu juridice), mama a unui fiu care a facut o mare nenorocire. Va expun pe scurt mai jos cele intamplate fiului meu, cu rugamintea de a va spune opinia despre cum vedeti abordarea acestui caz in justitie (actualmente are incadrarea de TENTATIVA DE OMOR) Cu ocazia perioadei de petrecere a zilei de 1 mai, a fost cu prietenii la mare la un concert cu muzica electronica, cele numite in randul tinerilor "petreceri rave". In ultimele luni am aflat amanunte despre acest gen de "petreceri" (importate in Romania in ultimul deceniu din tarile "civilizate"): perioada de desfasurare se intinde pe parcursul mai multor zile, cu program aproape non-stop; toti participantii incearca sa stea la petrecere cat mai multe ore (peste 10), motiv pt care vor sa fie plini de energie si fara sa le fie somn; asa ca...(STUPOARE!) majoritatea (sute de oameni, tineri in general) consuma droguri "recreationale" gen Ecstasy ( numit in lumea larga "party drug"- drog de petrecere) si Marijuana, iar de baut consuma in principal apa, eventual si bere. Asa ca...exact asta a facut si fiul meu.Pe parcursul a 2 zile a consumat cca 5 pastile de Ecstasy (cand citesc pe site-le straine ce efecte negative pot exista la un consum acut, ii multumesc lui Dumnezeu ca nu a murit). In toata aceasta perioada nu a mancat nimic, a dormit doar 4 ore, s-a miscat aproape non stop. De adaugat la caracteristicile lui si faptul ca de cca 2 luni urma un tratament psihiatric (pt stare anxioasa si depresie) pe care l-a intrerupt temporar brusc inainte de plecarea la mare. Au revenit acasa, unde impreuna cu iubita lui si inca un cuplu de prieteni casatoriti au hotarat sa mai petreaca si ultima noapte impreuna. Fetele s-au culcat. Cei doi baieti mai aveau ¾ dintr-o pastila, asa ca au prizat-o (ceea ce are efect mai rapid). Usor usor, intre cei doi baieti s-a instalat o stare conflictuala, generata mai degraba de starea lor psihica decat de discutiile pe care le aveau (referitoare la subiecte de genul filme vazute, muzica ascultata, dj, etc). Prietenul fiului meu a devenit agresiv verbal, si l-a injurat. Fiul meu i-a spus ca daca doar acum se poarta asa cu el, nu e nimic; dar, sa nu se poarte asa si in alte ocazii cu sotia sa.(Trebuie amintit de faptul ca intre fiul meu si acea fata exista o relatie de camaraderie, inceputa inca din perioada liceului, amandoi sustinandu-se reciproc la examene, bac, etc. El aflase de la iubita lui- si ea colega de clasa de liceu cu cei doi- ca aceasta fata ii povestea ca sotul ei a inceput sa fie agresiv verbal si fizic cu ea, asa ca fiul meu si iubita lui erau ingrijorati pt ea) Pe acest fond le-au trezit pe fete, dorindu-se o plecare brusca si suparata a cuplului casatorit. Initial sotul intentiona sa plece din casa cu sotia lui, pana la urma a plecat doar el iar fata a ramas, pt a calma situatia, si pt a fi calmata si ea la randul ei de fiul meu si iubita lui. Din pacate, ceea ce a urmat a devenit un cosmar: fiul meu a inceput sa aiba halucinatii, si sa nu mai realizeze ca fetele sunt oameni, ci sa perceapa totul ca fiind intr-un alt univers, intr-un joc intr-o realitate virtuala gen MATRIX, in care el era programatorul iar ele programele. Ba chiar si toti ceilalti din acest univers (care inca nu se vedeau dar stia ca exista in bloc, pe strazi, si oriunde) erau la fel programe (roboti) si nu oameni. In aceasta realitate virtuala, fiul meu a devenit din ce in ce mai speriat ca este amenintat de a fi omorat, si...s-a dus la bucatarie de unde a luat doua cutite pt a se apara. Le tot spunea „programelor” sa faca ceva ca sa ii demonstreze ca nu sunt virtuale ci reale, astrigat „Salvati-va!”, a incercat sa opreasca jocul prin comenzi de genul „Simulare terminata!”, a vrut sa bage cutitele in el ca sa „restarteze realitatea virtuala” dar nu a facut-o, a aruncat cutitele pe jos, si el se tara pe jos sa scape de ele, apoi pt ca iubita s-a aplecat inspre cutite ca sa le ia, iarasi a intrat intr-o mare spaima, iar a fugit la bucatarie de unde a luat un cutit mic bont de unt ca sa se apere, insa cand s-a dus unde ea era cu cutitele, acolo nu mai era nimeni, asa ca a reluat unul din primele cutite si s-a dus inspre camera din spate , singura camera unde nu se vedea daca e sau nu cineva. Cand a ajuns acolo, cele doua „programe” erau impreuna, si unul din ele avea un telefon in mana dreapta si il tinea la ureche si vorbea la el (in realitate fata chemase la 112 pt a chema Salvarea pt el, operatorul auzind tipetele de pe fundal ale fiului meu speriat, a dedus ca persoana are probleme psihice); el si-a inchipuit ca acela e un telefon prin care „programul” cheama alte „programe”ca sa il atace, asa ca...a strigat disperat sa arunce telefonul si A DAT CU CUTITUL INSPRE TELEFON (in realitate din pacate a lovit-o pe fata in zona supraclaviculara dreapta). Ea a dus mana la locul respectiv, si cand a vazut ca are sange, a strigat tare inspre el „BA!!!”si i-a aratat sangele ; asta l-a facut sa revina in realitatea oamenilor si sa realizeze ce grozavie se intamplase. Apoi (voi relata pe scurt) : el a tipat in casa ”apasa pe rana sa nu curga sange”, pe scari, la usile vecinilor, pe aleea din fata blocului „chemati Salvarea si Politia””sa nu mooori!””am facut o nenorocire”...a venit salvarea, fata a fost dusa la spital, operata, externata in 4 zile.. El a fost luat de Politie, incatusat, la sectie iarasi s-a panicat si a intrat din nou in acel MATRIX, s-a dat cu capul de pereti, s-a automutilat muscandu-se de umar,...l-au dus la spitalul Obregia. Diagnosticul : stari de agitatie consecuvitepe fondul unor tulburari de perceptie si de gandire Concluziile medicului psihiatru curant: intoxicatie acuta Intre timp s-a efectuat o expertiza medico-legala a fetei cu concluzii: Nu i-a pus viata in pericol; nu sunt vatamari cf art 194; 12-14 zile de ingrijiri medicale. Si o expertiza ml psihiatrica a lui: discernamant diminuat. Incadrarea initiala a fost cf art 193 (Loviri...), fata NU A FACUT PLANGERE (nici pana azi), insa in cca o ora a fost schimbata in art 32 rap la art 188 al 1 (Tentativa de omor). El de atunci este arestat. Intrebari: A fost intoxicatie acuta INVOLUNTARA? Se poate aplica art 29 CP? (nu cunostea faptul ca consumul de aceste droguri de petrecere ar putea astfel de efecte; nu cunostea ca intreruperea brusca a tratamentului psihiatric putea avea si ea efecte de halucinatii si panica; nu a intrerupt tratamentul si nici nu a consumat drogurile de petrecere in scopul de a se intoxica si de a isi pierde ratiunea si posibilitatea de a discerne, de a distinge binele de rau, de a judeca caracterul faptelor sale, de a le intelege) Dar art 28 CP? Ar fi corecta incadrarea cf art 196 alin1 CP? | |
|
|
| Din pacate situtia expusa este deosebit de grava si complexa.Art.29 NCP este interpretat in doctirna si jurisprudenta in sensul ca,starea de intoxicatie in care se afla faptuitorul sa fie involuntara,accidentala, fortuita, ceea ce nu se regaseste in cazul dvs.,deoarece consumul de dorguri a fost voluntar,nu l-a obligat nimeni si, nici nu a fost accidental, adica intamplator,le-a consumat in mod intetntionat, ptr.a-si crea starea respectiva.Singura sansa este schimbarea incadrarii juridice a faptei. | Avocat definitiv in Baroul Bucuresti, conf. Deciziei nr.1112/27.03.2003.Peste 25 ani experienta juridica, concluzii si reprezentare la toate instantele,inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea Constitutionala.Mail:danpopescu.law.office@gmail.com;tel:0765219217 www.avocat-danpopescu.ro | |
|
|