Forum avocaţi > Drept penal

Ordonanta de retragere la urmarire penala

11-05-2017
Vizitator
Buna ziua! In urma cu 3 luni am comis infractiunea de furt dintr-un magazin supravegheat video. Astazi, am primit o scrisoare de la parchet in care imi sunt comunicate urmatoarele:
Prima pagina:

In temeiul art. 318 C. proc. pen, va comunicam alaturat solutia dispusa in dosarul numarul X, cu mentiunea ca dosarul a fost trimis Judecatoriei, in vederea confirmarii ordonantei de renuntare la urmarire penala de catre judecatorul de camera preliminara, urmand sa fiti citat la instanta de judecata.
Pagina a doua:

Analizand materialul probator administrat în cauza (proces-verbal de
constatare a infractiunii flagrante, declaratii martori, fise cazier judiciar, adresa
persoana vatamata) se constata ca sunt incidente prevederile art. 318 alin. 1-3 cod
procedura penala.

Astfel, potrivit art. 318 alin. 1 cod procedura penala, in cazul in care
procurorul constata ca nu exista interes public in urmarirea unei infractiuni, poate
dispune solutia renuntarii la urmarirea penala.

Pentru a justifica incidenta prevederilor privind renuntarea la urmarirea
penala, se au in vedere mai multe aspecte, dupa cum urmeaza:

In primul rand, cauza trebuie sa priveasca o infractiune pentru care legea
prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii de cel mult 7 ani, iar potrivit art,
228 alin.1 cod penal, infractiunea de furt este sanctionata de catre lege alternativ cu
pedeapsa inchisorii de la 6 luni-3 ani sau cu amenda (fapta incadrandu-se astfel in
limitele stabilite de legiuitor).

Referitor la continutul faptei si imprejurarile concrete de savarsire, modul si
mijloacele de comitere, scopul urmarit, precum si urmarile produse, toate prezentate
cu ocazia analizei starii de fapt, tinand cont si de atitudinea faptuitorilor de
recunoastere şi regret a faptei, de varsta frageda a acestora, precum si de lipsa
antecedentelor penale, apreciem, de asemenea, ca in cauza nu se justifica
angrenarea intregului arsenal de resurse necesar urmaririi faptei.

Totodata, gravitatea redusa a faptei, prejudiciul redus cauzat şi recuperat
integral, nu justifica efortul necesar a fi depus de catre organele de urmarire penala
pentru desfasurarea procesului şi nici cheltuielile impuse de un asemenea demers.

In consecinta, se va dispune renuntarea la urmarire penala in cauza.

Fata de prevederile art. 318 alin. 12 cod procedura penala, ordonanta de
renuntare la urmarirea penala se va transmite, spre confirmare, judecatorului de
camera preliminara din cadrul Judecatoriei.

In temeiul art. 318 alin. 1, 2, 3 cod procedura penala raportat la art. 314 alin.
1 lit. b din cod procedura penala.

Dispun:
1. Renuntarea la urmarirea penala in cauza avand ca obiect savarsirea
infractiunii de furt, prevazuta de art. 228 alin. 1 cod penal, fapta comisa în dauna
persoanei vatamate.

2. In temeiul art. 275 alin. (5) cod procedura penala raportat la art. 275
alin. (3) cod procedura penala, cheltuielile judiciare in cuantum de 50 lei raman în
sarcina statului.

3. In temeiul art. 318 alin. 12 cod procedura penala ordonanta se
comunica in copie persoanei vatamate si faptuitorului.

4. Dosarul cauzei impreuna cu un exemplar al prezentei ordonante va fi
inaintat Judecatoriei, in vederea confirmarii solutiei.

Intrebarile mele acum sunt:
Trebuie sa ma prezint la judecatorie? Trebuie sa platesc vreo amenda? Am cazier judiciar? Daca da...Ma pot inscrie la facultate cu cazierul patat? Dar la scoala de soferi?
Răspunde
 11-05-2017

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
In situatia prezentata va recomand sa va prezentati in fata instantei la termenul pentru care veti fi citat, pentru ca judecatorul sa confirme dispozitiile procurorului de renuntare la urmarirea penala, ceea ce inseamna ca ati scapat de invinuirile aduse in sarcina dvs.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-05-2017
Vizitator
In scrisoarea primita nu apare nici o data pentru a ma prezenta in fata instantei.
Răspunde
 12-05-2017

Bucuresti
0746938774
Facebook
Dosarul a fost inaintat instantei, urmand ca dvs. sa fiti citat pentru termenul pe care il va stabili instanta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-05-2017
Vizitator
Deci sa inteleg ca eu nu mai am nici o treaba?
Răspunde
 13-05-2017

Bucuresti
0746938774
Facebook
Va trebui sa va prezentati in fata instantei de judecata la termenul care urmeaza sa se stabileasca, insa veti primi citatia prin posta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 21-05-2017

Romania
0733774119
avocat.catalinamatei@gmail.com
Facebook
Pana la momentul in care veti primi citatia nu se pune problema de a va prezenta in fata instantei.
La momentul la care veti primi citatia cu termenul de judecata stabilit, nu sunteti obligat sa va prezentati deoarece instanta nu conditioneaza confirmarea renuntarii in functie de prezenta dvs, insa este recomandabil sa va prezentati si sa mentionati instantei ca sunteti de acord cu solutia de renuntare.

--
Cu stimă,

Avocat CĂTĂLINA MATEI

Tel. Mobil: +4 0733 774 119
Tel/Fax: +4 031 313 38 36
E-mail: avocat.catalinamatei@gmail.com
Adresă: Splaiul Independenței, nr. 2J, sector 4, cod 040011, București
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-05-2018
Vizitator
In cat timp se desfasoara aceasta procedura, in general? Deci de la sarvarsirea faptei (1 marie in cazul meu)? Mentionez ca pe 18 martie am fost sa dau din nou o declaratie, mi s a comunicat ca se va renunta la urmarirea penala, insa de atunci nu am mai primit nimic prin posta.
Exista un termen aproximativ pana voi termina cu toate formalitatile?
Mulțumesc anticipat! :)
Răspunde
 07-05-2018

Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3
0729974369 (Doar pt. programări)
cabinetavocatvasile@yahoo.com
Anonim30098 a scris pe 06-05-2018:
In cat timp se desfasoara aceasta procedura, in general? Deci de la sarvarsirea faptei (1 marie in cazul meu)? Mentionez ca pe 18 martie am fost sa dau din nou o declaratie, mi s a comunicat ca se va renunta la urmarirea penala, insa de atunci nu am mai primit nimic prin posta.
Exista un termen aproximativ pana voi termina cu toate formalitatile?
Mulțumesc anticipat! :)

Buna ziua,

Durata procedurii depinde de foarte multe elemente. Poate dura 1 luna sau poate sa ajunga si la un an, in functie de cat de repede se misca politistul de caz, procurorul, iar apoi depinde de instanta de judecata cat de repede poate acorda termen.

Avocat Alexandra Vasile
tel. 0729974369
Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com
Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 07-05-2018
Vizitator
Pe site-ul portal.just.ro apare citatia inainte sa o primesc prin posta?
Răspunde
 07-05-2018

Buna ziua! De regula, pe portal apar termenele de judecata fixate de instanta inainte de a primi citatia.
Răspunde
 10-05-2018
Vizitator
Am folosit portalul mentionat anterior, am gasit ce aveam nevoie, insa nu inteleg un lucru. Este programata o sedinta pe data de 24. Sunt acolo 10 cazuri, printre care si al meu (in dreptul numarului dosarului meu scrie "confirmare renuntare la urmarirea penala"). La aceasta sedinta va fi nevoie sa fiu si eu (stiu ca este optional)? O sa fiu citata pana atunci?
Sau este o alta sedinta, nu cea la care trebuie sa particip?
Răspunde
 10-05-2018
Vizitator
Ce înseamnă "prejudiciul in valoare de --- a fost recuperat in totalitate, motiv pentru care nu se constituie parte civila"?
Răspunde
 10-05-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Anonim30056 a scris pe 10-05-2018:
Am folosit portalul mentionat anterior, am gasit ce aveam nevoie, insa nu inteleg un lucru. Este programata o sedinta pe data de 24. Sunt acolo 10 cazuri, printre care si al meu (in dreptul numarului dosarului meu scrie "confirmare renuntare la urmarirea penala"). La aceasta sedinta va fi nevoie sa fiu si eu (stiu ca este optional)? O sa fiu citata pana atunci?

Puteți să nu vă prezentați. Instanța va judeca cauza fără prezența dvs.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-05-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ce înseamnă "prejudiciul in valoare de --- a fost recuperat in totalitate, motiv pentru care nu se constituie parte civila"?

Persoana vatamata nu s-a constituit parte civila in cauza, adica nu are pretentii materiale sau morale ca urmare a producerii infractiunii, iar dauna materiala pe care a suferit-o a fost recuperata.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-05-2018

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook

Este opțional, deci puteți să nu vă prezentați, dar vă sfătuiesc să mergeți și la întrebarea instanței de judecată să spuneți că sunteți de acord și solicitați renunțarea la urmărirea penală.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 14-05-2018
Vizitator
Dupa aceasta sedinta se incheie tot? Sau trebuie sa mai dau vreo declaratie, sa primesc ceva prin posta etc?
Răspunde
 15-05-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Anonim30056 a scris pe 14-05-2018:
Dupa aceasta sedinta se incheie tot? Sau trebuie sa mai dau vreo declaratie, sa primesc ceva prin posta etc?

Instanta va ramane in pronuntare la termenul stabilit si urmeaza sa primiti solutia prin posta.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 15-05-2018
Vizitator
In cat timp cu aproximatie?
Răspunde
 16-05-2018

Bucuresti
0746938774
Facebook
Anonim30056 a scris pe 15-05-2018:
In cat timp cu aproximatie?

Solutia o puteti verifica la Arhiva instantei sau pe site-ul www.portal.just.ro, de obicei a doua zi dupa ultima sedinta de judecata, daca nu se amana pronuntarea, iar termenul prevazut de lege pentru redactarea hotararii este de 30 de zile, insa acest termen poate fi depasit, in functie de volumul de munca al instantei de judecata.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.