|
04-03-2021 |
 | Black sea Vizitator |
| Sunt angajat Intr o societate comercială cu capital mixt. In urma domeniul in care activez și a vechimii în muncă beneficiez de 32 zile de co. In concediu de odihnă se sta o lună calendaristică ( efectuând 20 sau 21 din zile de concediu) rămând un rest de 11..12 zile neefectuate , pe care doresc sa le pot lua grupat. Angajatorul cu acest rest de zile vrea sa mi le dea fracționat in lunile rămase până la sfârșitul anului acoperind prin acestea, orele lipsa din pontaj in luna respectiva. Este legal ...sa fiu constrâns de acest drept ? Doresc să pot avea, ca până acum, două părți de concediu. Mulțumesc! | |
|
|
|
05-03-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Prin urmare, concediul de odihnă se va efectua în baza acordului părților raportului de muncă, acesta neputând fi impus unilateral de niciuna dintre părți, angajator sau angajat. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor. În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt. Inteleg ca dvs. aveti un calup de 20-21 de zile lucratoare de CO. Deci, din acest punct de vedere legea este respectata. In ceea ce priveste restul zilelor, si acestea se executa conform acordului partilor. Nu inteleg ce ati dorit sa spuneti prin "Angajatorul cu acest rest de zile vrea sa mi le dea fracționat in lunile rămase până la sfârșitul anului acoperind prin acestea, orele lipsa din pontaj in luna respectiva". Inregistrati constant absente si nu puteti fi pontat altfel? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
05-03-2021 |
 | Black sea Vizitator |
| Bună seara! Nu este vorba de absențe. Orele in minus apar ca diferența la pontaj, datorita programului la tură. Exemplu ....o lună are 20 de zile (160 ore) ...eu pot avea în luna respectiva 19 ture lucrate , deci -8 ore. | |
|
|
|
05-03-2021 |
 | Black sea Vizitator |
| P.s. pt mesajul de mai sus o mica corectură...20 de zile LUCRĂTOARE | |
|
|
|
05-03-2021 |
|
| Indiferent de modul in care angajatorul a stabilit programul de lucru si chiar daca ar rezulta si un program inegal, numarul de zile de CO ramane acelasi si nu poate fi folosit decat pentru recuperarea salariatului. Cu alte cuvinte, este ilegal ca angajatorul, cu de la sine putere, sa foloseasca zilele dvs. de CO ca sa "astupe" niste gauri din pontaj, care, de altfel, nici nu vad cum ar putea exista, daca nu e vorba de absente. Daca ati lucra, de exemplu, 12 cu 48, si ultima zi lucrata ar fi intr-o miercuri, urmand ca joi si vineri sa fiti in repaus, iar sambata cade deja intr-o luna noua cand va incepe o alta tura, joi si vineri se ponteaza ptr ca perioada de recuperare tine de programul de munca stabilit. Aveti dreptul sa va efectuati restul concediului de odihna, integral sau fragmentat. Parerea mea este sa faceti o sesizare online la ITM si sa le spuneti ce vi se intampla si cum se "completeaza" pontajul cu zile de CO. Controlul si amenda sunt garantate. Sesizarea va fi tratata cu confidentialitate, adica angajatorul nu va sti din ce motiv este controlat. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-03-2021 |
 | Elena Vizitator |
| Buna ziua.Am fost angajata la o firma,am stat in preaviz,dar nu mi a platit concediul de odihna.ma amana mereu.la un moment dat mi a zis ca nu mai pot face nimic legal pt ca si ar fi schimbat numele firmei,cealalta dând faliment.. au trecut aproape 2 ani,ce as mai putea face?va multumesc! | |
|
|
|
12-03-2021 |
|
| Dvs. trebuie sa verificati urmatoarele: - daca noua firma este intr-adevar noua, adica are alt CIF si alt J (nr. de inregistrare la Registurl comertului) decat angajatorul dvs. - daca nu e vorba doar de o simpla schimbare de denumire a firmei si eventual mutare in alt judet (caz in care vorbim tot de firma veche) - daca vechea firma chiar a dat faliment, cu hotarare judecatoreasca si a fost radiata de la registrul comertului ori este doar in suspendare voluntara temporara de activitate Doar avand aceste date veti sti daca mai puteti face ceva sau nu. Sunteti inca in termenul de prescriptie. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |