Forum avocaţi > Dreptul muncii

Se considera angajare mascata prin PFA? Cate ore se poate munci legal pe zi?

04-07-2022
Vizitator
Buna ziua,

Lucrez in domeniul IT, prin intermediarul X (pe el il facturez, el imi face plata) cu firma Y prin PFA. In parlel lucrez prin CIM la compania Z cu un program agreat de 5 ore zi.

In contract se stipuleaza urmatoarele:
- nu am concedii platite
- nu primesc aparatura de la client
- nu am vreun beneficiu (cursuri, team buildings etc)
- nu am un program impus (un numar de ore pe zi etc)
- am posibilitatea de a avea mai multi clienti
- se munceste exclusiv remote, de la locatia mea

Am tot auzit in mai multe locuri de angajarea mascata prin PFA, dar din cate am inteles in acele cazuri persoanele respective aveau multe din benficiile de mai sus la care eu am renuntat. Pe langa asta am mai auzit ca e indicat pentru PFA sa aiba mai mult de 1 contract, practic sa nu factureze mereu aceeasi firma.

Pe langa asta, am o nelamurire legata de numarul de ore pe care il pot munci dpdv legal. Momentan eu imi planuiesc sa facturez prin PFA firma X pentru 8 ore pe zi iar prin CIM am obligatia de a munci 5 ore pe zi. Totalul este de 13 ore pe zi. Este legal?

Multumesc foarte mult,
MarianB
Răspunde
 05-07-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Puteti munci 24 de ore din 24 daca aveti putere.

Dvs. desfasurati activitate atat ca PFA,cat si ca salariat, ceea ce este legal, ptr ca munciti ptr persoane diferite.

Codul fiscal defineste activitatea independenta
art.7
pct 3. activitate independentă - orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
3.3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;

Daca indepliniti cel putin 4 din cele 7 criterii, desfasurati o activitate independenta,nu sunteti un salariat mascat.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 11-07-2022
Vizitator
Bună ziua doamnă avocat.Va rog frumos daca se poate sa mi explicați cum trebuie să fac o cerere de instituire tutore pentru fiica mea cu handicap grav pe numele fratelui ei mai mare care nu are acelasi nume de familie fiind din alta căsătorie?M am gândit să fac acest lucru deoarece eu sunt in varsta și vreau să i reprezinte el toate interesele peste tot.
Vă mulțumesc și aștept răspunsul dvs.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.