Forum avocaţi > Dreptul muncii

Demisie fara preaviz

17-11-2013

Buna ziua!

In urma cu doua saptamani, am plecat de la fostul loc de munca, fara sa respect perioada de preaviz. Problema e ca primisem o alta oferta, pe care nu o puteam pierde,iar cei de la compania la care lucram nu mi-au permis sa plec mai repede pentru a putea incepe in partea cealalta, asa ca am decis sa plec si sa accept oferta cealalta fara a respecta perioada de preaviz.

Astazi am primit o instiintare cum ca sunt chemat pentru clarificarea situatiei la fosta companie, iar in cazul in care nu ma voi prezenta, se vor lua masuri impotriva mea.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce masuri se pot lua? Pot fii actionat in instanta,sau mi se pot cere daune? Mentionez ca nu aveam nici o anexa in contractul individual de munca in care sa se precizeze ca voi suporta daune in caz ca plec fara sa respect perioada de preaviz.

Multumesc mult!
Răspunde
 20-11-2013

0744921328
av.anaraluca@gmail.com
Buna ziua,

Nerespectarea termenului de preaviz si parasirea locului de munca constituie abatere disciplinara si poate fi sanctionata cu concedierea disciplinara.
In masura in care prin plecarea dvs s-a produs un prejudiciu material, Angajatorul va putea solicita si despagubiri, nefiind necesar sa fie prevazuta in mod expres in contractul individual de munca o clauza in acest sens.

Exista insa posibilitatea ca Angajatorul sa renunte la termenul de preaviz. In acest caz contractul de munca inceteaza ca o consecinta a demisiei dvs fara alte urmari.

Raluca ANA
0744.92.13.28
av.anaraluca@gmail.com
Răspunde
 21-11-2013
Suceava
0744642483
tudosaav@personal.ro
In situatia ta nu-ti dau sfaturi juridice, colega mea Raluca ti-a dat sfaturi suficient de pertinente. Ceea ce ai facut tu se numeste tradare! In locul firmei respective eu te-as actiona in instanta! Seriozitate...la romani...
Răspunde
 21-11-2013

Bucureşti
0726307109 (Doar pt. programări)
asurdescu@gmail.com
http://avocatcivil.net
Facebook
Salariatul poate demisiona fără preaviz numai dacă angajatorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncâ. De ex.: nu plăteşte salariul, nu asigură sănătatea sau securitatea în muncă, nu creează condiţii optime pentru îndeplinirea normelor de muncă etc.

Scopul preavizului este să asigure angajatorului posibilitatea de a înlocui salariatul care a demisionat, cu evitarea consecinţelor negative pe care le-ar putea avea pierderea neașteptată a unui salariat.

Vedeți și Art. 81 Codul muncii Demisia Încetarea contractului individual de muncă | Codul muncii actualizat 2013 - Legea 53/2003:

(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

Tel: 0726307109
E-mail: asurdescu@gmail.com
Www: http://avocatcivil.net
Sediu: B-dul Dimitrie Cantemir, nr. 27, bl.1, sc. A, et. 1, ap. 36, Sector 4, Bucureşti
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.