Gaby a scris pe 01-01-2014: Buna ziua! Ma numesc Gabriela,si as dorii cateva sfaturi de la dumneavoastra... Sunt angajata la firma Sergiana ca si vanzatoare la preparate din carne din data de 23 octombrie 2013, Am aflat din alte surse ca vor sa inchida magazinul pana in data de 6 ianuarie 2014,si firma respectiva nu ne-a anuntat in nici un fel despre acest lucru,oare nu trebuia sa ne anunte si pe noi angajatii despre inchiderea magazinului? Noi am vorbit cu soferul care distribuie marfa si ne-a spus ca mobilierul va fi mutat intr-un alt oras din data de 5-6 ianuarie 2014 unde o sa deschida tot aceasta firma un alt magazin, am primit un email de la directoarea firmei in data de 31 decembrie 2013,ca ni se deschide inventarul ceea ce nu s-a mai intamplat de 2 luni incoace. Ne-a specificat ca in data de 2 ianuarie sa facem noi angajatele inventarul dupa care in data de 3 ianuarie va fi trimis cineva din interiorul firmei de catre ei pentru a ne verifica inca o data inventarul si la fiecare greseala de catre noi ,noi v-om fi penalizate cu cate 5 lei,oare e legal? Dupa cum se stie, preparatele din carne scad din greutate in fiecare zi,ceea ce din start aceste minusuri vor fi iar noi angajatele trebuie sa le platim dupa parerea lor aceste minusuri. Din cate stiu doar minusul care eventual ar fi inregistrat din vanzari in casa de marcat am fi obligate sa il platim sau sa ne retina din salar, dar si acolo ar fi o problema pentru ca noua ne retine lunar garntie pentru eventualul minus. Eu cand m-am angajat, mi-au zis ca au nevoie de vanzatoare pentru termen lung, iar ei acuma vor sa renunte la noi si in perioada asta in care sunt sarbatorile si nici o firma in aceasta perioada nu face angajari,nu le pasa ca locuim in chirie, eu avand si un copil minor de numai 4 ani. Ei oare nu aveau obligatia sa ne anunte macar cu 20 de zile lucratoare inainte? In luna noiembrie 2013, conform graficului meu de lucru afisat de ei am avut 293 de ore lucrate,iar in luna decembrie am 280 de ore lucrate, e posibil asa ceva? Va rog din suflet indrumati-ma cum ar trebui procedat in aceasta situatie, Va multumesc!!! Buna ziua, Penalizarea cu 5 lei nu este legala. In cazul in care doreste să vă concedieze pentru abatere disciplinară este necesară efectuarea cercetării disciplinare. In vederea desfășurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris, precizându-se data, obiectul, ora si locul intrevederii. În cazul concedierilor disciplinare nu se acordă perioadă de preaviz. In ceea ce privește orele de munca, potrivit art.114 din Codul Muncii "durata maxima legală a timpului de munca nu poate depăși 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, să nu depășeasca 48 de ore pe saptamana. " In cazul in care sunt încălcate normele referitoare la securitatea și sănătatea muncii sub aspectul timpului de munca, acest fapt constuie contraventie si va puteti adresa la ITM Sfatul meu este ca orice masura care va fi luata de angajator si care va priveste sa o discutati cu un avocat.( spre eg: nu semnati niciun act, inainte de a va consulta cu un avocat) O zi frumoasă, |
Raluca ANA 0744.92.13.28 av.anaraluca@gmail.com |
|