Forum avocaţi > Dreptul muncii

Clauza abuziva daca plec la un concurent

27-03-2018
Vizitator
Buna,

De peste 7 ani de zile lucrez pentru o companie din SUA. Domeniul de activitate este turismul, in special vanzarea biletelor de avion. Lucrez la distanta ca contractor persoana fizica (Independent Contractor Agreement). Compania nu are reprezentant legal decat in SUA, contractul se incheie pe 1 an, si se prelungeste de fiecare data la expirare.

Acum la reinoirea intelegerii compania vrea imi bage o clauza prin care sa fiu obligat sa le achit 100.000 euro (o suta de mii de euro) in caz daca timp de 5 ani dupa ce plec de la compnaie voi merge sa lucrez la o companie concurent.

Are dreptul si este legal sa imi bage asa clauza? Nu de alta, dar daca la un moment dat nu mi s-ar prelungi intelegerea, nu as avea alta optiune decat sa ma angajez la alta companie din acelasi domeniu, adica concurenti.

Mentionez ca e companie de turism.

Multumesc.
Răspunde
 28-03-2018

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
Nu putem aplica legile din Romania unei companii din SUA. Oricum situatia de "a pleca de la companie" se refera, ca si in Romania, la a pleca din initiativa dvs., nu din initiativa companiei pentru care lucrati. Daca dupa 1 an compania nu va prelungeste contractul, nimic nu va opreste sa va desfasurati activitatea pentru orice alta companie. Puteti semna contractul cu acea clauza,dar fiti foarte atent la conditiile in care clauza se va aplica.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-03-2018
Vizitator
Pai contractul zice ca nu am dreptul timp de 5 ani dupa expirarea actualei intelegeri sa ma angajez la o companie concurenta, indiferent cum plec. Chiar si daca nu mi se prelungeste intelegerea nu am dreptul timp de 5 ani sa ma angajez la altcineva.

Scrie ca timp de 5 ani dupa expirarea intelegerii nu am dreptul sa ma angajez sau sa colaborez cu concurentii sau partenerii companiei, sa nu folosesc cunostintele invatate la companie pentru a obtine profit in aceeasi ramura a turismului, sa refuz orice colaborare cu fosti sau actuali clienti ai companiei etc.

Practic mi se interzice sa mai activez in domeniu. Iar comania are dreptul oricand sa rezilieze intelegerea, nu prevede nici o compensatie.

Ar putea compania sa ma dea in judecata in Romania daca s-ar intampla asa?
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.