Forum avocaţi > Litigii

Factura de regularizare fabuloasa de 60.816,89 ron

03-12-2013

Buna seara,
Ma numesc Staicu Georgeta si in luna octombrie 2013 pe 4 am primit o factura de regularizare de la Enel in valoare de 60.816,89 (Consum facturat : 115298 kWh) Mi a atras atentia faptul ca diferenta dintre indexul pe care il stiam si cel din factura era o cifra 1 (12729/ telecitire iar indexul lor fiind 128194) Gandindu-ma ca suma fabuloasa facturata rezida dintr-o eroare de introducere a datelor in sistemul informatic am mers la sediul Enel din str. Baiut nr 4, sector 6, Bucuresti unde m-am lovit de un lucru socant si neasteptat cum ar fi sa merg mai intai pe la casierie sa achit factura si pe urma sa stam de vorba....Am facut o cerere de verificare a contorului din care nu a reiesit nimic in neregula.
Neavand cu cine sa ma inteleg telefonic de la Enel ei sustinand ca nu am citit bine contorul pana acum am inaintat reclamatii scrise la :Enel, ANPC, ANRE
Contorul il aveam din anul 2003 si din 2003 pana in 2013 nu s-a gandit nimeni ca nu am citit eu bine contorul sau ca ei nu l-au citit bine timp de 10 ani odata cu vizitele de citire in vederea regularizarii.
Raspunsul celor de la ANRE a fost" OD mentioneaza ca la locul de consum in discutie masurarea energiei electrice consumate se face prin intermediul contorului seria....nr... care afiseaza indexuri de 6 cifre. Totodata precizeaza ca la montare acest contor a fost inregistrat in sistemul informatic doar cu 5 cifre afisate astfel ca nu a fost inregistrata si ultima cifra afisata de contor. Dea semenea tot Enelul specifica faptul ca in perioada 19.10.2011 pana in 22.05.2013 nu au avut acces pentru citirea indexurilor la contorul meu!!!! Lucru total neadevarat atestat de facturile de regularizare pe tot parcursul timpului Cum sa se preteze la asemenea minciuna cand acest lucru este simplu de demonstrat???? Avand in vedere ca prin factura contestata au fost facturati 115.465 kwh consumati in perioada 06.10.2003-05.09.2013 operatorul a reanalizat consumul la locul in discutie si a hotarat recalcularea consumului contestat pe baza consumului mediu de zilnic de 31,879 kwh /zi pe o perioada de 3 ani, rezultand o cantitate de energie de rcuperat de 34907 kwh (3 aniX 365 zile/anX31,879kwh/zi) urmand ca furnizorul sa factureze in consecinta
Iin vederea recuperarii contravalorii energiei electrice consumate in situatia mai sus prezentata apreciem ca sunt incidente dispozitiile art 2517 din Codul Civil referitoare la termenul general de prescriptie astfel contravaloarea energiei electrice consumata si nefacturata este suportata de consumator pentru maximum de 3 ani cu aplicarea tarifelor in vigoare pe perioada respectiva.
Totodata din analiza datelor furnizate de operatorul de distributie si furnizor se observa urmatoarele:
- in perioada 06.10.2033 -19.10.2011 chiat daca contorul a fost inregistrat in sistemul informatic cu 5 cifre acesta a inregistrat un consum de energie uniform cu o medie mult mai mica cea inregistrata de contor dupa data de 19.10 2011 ducand la suspiciunea ca in perioada 19.10.2011-22.05.2013 contorul a avut un salt de index (pana in anul 2008 a fost teren arabil si din acelasi an am inceput constructia casei lucru atestat si la ei printru-un aviz de amplasament eliberat de ei odata cu solicitarea mea. si de aici saltul de consum despre care vorbesc ei.
Avand in vedere faptul ca pentru operarea eronata in sitemul informatic a indexurilor contorului nu se face vinovat clientul , locul de consum nu va fi deconectat pentru neplata facturii de energie electrica emisa emisa pentru recuperarea energiei" si am incheiat redarea din scrisoarea ANRE.
Contorul mi-a fost schimbat cu unul electric iar maine 4 Decembrie trebuie sa ma prezint la sediul enel pentru discutii. Ideea este ca ma vor face buna de plata din vina lor si fiind pensionara cu o pensie de 345 ron si sotul de 789 ron nu am cum sa achit nici una din sumele fabuloase pretinse de ei. Cum sa ma faca sa platesc pentro o greseala a lor nesesizata timp de 10 ani??? Orice sfat m-ar ajuta pentru ca am senzatia ca trebuie sa ma pregatesc de proces....
Răspunde
 04-01-2014

Contestați factura si solicitati dovezi referitoare la bonul de montare contor si KWh cu care a fost montat contorul. Puteți formula plângere pt inselaciune.
Răspunde
 07-01-2014
Bucuresti

in cazul relatilor comerciale cu ENEl situatia este mai complexa, atit enel dar si DV aveti drepturi si obligatii specifice reglamentate prin legi speciale si in special prin ANRE. daca nu acordati maxima atentie sunteti bun de plata. litigiul este complex si aveti nevoie de o pregatire calificata in domeniul energieie electrice

Răspunde
 15-01-2014
Vizitator
Buna ziua!
Sunt in aceeas situatie ca doamna Georgeta Staicu, numai ca suma facturata este cu ceva mai mica, adica 20000 ron. Aceasta suma fabuloasa a aparut tot in urma regularizarii din 08. 2013. Am avut contorul schimbat, trimis la Timisoara pentru verificat. In fine, am urmat pasii descrisi de doamna de mai sus, situatia cu energia facturata fiind identica. Acum asteptam sa mergem la Arad la sediul Enel. Sincer va spun, nu stiu ce ne vom face, dat fiind ca avem si un credit ipotecar, iar salariile din invatamant nu sunt tocmai mari. Imi puteti spune daca are vreun rost sa fac o reclamatie la Protectia Consumatorului?
Răspunde
 15-01-2014
Bucuresti

Protectia Cons nu va protejeaza ineresele. Puteti face o sesizare dar nu va puneti mari sperante. trebuie sa contestati factura. Incercati sa mergeti in audienta la Directorul zonal.

Răspunde
 22-02-2014

Buna ziua, Am contestat factura am facut reclamatie la ANRE si acestia au admis ca a fost o eroare Enel de citire contor de la data montarii in urma cu 10 ani dar ca au realizat aceasta greseala si s-au hotarat sa si ia banii inapoi pe ce nu au citit si facturat bine implicit, si pentru ca nu au cum sa ne faca sa platim decat pe ultimii 3 ani s-a redus factura de la 60.816,89 ron la 20.000, am fost la inteleger cu ei pentru esalonare dar au propus maxim pe 24 de luni sa platim aceasta factura + facturile curente. Situatia financiar clar nu mi permite sa platesc lunar atat asa ca am introdus o actiune pentru esalonare pe o perioada mai mare de timp in limita veniturilor, acum asteptam sa vedem ce s e va intampla. Cei de la Enel au refuzat medierea propusa de avocat. Nu stiu ce sanse am dar nici de unde sa scot attia bani lunar decat sa mi vand casa...
Răspunde
 22-02-2014

Sunt curioasa ce ati rezolvat dvs. ca noi nu prea am avut succes.... eu am pus pe forum mai jos ce am mai facut, o zi buna
Răspunde
 24-02-2014
Bucuresti

am rezolvat asa:

Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea, aşa cum a fost precizată la 24.04.2012, formulată de reclamanta SC //// SRL în contradictoriu cu pârâtele SC CEZ VÂNZARE SA şi SC CEZ DISTRIBUŢIE SA. Constată inexistenţa dreptului de creanţă al pârâtelor faţă de reclamantă în sumă de 58 146,54 lei, prevăzut în factura de regularizare nr. 1061172681/17.01.2011. Respinge ca nefondată cererea conexă formulată de reclamanta SC COFACE ROMANIA CREDIT MANAGEMENT SERVICES SRL în calitate de mandatar al SC CEZ DISTRIBUŢIE SA în contradictoriu cu pârâta SC ////// SRL având ca obiect pretenţii. Obligă pârâtele SC CEZ VÂNZARE SA şi SC CEZ DISTRIBUŢIE SA la plata către reclamanta SC ////// SRL a sumei de 4 278 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare cu părţile.

Răspunde
 06-07-2016
Vizitator
BRAVO ..
Răspunde
 08-12-2016
Vizitator
E DE GROAZĂ CUM PROCEDEAZĂ CEI DELA ENEL. ANUL TRECUT MI+AU CERUT O GRĂMADĂ DE HIRTII PENTRU CA SĂ FIU SCUTIT DE RADIO SO TV. FINDCĂ NU POSED SI NU FOLOSESC. ERAM CU CONTRACT SOCIAL SI PLĂTEAM CUMVA CONVENABIL DIN MICA PENSIE PE CARE O AM. DAR IN VARA ACESTUI AN AU TRIMIS NISTE FETISCANE IN SAT UNDE DOMICILIEZ SI AU FĂCUT CONTRACTE NOI . DUPĂ ACEST CONTRACT AU INCEPUT A VENI FACTURI MARI SI MI-AU ADĂOGAT SI RADIO SI TV IN CONTRACT FĂRĂ SĂ FIU INTREBAT DACĂ POSED SI DACĂ FOLOSESC. AM O PENSIE MICĂ SI INTENTIONEZ SĂ CER INTRERUPEREA CURENTULUI DACĂ EI VOR CONTINUA ASA. CA CONSUMATORI LA LOCUINTĂ AM ASA : - UN NEON DE 20 W IN DORMITOR , UN NEON DE 40 DE W IN CORIDOR CARE ARDE CAM 30 MINUTE PE NOAPTE . UN CALCULATOR CARE MERGE CAM 5 ORE PE ZI . IAR CFRIGIDERUL L-AM SCOS DIN PRIY[ DE FRICA CONSUMULUI . INAINTE ERA TOT ANUL IN PRIZĂ SI AM PLĂTIT CONVENABIL. ACUM STAU SI FĂRĂ FRIGIDER DE FRICA FACTURILOR. IN FACTURĂ SUNT ADĂOGATE PRETURI LA TOT FELUL DE DENUMIRI CARE HABAR NU AM CE INSEAMNĂ, PE LINGĂ CONSUMUL DE KW. ESTE UN ABUZ . VOM AJUINGE SĂ NE INTOARCEM PE VREMEA LUI MOŞ ION ROATĂ , LA OPAIŢURI SAU PE INTUNEREC. MENTIONEZ CĂ SUNT BĂTRIN , APROAPE NEVĂZĂTOR ,C U DEPRESIE MAJORĂ SI NU+MI ARDE DE TV. SAU RADIO . SINGURUL LUCRU CU CARE FAC SOCIALIZARE ESTE INTERNETUL. IAR PENTRU ACESTA AM ABONAMENT . DE UNDE A IESIT LEGEA DE PLATĂ OBLIGATORIE PENTRU RADIO SI TV ?
Răspunde
 01-02-2017
Bucuresti

cine spunea ca nu exista Justitie in Romania???
iata ca si ENEL pierde procese cu consumatorii . Singura problema a consumatorului ... "sa nu se mai lase pacalit.
inca o solutie cistigata dupa muuulta truda:
Solutia pe scurt: Rejudecând în fond: Respinge excepţia inadmisibilităţii capetelor de cerere privind anularea facturii 02392027/26.03.2013, a procesului-verbal de stabilire a despăgubirilor nr. 014125/21.03.2013, a procesului-verbal de analiză a abaterilor nr. 008241/21.03.2013 şi a notei de constatare nr. 00820/11/19.03.2013 invocată de pârâta Enel Distribuţie Dobrogea S.A. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Dorio Comserv S.R.L. împotriva pârâtelor Enel Energie S.A. şi Enel Distribuţie Dobrogea S.A.. Admite în parte capătul de cerere al acţiunii reclamantei privind inexistenţa dreptului de creanţă în cuantum de 10.308,60 lei, respectiv cel atestat de factura 3F02392027/26.03.2013, pe care o anulează. Respinge capetele de cerere privind anularea notei de constatare nr. 00820/11/2013 încheiată de Enel Distribuţie Dobrogea S.A. şi cel privind inexistenţa unui drept de creanţă al pârâtei Enel Energie S.A. faţă de reclamantă. Anulează procesul-verbal de stabilire a despăgubirilor nr. 014125/2013 şi procesul-verbal de analiză a abaterilor nr. 0082041/2013 încheiate de pârâta Enel Distribuţie Dobrogea S.A. Obligă pârâtele către reclamantă la câte 1052,5 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.

Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.