Forum avocaţi > Pensii

Cati ani de contributie retroactiva la sistemul romanesc de pensii pot cumpara in cazul meu?

12-01-2020
Vizitator
Am postat un mesaj similar intr-o alta discutie dupa care am realizat ca subiectul discutat acolo era usor diferit asa ca m-am decis sa postez propria intrebare, pentru mai multa claritate. Scuze pentru duplicarea mesajelor

Buna ziua

Locuiesc actualmente in Canada si incerc sa aflu care imi sunt drepturile de pensie aferente perioadei in care am lucrat in Romania.
Am facut armata la termen 1 an si 3 luni, facultatea a durat 7 ani la zi (2 ani intrerupti pe motive personale) absolvita cu diploma de licenta, urmata de o perioada de 6 ani 7 luni si 29 de zile de munca.

Deci vechimea acumulata ar fi: 1an+4luni+5ani+6ani+7luni=12 ani si 11 luni

Din cate inteleg in momentul de fata ai dreptul la pensie in Romania daca ai acumulat minim 15 ani de contributie. De asemenea inteleg ca se pot plati retroactiv contributii pana la cel mult 5 ani. Nu imi este clar daca in cazul meu pot sa platesc retroactiv doar diferenta pana la 15 ani (2 ani si 1 luna in cazul meu) sau pot platesc pana la 5 ani oricum

Confirm acestui articol https://www.avocatnet.ro/articol_50268/Romanii-mai-pot-cump%C4%83ra-vechime-in-munc%C4%83-pentru-ie%C8%99irea-la-pensie-%C8%99i-in-2019.html poti cumpara cei 5 ani daca ai avut o perioada de cotizare de mnim 15 ani. Din cate inteleg in cazul meu perioada de cotizare incepe cu data la care am inceput armata si se sfarseste cu data la care am plecat din tara (17 an in total). Asta inseamna ca as mai putea cotiza/cumpara 2ani si 1 luna + inca 2 ani.

Din cate inteleg, conform aceluiasi articol de mai sus voi putea face asta incepand din 2021, conform noii legi a pensiilor promulgata anul trecut in Iulie https://www.senat.ro/Legis/lista.aspx?nr_cls=L629&an_cls=2018

V-as fi recunoscator daca mi-ati spune daca in cele de mai sus exista greseli sau omisiuni, si daca m-ati indruma unde as putea citi despre ce anume a facut (si va trebui sa faca, acte etc) o persoana pentru a incheia contractul de contributie retroactiva la sistemul de pensii. Trebuie sa fiu fizic prezent in tara la incheirea unui astfel de contract? Se poate face la consulat in Canada? Se poate face prin imputernicire in Romania?

Va multumesc
Cristian
Răspunde
 06-03-2020

BUCURESTI
0766321314
avocatib@yahoo.com
https://www.google.ro/amp/s/m.stirileprotv.ro
Facebook
Buna ziua. Temeiul legal este Legea 629/2018. Puteti face demersurile si printr-o procura speciala notariala.

Avocat IRINA BUDA in cadrul Baroului Bucuresti de peste 20 ani. Drept de a reprezenta si pune concluzii inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie Adresa mail avocatib@yahoo.com Doar pt. programari tel 0766321314 (L-V intre orele 8 - 18)
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 06-03-2020
Vizitator
Legea 127/2019
Art.6
(2) Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială.
(3) În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, cu respectarea prevederilor alin. (2).
(4) Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuției de asigurări sociale, în cazul contractului de asigurare socială prevăzut la alin. (3), sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data dobândirii capacității de muncă și data încheierii contractului de asigurare socială.
(5) Perioada pentru care se încheie contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (3) constituie stagiu de cotizare și se valorifică pentru obținerea unei pensii potrivit prezentei legi.

Art.31

(1) Plata contribuției de asigurări sociale datorate de asigurații prevăzuți la art. 6 alin. (3) se efectuează într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de un an de la data încheierii contractului de asigurare socială.

(2) Contractul de asigurare socială încheiat conform prevederilor art. 6 alin. (3) își încetează aplicabilitatea la data la care contribuția de asigurări sociale datorată în baza acestuia este achitată în întregime.

(3) În situația în care la expirarea termenului de un an, prevăzut la alin. (1), contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate.
Art.33

(2) Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații prevăzuți la art. 6 alin. (3) o constituie cel puțin câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Art.37
Activitatea privind administrarea creanțelor provenind din contribuții de asigurări sociale, datorate de persoanele fizice, contribuabili ai sistemului public de pensii, cu excepția celor prevăzute la art. 6 alin. (2) și (3), și de persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajator sau entitățile asimilate angajatorilor, precum și constatarea și sancționarea contravențiilor, se realizează de organul fiscal central, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Art.38
Pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (2) și (3) activitatea de colectare a contribuțiilor de asigurări sociale se realizează de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.

Art.42
(1) Contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.(2) Eventualele sume neachitate până la data decesului, reprezentând contribuții de asigurări sociale și, după caz, dobânzi și penalități, nu se mai urmăresc. Stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuția de asigurări sociale și, după caz, dobânzile și penalitățile calculate.(3) În situațiile în care, conform prevederilor art. 30 alin. (2), sunt efectuate plăți anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuție de asigurări sociale, se restituie, la cerere,persoanelor prevăzute la art. 111 alin. (1), în termenul general de prescripție de 3 ani, calculat de la data decesului.(4) În situațiile prevăzute la alin. (3), constituie stagiu de cotizare perioada pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale până la data decesului.
Răspunde
 06-03-2020
Vizitator
Va multumesc mult la amandoi, am sa fac demersurile legale conform celor de mai sus
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.