Forum avocaţi > Pensii

Pensie

18-08-2020
Vizitator
Buna ziua,ma numesc Virgil,am 33 de ani.Din 2010 detin un certificat de handicap gr.2 accentuat permanent, si indemnizatia de 375 lei.Doresc sa-mi fac o pensie de incapacitate de munca, ca sa am si eu vechime in campul muncii. Am fost cu dosarul la cabinetul de expertiza a muncii si mi-a spus ca trebuie sa cotizez cel putin 2-3 luni la cartea de munca.Eu nu am lucrat niciodata datorita handicapului meu.Cum sa procedez ca imi este frica sa nu imi taie din indemnizatia de handicap, fiind singura sursa de venit.Ca sa platesc acele 2-3 luni denota ca sunt bun de munca, ceea ce se bate cap in cap. Ori poate exista alta varianta ca sa pot beneficia de pensie. Multumesc mult pentru intelegere si sper in ajutorul d-voastra. Cu stima si respect VIRGIL.
Răspunde
 18-08-2020
Vizitator
Gradul de handicap si cel de invalititate sunt notiuni separate/disticte.
Se poate cumula pensia de invaliditate cu indemnizatia de handicap.
Legea 263/2010 spune:
Art.58:

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Se intelege clar ca persoanele incadrate intr-un anumit grad de handicap pot realiza stagiu de cotizare.
Răspunde
 18-08-2020
Vizitator
Va multumesc pentru timpul si raspunsul acordat.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.