Forum avocaţi > Pensii

Iesire la pensie

01-09-2020
Vizitator
Buna seara. Am 60 de ani si 61 ani si 9 luni varsta standard de pensionare.Am lucrat 10 ani si 8 luni in gr.1 in perioada 1979-1990.In perioada 1992-1993 am beneficiat de somaj.Am nascut si crescut 3 copii, pana la varsta de 18 ani.Va rog frumos sa imi spuneti daca cumpar 6 ani contributivitate pentru pensie ,cand pot primi pensie ? Trebuie sa cumpar neaparat perioada 2013-2018? Ce perioada m-ar avantaja? Calculul sumei datorate pentru cei 6 ani se face pe fiecare an in parte in functie de valoarea salariului minim si mediu sau se calculeaza pe anul in curs si se inmulteste cu 6? Multumesc frumos!
Răspunde
 02-09-2020
Vizitator
Nu trebuie si nici nu merita sa cumparati vechime in munca.
Asteptati implinirea varstei standard si depuneti dosarul pentru limita de varsta.
Răspunde
 02-09-2020
Vizitator
Buna ziua.Eu am numai 10 ani de cotizare si conform legii trebuiesc minim 15 ani de cotizare.Pot primi pensie cu doar 10 ani de cotizare? M-am gandit caci cumparand cei 6 ani imi fac stagiu minim pentru a putea primi pensie.Multumesc.
Răspunde
 02-09-2020
Vizitator
10 ani de grupa I mai aduc un stagiu aferent de 5 ani(6 luni/an).
Răspunde
 02-09-2020
Vizitator
Eu am inteles ca incepand din 1 septembrie 2021 conform noii legi a pensiilor 127/2019 ,perioadele aferente anilor lucrati in gr.1 sunt considerate perioade asimilate si se iau in considerare la vechime nu si la cotizare.Am mai inteles si caci cei cu un stadiu de cotizare mai mic decat 15 ani nu primesc pensie ci un ajutor social.Pensia fiind un drep castigat ,statul este obligat sa il deie ,pe cand ajutorul social se da doar daca sunt fonduri.Daca ai pensie esti asigurat si din punct de vedere medical.Tot in legea 127/2019 spune caci mamele cu 3 copii daca au stagiu minim de cotizare se pot pensiona cu 6 ani mai devreme.Va rog frumos pe dumneavoastra, sa ma lamuriti, daca am inteles bine sau nu.Multumesc!
Răspunde
 02-09-2020
Vizitator
Daca nu se va modifica legislatia, incepand cu 01/09/2021 puteti depune dosarul pentru limita de varsta, indeplinind cele doua conditii:
-Varsta redusa potrivit art.56(1) din legea 127/2019
-Stagiu, avand 15 ani si 8 luni in care intra si stagiul asimilat potrivit art.15(2) din legea 127/2019.
In stagiul minim de 15 ani cat si in cel complet intra orice fel de stagiu.
Răspunde
 17-09-2020
Vizitator
Multumesc frumos pentru raspunsuri!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

3

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.