Forum avocaţi > Pensii

Pensie

15-09-2020
Vizitator
Buna ziua,ma numesc Virgil,am 33 de ani.Din 2010 detin un certificat de handicap gr.2 accentuat permanent, si indemnizatia de 375 lei.Doresc sa-mi fac o pensie de incapacitate de munca, ca sa am si eu vechime in campul muncii. Am fost cu dosarul la cabinetul de expertiza a muncii si mi-a spus ca trebuie sa ma angajez cel putin 2-3 luni cu cartea de munca.Eu nu am lucrat niciodata datorita handicapului meu.Cum sa procedez ca imi este frica sa nu imi taie din indemnizatia de handicap, fiind singura sursa de venit.Ca sa platesc acele 2-3 luni denota ca sunt bun de munca, ceea ce se bate cap in cap. Ori poate exista alta varianta ca sa pot beneficia de pensie. Am inteles ca este Legea 263/2010 Art. 68 .Nu am inteles mare lucru . Multumesc mult pentru intelegere si sper in ajutorul d-voastra. Cu stima si respect VIRGIL.

SAU ALTA VARIANTA

Cu privire la Legea 263/2010 ART.68 AL.3 si anume

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la
alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau
cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de
muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii
profesionale

M-am nascut in 1987. Din 1990 am ramas cu sechele cranio-cerebrale prin cadere , coma gr. 4 , 3 luni de zile.In 1995 l-am dat la scoala. Dar din 1996 au inceput crizele epileptice. Din clasa a 2 pana in clasa a 8 a fost sub tratament . Facand crize dese in anul 2006 am obtinut certificatul de handicap gr.2 revizuibil. Din 2010 il am permanent . Acum doresc sa-mi fac pensie de invaliditate. in prezent am 33 de ani. Nu am muncit niciodata cu carte de munca si nici altfel ,deoarece ma simt obosit ,trebuie sa ma odihnesc pentru ca iar incep crizele. Am fost la expertiza medicala si mi-au spus ca-mi trebuie vechime in munca. Si de la Casa de pensii mi-au spus ca imi trebuie cel putin 1 luna cu contract de munca . INTREBAREA MEA ESTE , ma pot pensiona in baza legii 265/2010 ART.68 AL.3 ? deoarece epilepsia am dobindit-o cand eram elev .
VA MULTUMESC PENTRU AMABILITATE .
Răspunde
 16-09-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Inteleg ca dvs. acum, in temeiul legii 448/2006, primiti o indemnizatie [prestatie sociala] de 375 lei formata din 265 de lei, cu un buget complementar lunar de 110 lei, (adult cu handicap accentuat) si FARA INSOTITOR;

indemnizaţie lunară este prestaţia socială lunară reprezentând sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natură să faciliteze egalizarea de şanse, asigurarea unei vieţi autonome şi favorizarea incluziunii lor sociale;

Din cele de mai sus, rezulta ca dvs. - daca veti considerati ca faceti fata si va gasiti un loc de munca pe masura puterilor dvs.- aveti dreptul sa munciti, sa incasati un salariu (la care aveti de altfel si facilitati fiscale) si nu pierdeti indemnizatia de handicap accentuat.

Pentru ca legea spune:
Art. 58 - ( (6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) (de indemnizatia lunara):
a) adulţii cu handicap îngrijiţi şi protejaţi în centre rezidenţiale publice, cu excepţia centrului de tip respiro, ori în alte tipuri de instituţii rezidenţiale publice cu caracter social sau medico-social, în care se asigură întreţinere completă din partea autorităţii administraţiei publice pe o perioadă mai mare de o lună;
b) persoanele cu handicap care sunt reţinute, arestate sau condamnate definitiv la o pedeapsă privativă de libertate, pe perioada reţinerii, arestării ori a detenţiei;
c) adulţii cu handicap grav sau accentuat care realizează venituri, aflaţi în îngrijirea şi protecţia asistentului personal profesionist

Dvs. v-ati incadra la lit. c (adica v-ati pierde eventual indemnizatia DOAR DACA faceti venituri si ati avea si asistent personal profesionist) [insa inteleg ca nu este cazul, si deci daca ati lucra, nu ati pierde indemnizatia, putand-o cumula cu salariul]

De altfel, legea 448 prevede la art.59 ca adultul cu handicap are obligatia: f) să depună diligenţe pentru încadrarea în muncă, în condiţiile legii, în raport cu pregătirea, posibilităţile fizice şi psihice, pe baza recomandărilor comisiei cu competenţă în domeniu;

In plus, Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.

Deci, teoretic firmele cauta persoane cu handicap in vederea incadrarii.

Puteti lucra si la domiciliu (in fata calculatorului ori ceva manual) sau la o unitate protejata.

Art. 83 - (1) Persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă beneficiază de următoarele drepturi:
a) cursuri de formare profesională;
b) adaptare rezonabilă la locul de muncă;
c) consiliere în perioada prealabilă angajării şi pe parcursul angajării, precum şi în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii;
d) o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puţin 45 de zile lucrătoare;
e) un preaviz plătit, de minimum 30 de zile lucrătoare, acordat la desfacerea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului pentru motive neimputabile acestuia;
f) posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, în condiţiile legii, în cazul în care beneficiază de recomandarea comisiei de evaluare în acest sens;

Pentru ajutor in gasirea unui loc de munca, va puteti adresa la
- Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, si la
- Agentia de Somaj din localitatea dvs.in vederea cautarii unui loc de munca, precum si la
- directia generala de asistenţă socială şi protecţia copilului judeteana,
V-as recomanda sa va postati si online un CV, poate aveti sansa unui loc de munca la domiciliu.

In ceea ce priveste PENSIA de invaliditate, si acel art. 68 alin 3 la care faceti referire, din pacate NU vi se aplica, pentru ca face referire la "practica profesionala", nu de o simpla scolarizare.

(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

3

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.