Forum avocaţi > Pensii

Pensie invalididate

15-10-2020
Vizitator
Sunt pensionară de invaliditate gr. 3 cu drept de muncă 1/2 normă. Din iunie cancerul a recidivat și fac din nou chimioterapie, sunt pe foaie de boală deoarece am muncit cu 1/2 normă până în iunie. Medicul de familie spune că la 90 zile de concediu medical trebuie să mă prezint, din nou,la comisie, cu copiile după concediile medicale pentru o luare în evidență!? Medicul oncolog spune că nu este necesar acest demers. Oricum fiind foarte bolnava numai de cozi și plimbări inutile pe la comisia de pensii nu am nevoie. Vă întreb:
- trebuie sau nu să mă prezint la 90 zile la comisia de pensii de invaliditate?
Răspunde
 16-10-2020
Vizitator
Rectific: la 180 zile, nu la 90!
Răspunde
 20-10-2020
Vizitator
Nu știe nimeni răspunsul!?
Răspunde
 20-10-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Eu consider ca ceea ce v-a recomandat medicul de familie este corect, dvs. putand fi incadrata in alt grad de invaliditate. In orice caz, va recomand sa va interesati direct la casa de pensii, de vreme ce chiar doctorii dvs. se contrazic.

Revizuirea medicală

https://www.cnpp.ro/pensia-de-invaliditate

Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.

După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte, după caz:

• menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;

• încadrarea în alt grad de invaliditate;

• redobândirea capacităţii de muncă.

Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.

Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plăţii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală sau, după caz, încetarea plăţii pensiei, în condiţiile legii.

Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s-a îmbunătăţit sau, după caz, s-a agravat.

Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:

• prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;

• au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de lege;

• au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, prevăzute de lege.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-10-2020
Vizitator
Mulțumesc pentru amabilitate doamnă avocat! Așa voi face!
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

3

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.