Forum avocaţi > Pensii

Mai primesc pensia de urmaș dacă sunt suspendat de la universitate

17-12-2020

Salut!
Am nevoie să știu dacă este obligatoriu să plătesc următoarele tranșe la Universitate, încât să primesc în continuare pensia de urmaș.

Am vorbit astăzi la Secretariat și mi s-a spus că "după 20 de zile de întârziere după fiecare tranșă se fac suspendări.
Exmatriculări se fac doar la sfârșitul anului, din alte motive".

Întrebarea este: cum apare la CasaDePensii un student care este suspendat, nu exmatriculat?
Mai poate primi pensie de urmaș dacă este suspendat?
Răspunde
 17-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Suspendarea pensiei de urmas are loc daca nu faceti dovada continuarii studiilor.
Deci, daca ati depus dovada, insa ulterior sunteti suspendat de facultate, nu inceteaza plata pensiei, insa daca nu regularizati situatia si sunteti exmatriculat, s-ar putea sa vi se ceara sa inapoiati sumele platite pe durata suspendarii cursurilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 19-12-2020

Av.STARJIL M. a scris pe 17-12-2020:
Suspendarea pensiei de urmas are loc daca nu faceti dovada continuarii studiilor.
Deci, daca ati depus dovada, insa ulterior sunteti suspendat de facultate, nu inceteaza plata pensiei, insa daca nu regularizati situatia si sunteti exmatriculat, s-ar putea sa vi se ceara sa inapoiati sumele platite pe durata suspendarii cursurilor.

Deci..
La Secretariat mi s-a spus că dacă întârzii mai mult de 20 de zile cu plata unei tranșe voi fi suspendat.
Exmatriculările se fac doar la sfârșit de an, din alte motive.

Înseamnă că..
Eu pot fi suspendat de la universitate, și să primesc în continuare pensia de urmaș până în aprilie inclusiv.
Exmatricularea poate avea loc doar după ce mi se dă ultima pensie de urmaș.
Să finalizez studiile este condiție obligatorie ca să nu mi se ceară banii înapoi din pensie?
Sau trebuie să fiu student (să nu fiu exmatriculat) doar până în aprilie inclusiv?

Pe scurt:
Suspendarea de la universitate îmi poate opri pensia de urmaș?
Dacă până în aprilie inclusiv nu sunt exmatriculat, voi primi banii din pensie, să înțeleg.
Exmatricularea poate avea loc după ultima plată a pensiei de urmaș, deci nu mi se mai pot cere banii înapoi, corect?

Din răspunsul dumneavoastră eu am înțeles că e pericol să dau banii înapoi doar dacă după suspendare urmează imediat exmatricularea, înainte de 1.05.2021.

I-am trimis un email tipului care se ocupă cu dosarele de pensii, dar încă nu a răspuns.
Aștept să îmi răspundă săptămâna următoare.
Am nevoie să fiu 100% sigur de ce urmează să se întâmple.
Răspunde
 20-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Suspendarea nu atrage incetarea platii pensiei.
Daca insa intervine si exmatricularea,da.
Iar, din pacate, nimeni nu va poate garanta 100% ce are sa se intample.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-12-2020

Av.STARJIL M. a scris pe 20-12-2020:
Suspendarea nu atrage incetarea platii pensiei.
Daca insa intervine si exmatricularea,da.
Iar, din pacate, nimeni nu va poate garanta 100% ce are sa se intample.

Am reușit să vorbesc zilele astea cu cineva de la Casa de pensii și mi-a spus că nu mai contează dacă sunt suspendat, dacă întrerup studiile, din moment ce le-am dus adeverința.
Pensia încă o primesc până în aprilie inclus.
Deci, aici sunt lămurit.

Ce am vrut să vă mai întreb, dacă nu vă supărați:
Pentru Casa de Asigurări de sănătate dumneavoastră cum știți că stau lucrurile?
Le-am trimis un email, apoi am sunat la un număr de-al lor de pe sait.
Mi-au zis că nu știu ce înseamnă "suspendat". Și că sunt asigurat medical dacă sunt student, până la 26 de ani.

La salariați, eu știu că li se ia lună de lună un procent din bani pentru CASS iar ceilalți, care nu lucrează, trebuie să plătească din banii lor CASS-ul.

Dar pentru studenții care plătesc universitatea, în momentul în care ei nu mai plătesc universitatea și sunt suspendați, nu mai sunt asigurați medical din acel moment?

Pensionarii sunt asigurați medical și un procent din pensie merge la casa de asigurări, nu?

Deci cass-ul, în cazul meu, este plătit de facultate sau din pensia de urmaș?
Răspunde
 24-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu datorati CASS

cod fiscal

impozit pensie

Art. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei

Art. 101 - Reţinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se reţine la data efectuării plăţii pensiei şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul reţinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.

CASS
Art. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie;
h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-12-2020

Av.STARJIL M. a scris pe 24-12-2020:
Nu datorati CASS

cod fiscal

impozit pensie

Art. 100 - Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii
(1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei

Art. 101 - Reţinerea impozitului din venitul din pensii
(1) Orice plătitor de venituri din pensii are obligaţia de a calcula lunar impozitul aferent acestui venit, de a-l reţine şi de a-l plăti la bugetul de stat, potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii.
(3) Impozitul calculat se reţine la data efectuării plăţii pensiei şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei.
(4) Impozitul reţinut este impozit final al contribuabilului pentru veniturile din pensii.

CASS
Art. 154 - Categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
(1) Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, studenţii-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Dacă realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură peste valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, pentru aceste venituri datorează contribuţie;
h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală

"copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi"
"persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală"
Eu mă încadrez în aceste două categorii, ca student și ca pensionar (pensie de urmaș).

Deci, chiar dacă sunt suspendat de la universitate (dar nu exmatriculat), CASS la mine este plătit lunar din pensia de urmaș, până la 26 de ani, luna aprilie inclusiv?
Răspunde
 27-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Sunteti asigurat in baza legii, nu se retin cote de CASS (sunteti asigurat, insa exceptat de la plata)

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.