Forum avocaţi > Pensii

Indemnizație de urmaș

26-12-2020
Vizitator
Bună ziua.
Dacă se poate aș dori un răspuns concret.
Mama mea a rămas orfană de mică, tatăl ei fiind dus pe front in cel de-al doilea război mondial, unde a si dispărut.
Conform legii poate beneficia de o pensie sau indemnizatie de urmas? Unde trebuie apelat?
Există o hotărâre judecătorească din care reiese acest lucru (confirmat de martor).
Arhivele Militare Pitești au emis foaia matricolă a bunicului meu, la sfârșit reiese faptul ca a dezertat.
Ar putea fi o problemă, avand in vedere că nu a mai ajuns acasă? Ar fi putut să moară pe campul de luptă, poate s-a sinucis sau a fost luat prizonier.
Vă rog să mă lămuriți cum și unde se poate rezolva?
Mulțumesc anticipat.
Răspunde
 27-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Vedeti aici cine beneficiaza conform legii de pensie de urmas:

https://mmuncii.ro/j33/images/Documente/protectie_sociala/pensii/2016_Pensia_de_urmas.pdf

Trebuie sa va interesati la casa de pensii locala, unde veti primi indrumari si cu privire la aplicarea - in cazul mamei dvs. - a legii privind pensiile militare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2020
Vizitator
Eu cred ca d-na face trimitere la legea 232/2020.
Răspunde
 28-12-2020
Vizitator
Bună ziua.
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
In vară la Asociația Națională a Veteranilor de Razboi, filiala județeană mi-au spus că mama mea sr încadrează în legea 49/1999, dar sa cer de la Arhivele Militare Pitesti o adeverință care sa arate ca bunicul a luptat in razboi.
Acuma când am mers cu ce mi-au cerut a spus domnul de acolo ca el nu a auzit de această lege, (pe care el mi-a aratat-o scrisă negru pe alb când am fost prima dată ).
A spus că ei se ocupă cu legea 118 /90,sa merg la Casa de pensii.
Ajunsă acolo am fost trimisa din coace in colo.
Intr-un loc au zis ca se ocupă cu legea 118/1999 , in altul ca de legea 49 /99 benegiciaza doar soția, in altul cs de legea 49 se ocupă la veteranii de razboi.
Sincer nu mai inteleg nimic,nu stiu unde să mai apelez.
In legea 49/1999, art 5 scrie clar

Copiii celor morți sau dispăruți în război, precum și ai celor care la data decesului erau pensionari I.O.V.R. au dreptul la pensie de urmaș în condițiile în care se acordă, potrivit legii, pensiile de urmaș în cadrul asigurărilor sociale de stat.
Răspunde
 28-12-2020

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Cei care va pot ajuta sunt cei de la Casa de Pensii.

Situatia mamei dvs. este mai deosebita pentru ca bunicul dvs. a fost mobilizat, insa a fost declarant dezertor conform codului justitie militare in vigoare la acea vreme, iar ulterior a disparut fara a se cunoaste cauza (a murit, s-a sinucis, a murit in prizonierat).
Tot ceea ce este cert este ca a fost dezertor.

In prezent, avem mai multe legi care stabilesc drepturi fostilor militari sau urmasilor acestora:

- LEGE Nr. 49 din 31 martie 1999 privind pensiile I.O.V.R.

- LEGE Nr. 44 Republicată din 1 iulie 1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război

- LEGE Nr. 49 din 29 iulie 1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război

_____

In legea Nr. 44 din 1 iulie 1994 privind veteranii de război se arata ca: (VEDETI LIT.C)

"Art. 7 - Calitatea de veteran de război NU poate fi dobândită de persoana care:
a) a comis acte de trădare de patrie ori a acceptat să fie folosită de inamic ca spion sau agent de diversiune pe teritoriul ţării, fapte constatate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă;
b) a luptat ca voluntar în armate străine împotriva ţării sau a Naţiunilor Unite ori a săvârşit acte de teroare şi crime împotriva populaţiei autohtone din teritoriile vremelnic ocupate de inamic;
c) A DEZERTAT din armata română în timpul războiului;
d) a obţinut actul doveditor prevăzut la art. 5 alin. 1 prin declaraţii false ori prin manopere dolosive constatate prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau când hotărârea comisiei de reconstituire dată în condiţiile art. 5 alin. 4 a fost anulată.
Dovedirea împrejurărilor restrictive prevăzute la art. 2 lit. a) şi b), precum şi la art. 7 lit. b) şi c) revine organului competent în stabilirea calităţii de veteran de război sau se constată, după caz, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
În cazul în care faptele prevăzute la alin. 1 lit. a), b) şi c) au fost constatate după stabilirea calităţii de veteran de război, precum şi în cazul prevăzut la alin. 1 lit. d), cel în cauză va pierde această calitate şi va fi obligat, potrivit legii, să restituie sumele încasate necuvenit, precum şi contravaloarea facilităţilor de care a beneficiat ca veteran de război."

Data fiind calitatea de dezertor, mama dvs. nu poate beneficia de prev. legii 44/94.

Decretul 118 se refera la detinutii politici, deci nici de aceasta lege nu poate beneficia.

Nu poate beneficia nici de legea 49/1991, tot pentru ca bunicul dvs. a dezertat, si oricum, nu e vaduva de veteran, ci fiica.

Ramane legea 49/1999, privind pensile IOVR, care I s-ar putea aplica mamei dvs. in calitate de fiica a unui disparut in razboi (nu conteaza daca a fost sau nu dezertor)

ptr ca legea se aplica:
- invalizilor şi accidentaţilor de război,
-urmaşilor celor morţi sau dispăruţi în război,
- precum şi urmaşilor foştilor pensionari invalizi şi accidentaţi de război

Deci, mergeti la Casa de Pensii si vedeti ce acte trebuie sa depuneti pentru a obtine pensia dupa un disparut in razboi.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-12-2020
Vizitator
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Am fost la casa de pensii in Cluj-Napoca si mi-au spus că ei nu se ocupă cu preluare de dosare de nici un fel, doar le aplică pe cele care le primesc.
Răspunde
 26-01-2021

Megfontolhatja a kereskedést https://www.instaforex.com/reviews_forex_traders platformot, ha extra jövedelmet keres. Nagyszerű lehetőség lehet az Ön esetében.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.