Forum avocaţi > Pensii

Pensie anticipata grupa 1

03-01-2021
Vizitator
Varsta standard la care as putea iesi la pensie este de 62 ani si 2 luni. Beneficiind de 3 ani si 6 luni de grupa 1 de reducere a stagiului complet de cotizare , as fi putut iesi la pensie in august 2020.Dar vreau sa fac cererea de pensionare anul acesta 2021 in luna mai.
Precizez ca am lucrat in Romania si intr-un alta tara europeana si cumulez peste 36 de ani vechime.
Intrbarea mea este: tinind cont ca voi cere pensionarea cu 9 luni dupa dreptul de pensionare din cauza grupei, cele 9 luni se vor adauga ca si vechime in plus atunci cand voi cere pensionarea din tara europena unde lucrez acum? Specific ca aici stagiul complet de cotizare in functie de anul meu de nastere sete de 41 de ani.
Mutumesc anticipat pentru raspuns.
Răspunde
 03-01-2021
Vizitator
3 ani si 6 luni de grupa I, nu aduc stagiu aferent(6 luni/an).
Pensionarea din tara europena in care lucrati o veti cere cand veti indeplini conditiile legii din acea tara.
Răspunde
 03-01-2021
Vizitator
Imi cer scuze ca pun din nou intrebarea, cu siguranta m-am exprimat gresit.Am lucrat in grupa 1 7 ani si 6 luni, deci o reducere a varstei de pensionare cu 3 ani si 6 luni. Daca m-as pensiona la 62 de ani varsta legala; desi eu am o vechime de munca in Romania de numai 24 de ani, cei 3 ani si 6 luni ;mi se vor adauga la iesirea la pensie. Mai clar voi figura in momentul iesirii la pensie din Romania cu o vechime de 27 ani si 6 luni.
Intrebarea ramine.daca as iesi la pensie in mai 2021 mai tarziu cu 10luni decat as fi avut dreptul aceste 10 luni se vor adauga le vechime?
Intelegandu-se ca in 2024 cind voi cere pensionarea in tara de rezidenta vechimea din Romania v-a fi de 24 ani si 10 luni?
Multumesc
Răspunde
 03-01-2021
Vizitator
Da.
Cele 10 luni vor intra in total stagiu de cotizare.
27 ani si 6 luni + 10 luni = 28 ani si 4 luni total stagiu de cotizare in Romania.
In concluzie:
-In Romania va puteti deschide dreptul oricand doriti, daca total stagiu de cotizare din Romania + tara de rezidenta este de cel putin egal cu stagiul complet din anexa 5 din legea 263/2010.
Exista o singura necunoscuta.
Indicele de corectie.
Este posibil ca oricad acesta sa fie scos din calculul pensiilor.
Va disparea ca si notiune din lege.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.