|
08-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Buna ziua. Conform Legii 263/2010 Art. 18 si a modificarilor si precizarilor ulterioare,. pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de muncă se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu, care constituie stagii de cotizare în conditii normale, după cum urmează: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în conditii deosebite de muncă; b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în conditii speciale de muncă; Casele de pensie nu acorda sporul de vechime decat pentru ani intregi. In nicio lege, ordonanta sau alt tip de reglementare nu se specifica faptul ca prevederile de la Art. 18 se aplica NUMAI pentru ani intregi sau ca nu se aplica pentru perioade mai mici de un an. Legiuitorul nu ar fi putut prevedea o astfel de limitare, atata timp cat la Art. 2, punctul c) se prevede ca : "principiul contributivitătii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se în temeiul contributiilor de asigurări sociale plătite." CAS nu se plateste la nivel de an, ci la nivel de luna, diferentiat, pentru conditii diferite de munca. Ar fi nedrept ca pentru un an intreg lucrat in coditii speciale de munca, o persoana sa beneficieze de o perioada suplimentara de 6 luni de vechime in munca iar pentru un an fara o zi, o alta persoana, sa nu beneficieze de niciun spor de vechime. Se poate obtine in instanta acordarea perioadei suplimentare de vechime, proportional, respectand principiul contributivitatii, pentru perioade mai mici de un an ? De exemplu 5 luni pt. o perioada de 10 luni lucrata in conditii speciale? Multumesc. | |
|
|
|
08-03-2021 |
 | Carp Mircea Vizitator |
| Legea 3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. Potrivit acestei prevederi nu se acorda stagiu aferent nici daca ai 4 ani 11 luni si 29 de zile. D-voastra aveti pretentie sa primiti pentru cateva luni. Nu stie nimeni ce sanse aveti in instanta. Daca le stie, sa le posteze. | |
|
|
|
08-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Cititi cu atentie !! Este vorba de incadrarea in conditii speciale de munca, dupa data de 01.04.2001 ! | |
|
|
|
08-03-2021 |
| Cum sunt tratate conditiile de munca Legea 263/2010 Art.18 Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează: a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă; b) 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă. Cum sunt tratate grupele de munca Legea 3/1977 Art.16 Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare. In concluzie: Cei cu grupele de munca daca au mai putin cu o zi de 5 ani, nu primesc stagiu aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca). D-voastra care ati lucrat in conditii speciale de munca puteti cere in istanta sa vi se acorde perioada suplimentara la vechimea in munca pentru mai putin de 1 an. Eu nu pot sti ce va hotari indstanta. Mult succes! | |
|
|
|
08-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Conditiile speciale de munca nu intra sub incidenta Legii 3/1977. Sporul de vechime pt. conditii deosebite si conditii speciale de munca se acorda indiferent de stgiul de cotizare in aceste conditii de munca. | |
|
|
|
08-03-2021 |
| Sunt situatii in care anumiti ani in care activitatea se regaseste in anexa 2, iar unitatea in a nexa 3 a legii 263/2010 se asimileaza la conditii speciale de munca. Daca intr-un astfel de caz ar fi vorba de mai putin de 5 ani, nu s-ar acorda stagiu aferent. Ma opresc aici si nu doresc sa mai dezvolt subiectul. | |
|
|
|
09-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Nu e vorba de nicio asimilare, sunt CONDITII SPECIALE de munca. | |
|
|
|
09-03-2021 |
| Se stie ca s-a putut lucra in conditii speciale doar incepand cu 01/04/2001 atunci cand a intrat in vigoare legea 19/2000. Legea 263/2010 Art.30 (4) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. b), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materialelor prime nucleare, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupele I și II de muncă și care, potrivit art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, sunt încadrate în condiții speciale de muncă. (4^1) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care salariații au desfășurat activități miniere, în subteran, cel puțin 50% din timpul normal de muncă, în luna respectivă, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă. (4^3) Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. h), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001 în care personalul din sectorul construcții nave a desfășurat activități la locuri de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă. Pot sa dezvolt acest subiect al grupelor si conditiiloer de munca cateva saptamani. | |
|
|
|
09-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Da, stimate domn, dar degeaba dezvoltati, daca sunteti pe langa subiect. Va tot referiti la perioade anterioare datei de 01.04.2001. Sunt de acord cu dumneavoastra ca ar trebui sa va opriti. | |
|
|
|
09-03-2021 |
| Aveti dreptate. Sunt pe langa subiect. Chiar si asa, fiind pe langa subiect am reusit sa rezolv sute si sute de dosare atat in instanta cat si pe cale amiabila. Acestea sunt satisfactiile mele. Daca eu ca fiind pe langa subiect am reusit sa rezolv nenumarate dosare, rezolvati-va si d-voastra macar pe cel personal. Subiect incheiat. Administratorul poate sa stearga postarile mele din acest topic daca deranjeaza pe cineva/am depasit o anumita limita. | |
|
|
|
09-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Subiect incheiat pt. dumneavoastra, eu astept opinii avizate si argumentate juridic. | |
|
|
|
09-03-2021 |
| Dati-mi voie sa va mai intreb: -Ce asteptari aveti de le cele 5 luni de stagiu aferent daca vi s-ar acorda ? -Ce v-ar aduce in plus ? -Ce ati castiga din/prin ele ? Pe considerentul ca sunt paralel cu problematica grupelor si conditiilor de munca, nu este obligatoriu sa raspundeti la intrebarile mele. | |
|
|
|
10-03-2021 |
| Dau eu doar un singur raspuns la intrebarile mele: -Cele 5 luni de stagiu aferent/perioada suplimentara la vechimea in munca daca vi s-ar acorda, nu aduc nici un ban in plus la pensie. In aceste conditii ce beneficii suplimentare asteptati de la acele 5 luni ? In functie de raspuns eu voi incerca sa "intru pe subiet" | |
|
|
|
10-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Stimate domn, lasati, sunteti depasit de subiect ! :) Va rog sa va gasiti o alta preocupare. | |
|
|
|
10-03-2021 |
| Tocmai pentru faptul ca sunt depasit de subiect, acum aproape 10 ani mi s-a propus sa devin moderator pe cel mai mare forum pe probleme de pensii din Romania.Am refuzat acest lucru.Am activitate pe mai multe forumuri legat de legislatia pensiilor publice.Nicaieri nu mi s-a spus ca eu bat campii pe acest domeniu. Trebuia ca cineva sa faca si acest lucru..Nu sunt suparat pe acest lucru.Stiu ceea ce pot face si o voi face in continuare, adica: Sa-mi ajut semenii. Daca eu cu o experenta de aproape 20 de ani pe acest domeniu sunt depasit, de ce nu va rezolvati d-vostra problem pe motiv ca nu sunteti depasit ? Pentru d-vostra este normal: -Daca o persoana nu va poate rezolva pe loc problema, este deparit/pe langa subiect, chiar daca acea persoana a rezolvat alte sute de probleme pe aceeasi tema(pensii publice). -D-vostra nu va puteti rezolva nici problema d-voastra, dar sunteti pe subiect. Daca imi spuneti si mie ce asteptari aveti de la cele 5 luni, va lamuresc despre ce este vorba. Daca nu-mi spuneti, pentru mine ramane ca va luptati in zadar pentru acele luni. Nu aduc nimic in plus.Nu au nicio valoare.Exista o mica exceptie cand ar aduce un mic ajutor, dar pe care nu v-o spun, pentru ca d-vostra fiind pe subiect o stiti in mod sigur. Daca nu vreti sa comunicati cu mine, este si ramane problema d-vostra.Va veti rezolva problema in mod sigur.Sunt convins de acest lucru. ADMINISTRATOR16:19, Joi, 28 Aprilie 2011 propunere moderator Buna ziua, In urma propunerilor privind moderatorii noi, numele dvs. a fost amintit de multe ori. Prin urmare, va scriu cu propunerea sa deveniti moderator al Forumului xxxxxxxx.xx. Ce parere aveti? Daca acceptati propunerea, as avea rugamintea sa imi spuneti la care dintre forumurile siteului v-ar placea sa fiti moderator. Multumesc anticipat. O zi frumoasa. xxxx O zi buna! | |
|
|
|
10-03-2021 |
 | Adrian Vizitator |
| Stimate domn, in afara de faptul ca va tot laudati de unul singur, mie nu mi-ati demonstrat nimic. Ar fi bine sa va cunoasteti limitele. Eu am intrat pe acrst site crezand ca voi obtine o parere de la un avocat cu experienta, evident ca problema mi-o rezolv singur. Oamenii inteligenti se consulta uneori cu alti oameni inteligenti, asta neinsemnand ca-si rezolva unii altora problemele. Nu stiu cat ati inteles, sper sa va opriti si sa va laudati si in alte directii. Multumesc ! | |
|
|
|
10-03-2021 |
| Am recitit prima d-vostra postare si am observat ca incurcati termeni simpli din legislatie, si anume: Sporul de vechime, cu perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiul aferent) care sunt notiuni distincte.. Sporul de vechime se acorda si plateste in procente. Perioada suplimentara la vechimea in munca se acorda in ani si luni., ……o persoana sa beneficieze de o perioada suplimentara de 6 luni de vechime in munca iar pentru un an fara o zi, o alta persoana, sa nu beneficieze de niciun SPOR VECHIME. ………..Se poate obtine in instanta acordarea PERIOADEI SUPLIMENTARE DE VECHIME……………. Pentru a vedea cine este pe subiect si cine pe langa, este bine sa veniti pe toate forumurile ce trateaza legislatia pensiilor publice si sa ne probam cunostintele. Numai in aceste conditii ar fi credibile criticile d-voastra la adresa mea. Fara acordul d-voastra incerc sa intru in subiect. Din punct de vedere juridic eu vad in felul urmator problema: -Instanta nu va admite o cerere de acordare de stagiu aferent(petioada suplimentara la vechimea in munca)pentru perioade mai mici de 1 an. Daca se va ajunge sa se promoveze un recurs in interesul legii pe aceasta problema la ICCJ si aceasta va da o decizie de admitere, aceasta va fi obligatorie doar pentru instante. Deci va fi nevoie tot de o hotarare judecatoreasca definitiva pentru acordarea acestui stagiu aferent. Numai printr-o decizie de necstitutionalitate a CCR poate fi rezolvata problema. Cum se poate ajuge aici, eu nu stiu. Sa va dezvalui si exceptia: Cel 5 luni ar fi utile doar pentru indeplinirea conditiei de stagiu complet(anexa 5, legea 263/2010) in vederea reducerii varstei standard in cazul in care s-a realizat stagiu in grupe sau conditii de munca. In rest, rolul lor este egal zero. Pentru a continua sa ma laud(vorba d-vostra), eu pe domeniul legislatiei pensiilor publice nu am avut si nu am nevoie de parearea nici a unui avocat. Am consiliat destui avocati pe legislatia pensiilor publice, dintre care unul de prim rang. Pentru majoritatea afirmatiilor mele, am probe. Cateva cuvinte despre mine: Nu am studii juridice, nu sunt licentiat pe nici un domeniu. Deci recunosc ca nu ma incadrez in categoria oamenilor inteligenti. Am invatat legislatie si am facut aplicatii pe mii de decizii(dosare). Am pirdut sute de nopti. Pentru ce ? Ca sa-mi ajut atat cat pot eu semenii. Rog Administratorul forumului sa-si expuna o parere obiectiva despre activitatea mea. Daca vreodata am fost sau sunt acum pe langa subiect cand este vorba despre legislatia pensiilor publice va rog sa ma atentionati pentru a-mi inchide contul. Multumesc mult pentru intelegere. | |
|
|
|
11-03-2021 |
 | Vizitator Vizitator |
| Dl. Carp! Va rog să nu puneți la suflet critici nefondate și tendențioase din partea unor persoane care prin limbaj ar fi trebuit excluse din acest forum! Nu dv.sa vă retrageți ci persoana foarte obraznică care vă jignește, asta să facă administratorul!!! | |
|
|
|
11-03-2021 |
 | Dan Vizitator |
| Salutare oamenu buni ! Ma uitam pe-aici, as fi vrut sa cer si eu o consultatie, dar vazand ce se intampla pe acest subiect, m-am "linistit". Totusi,las si eu un comentariu, ca sa nu zic ca am intrat aici degeaba. Domnule Alexandru, va felicit pt. rabdare si eleganta ! La cum s-a lipit de dumneavoastra domnul Carp, ca raia, eu nu stiu cum as fi reactionat. Domnule Carp, dumneata ai fost cumva militian sau esti sub control psihiatric ? Iti spune omul sa-ti vezi de treaba dar nu te lasi, calare pe el :)) Nu ai studii juridice, dar dai meditatii avocatilor. Din ce vad eu, n-ai facut decat sa bati campii :)) Ba la sfarsit l-ai si judecat pe om, ai dat si sentinta :)) Bravo domn' judecator ! Acum ce mi-e ca te crezi avocat sau judecator, poate pe alt site te crezi Napoleon :)) Hai ca m-am distrat ! Seara buna la toata lumea ! Napoleoane, sa uiti sa-ti iei pastilele ! :)) | |
|
|
|
11-03-2021 |
 | Dan Vizitator |
| Pardon, am botezat pe cineva :)) Domnule Adrian, scuze ! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |