Forum avocaţi > Pensii

Îndemnizație copil persoană strămutată

23-07-2021

Bună. Vă solicit lămuriri în următoarea chestiune. O persoană (în vârstă de 62 de ani) are mama (în vârstă de 92 de ani) beneficiară a legii 189 din 2000 - a fost strămutată din Cadrilater în Basarabia. Persoana respectivă s-a născut după ce mama s-a stabilit în România. Întrebarea este dacă acea persoană poate beneficia de prevederile legii 154 din 2021 - ca și copil al unei persoane strămutate? Dacă da ce ar trebui să facă. Mulțumesc.
Răspunde
 23-07-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu, din pacate. Modificarea adusa prin legea 154 la OG 105/1999 se refera in toate situatiile la copiii celor decedati.

Art. 3 indice 1) - (1) Copilul celui DECEDAT, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei.

(2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele lor DECEDAT, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(3) Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său DECEDAT, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(4) Copilul care s-a aflat atât în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) - (3), cât şi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(5) La stabilirea indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) sau (3), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g), copilul are dreptul la indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(6) De prevederile alin. (2) - (5) beneficiază în mod corespunzător şi copilul celui DECEDAT după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a) - e) şi g), în situaţia în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanţe.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-07-2021

Multumesc. Sa inteleg ca va avea dreptul la 50% din indemnizatia mamei la incetarea din viata a acesteia?
Răspunde
 24-07-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu asta spune actul normativ.
OG acorda drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România, in cazul dvs. mama.
Mama dvs. beneficiaza de prev. ordonantei.
Dvs. nu aveti calitatea de persoana persecutata.
Iar reparatia simbolica v-ar fi fost oferita dvs. dupa decesul mamei dvs. doar daca mama dvs. nu ar fi beneficiat de ea in timpul vietii.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 26-07-2021

Inca odata multumesc.
Răspunde
 29-09-2021
Vizitator
Buna ziua. In cazul in care mama mea decedata a încasat o indemnizație conf. legii 189/2000 și încă o indemnizație după soțul decedat, va rog sa-mi precizați dacă eu ca fiica am dreptul la indemnizație după mama conf. legii 154/2021.
Răspunde
 29-09-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Nu, nu beneficiati de indemnizatie.
Ati fi primit dvs. drepturile, dupa decesul mamei dvs., doar daca mama dvs. nu ar fi beneficiat de prevederile DL 118/1990 in timpul vietii sale.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-09-2021
Vizitator
Buna seara! Va mulțumesc pentru răspuns. Mai am o singura neclaritate. Am înțeles ca după mama nu pot, dar după tata? Tatăl meu a decedat in anul 2005 și nu a beneficiat de indemnizația de refugiat conf legii 189/2000 pentru ca nu a stiut de legea. Acum eu pot sa depun dosarul după tatăl meu conf. punctului 6 din legea 154/2021? Va mulțumesc pentru înțelegere!
Răspunde
 29-09-2021

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Daca tatal ar fi avut dreptul in timpul vietii sa solicite drepturile, insa nu a facut-o, dupa decesul dansului puteti dvs.
Deci da, dupa tata aveti dreptul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-07-2022
Vizitator
Bună ziua am fost stramutati in baragan in anul 1960 din bucurești floreasca cu părinții și bunicii eu aveam 6 ani părinții mei au murit in1985 nu au beneficiat eu nu am hotărârea legi 118 cum aș putea să o obțin eu locuesc in franţa nu mam interesat până a ucum sunt plecata din anul 1989 mersi
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.