Forum avocaţi > Pensii

Referitor Legea 351/2022 de modificare a legii 263/2010

30-12-2022

Am lucrat lucrat în ramura "Construcţii de maşini" şi sunt beneficiarul încadrării în grupa a II, dar din câte am înţeles pot cere casei de pensii încadrarea perioadei lucrate în grupa I de muncă.
Rog un răspuns profesionist pe această lege.
Mulţumesc mult.
Răspunde
 30-12-2022
Vizitator
Legea 351/2022
Articolul II
(1) De prevederile art. 30 alin. (4^5) și ale art. 56 alin. (1) lit. d), alin. (2) lit. d) și alin. (3) lit. d) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, și persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
(3) În situația în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.
Răspunde
 30-12-2022
Vizitator
Înţeleg că mă incadrez în a solicita trecerea de la grupa a II de muncă la grupa I de muncă ?
Rog să-mi spuneţi cu DA sau NU. Vă mulţumesc de răspuns d-le Mircea Carp. Cu respect Mihai Oneş
Răspunde
 30-12-2022
Vizitator
Eu am ieşit la pensie pe legea 263/2010 nu pe legea 19.
Se aplică în această situaţie ?
Răspunde
 30-12-2022
Vizitator
Da.
Răspunde
 30-12-2022
Vizitator
Mulţumesc mult de răspuns.
An nou fericit cu multe împliniri! Cu respect Mihai.
Răspunde
 11-01-2023
Vizitator
Este un haos total privind aplicarea Legii 351/2022.
Angajatorii nu știu, sau nu vor, să elibereze adeverințe.
Casa Națională de Pensii Publice nu face nicio precizare, pe site-ul propriu privind această lege, ca și cum nu ar exista, deși peste 2 zile se împlinește o lună de la publicarea în monitorul oficial.
Legea 263/2010 nu este actualizată pe site-ul CNPP din luna august, deși au mai fost și alte modificări și completări.
Răspunde
 17-01-2023
Vizitator
Bună ziua.Am lucrat 17 ani în turnătorie de neferoase,efectiv în hala de turnare,perioada 2003-2020 dar nu ni sa dat grupa de munca.Beneficiez de legea 351 litera j.?Adică legea ma încadrează în condiții speciale,dacă nu ce pot face în acest sens.Multumesc.
Răspunde
 17-01-2023
Vizitator
Vreau sa m-ai menționez ca în perioada1989-1999 am lucrat intr-o alta turnatorie de unde am adeverinta cu grupa 1 100% din timp .Mulțumesc.
Răspunde
 19-01-2023
Vizitator
Eu am lucrat în Electrica într un laborator verificare AMC,iar grupa 1 de care trebuia sa beneficiez nu mi s atrecut în cartea de munca ,dar m am judecat după care nu s a mai dat,o parte din colegii mei au câștigat în proces
Răspunde
 19-02-2023
Vizitator
Am lucrat în turnătorie, cu modele ușor fuziunile,am obținut grupa întâi prin sentința judecătorească, acum casa de pensii ne refuză accesul la legea 351/2022.pe motiv că am obținut-o prin sentința, ce se poate face?Mulțumesc.
Răspunde
 21-02-2023
Vizitator
Vizitator
Depuneti cerere de recalculare.
Primiti decizie de respingere si mergeti in instanta in baza art.139(1) din legea 127/2019.
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.