Forum avocaţi > Pensii

Restituire prima tranșă a ajutorului financiar de 400 lei

25-04-2023
Vizitator
În luna februarie 2023 am primit primul talon de pensie, însumând plata pensiei aferente lunilor noiembrie 2022 (când am depus cererea de pensionare), decembrie 2022, ianuarie 2023 și februarie 2023. Nu am primit însă și suma de 400 lei ce reprezenta prima transa a ajutorului financiar de 800 lei acordat celor cu pensia cuprinsa intre 1501-2000 lei, în care mă încadrăm și eu, poate pentru faptul că am primit decizia de pensionare pe 9 ianuarie 2023, când taloanele erau în curs de tiparire. Când am făcut cerere la Casa de Pensii in care am solicitat restituirea acestei sume, doamna de la ghișeu mi-a spus că voi fi trecută pe o listă suplimentară, urmând să intru in posesia banilor luna următoare. Raspunsul primit în urma cererii depuse a fost, însă, acela că " nu beneficiați de ajutor financiar conform OUG Nr. 168/2022 deoarece nu figurați in plata la nivelul lunii ianuarie 2023, primele drepturi au fost plătite cu luna februarie 2023". Aș dori să știu dacă am sau nu dreptul să primesc aceasta sumă, având în vedere faptul că sunt pensionară in plata începând cu luna noiembrie 2022. În speranța unui răspuns, vă mulțumesc anticipat!
Răspunde
 02-05-2023
Vizitator
Nu am primit prima tranșă in luna ianuarie a ajutorului financiar de 400 lei, pentru faptul ca " nu figurez in plată la nivelul lunii ianuarie 2023, primele drepturi au fost plătite cu luna februarie 2023" - acesta a fost răspunsul Casei de Pensii. Întrebarea mea este: A fi in plata la nivelul lunii ianuarie înseamnă DOAR a primi pensia și talonul in luna ianuarie? Dacă sunt pensionară cu drept de plată din noiembrie 2022 și in luna februarie 2023 am primit drepturile restante inclusiv cele din ianuarie 2023, nu mai am dreptul să primesc și această primă tranșă a ajutorului financiar de 400 lei, conf OUG 168/2022? Poate cineva competent să-mi răspundă la această întrebare? Mulțumesc anticipat!
Răspunde
 03-05-2023

Prahova
0742251721Whatsapp
marina.starjil@gmail.com
Ba da, doamna. Din punctul meu de vedere, trebuie sa beneficiati de ajutorul financiar.
Faptul ca nu ati avut un talon de pensie in ianuarie, si ca drepturile v-au fost platite ulterior, nu inseamna ca drepturile lunii ianuarie nu ar fi trebuit calculate si platite corect.
In octombrie ce va vor spune, ca nu primiti banii ptr ca nu ati primit transa 1?
Parerea mea este sa reveniti cu cerere si sa insistati ptr a obtine suma. Platit nu este sinonim cu incasat.

(3) Prin sintagma venituri lunare prevăzută la alin. (1) şi (2) se înţelege:

a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;

Art. X - (1) În anul 2023 se acordă un ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 lei, astfel:

a) în cuantum de 1.000 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 800 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 600 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv.

(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se plăteşte în două tranşe, în lunile ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, astfel:

a) în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei inclusiv;

b) în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei şi 2.000 lei inclusiv;

c) în cuantum de 300 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei şi 3.000 lei inclusiv.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

https://dreptul-familiei.ro/

Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.