Forum avocaţi > Pensii

Obligație plata 10% CASS

01-05-2026
Vizitator
Bună ziua,
Vă rog să mă ajutați cu o clarificare privind obligația de plată a contribuției CASS în România.
Mama mea,cetățean român, cu domiciliul în România, beneficiaza exclusiv de o pensie de urmaș din Italia. Această pensie este impozitată în Italia. De asemenea, deține Formularul S1 emis de autoritățile italiene, pe care l-am depus și este înregistrat la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Nu realizează niciun alt tip de venit în România sau din alte surse (nu am salarii, PFA, chirii, investiții etc.).
Cu toate acestea, în urma depunerii Declaratia Unica, ANAF i-a stabilit obligația de plată a contribuției CASS în cuantum de 10% din venitul brut, în baza Legea nr. 141/2025.
Întrebările mele sunt:
În condițiile în care sunt asigurat prin formularul S1 și nu realizeaza alte venituri, este legală obligarea la plata CASS în România?
În ce măsură se aplică în acest caz Regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind evitarea dublei contribuții?
Care este procedura corectă pentru a elimina această obligație,asta daca se poate?
Răspunde
 11-05-2026
Str. General Traian Doda, Nr. 3, Timisoara

avocat@tucamaria.ro
https://www.tucamaria.ro
Facebook
Bună ziua,

Situația descrisă de dumneavoastră este o eroare de interpretare a legislației pe care o întâlnim des. Deși ANAF invocă Legea 141/2025, în acest caz specific prevalează normele europene, mai exact Regulamentul (CE) 883/2004.

Iată punctele cheie de care trebuie să țineți cont:

Principiul unicității: Deținerea Formularului S1 înregistrat la CNAS confirmă că Italia este statul responsabil pentru asigurarea de sănătate a mamei dumneavoastră. Solicitarea plății CASS în România pe aceleași venituri reprezintă o dublă taxare interzisă la nivelul UE.

Prioritatea Dreptului European: Chiar dacă legislația internă s-a schimbat recent, tratatele europene au prioritate. Dacă nu există alte surse de venit în țară (chirii, dividende), impunerea CASS este nelegală.

Procedura: Trebuie depusă o contestație administrativă în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de impunere. Este esențial să anexați dovada înregistrării formularului S1 și să solicitați anularea obligației fiscale invocând Art. 30 din Regulamentul 883/2004.

Dacă aveți nevoie de ajutor cu redactarea documentelor, puteți găsi detalii despre cum gestionăm astfel de cazuri pe site-ul meu, tucamaria.ro, sau îmi puteți scrie în privat.

Cu respect,
Av. Maria Tuca

Maria Tuca – Cabinet de Avocat
Consultanță juridică și reprezentare în instanță

Domenii de expertiză:
Dreptul Familiei | Litigii și Reprezentare
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.