Întreabă pe forum Conectare
Întreabă pe forum
Forum avocaţi > Pensii

Dreptul la pensie de urmas al minorului din afara casatoriei recunoscut prin hotarare judecatoreasca

28-01-2015
Vizitator
Fiica mea s-a nascut in anul 2003;in timpul sarcinii,tatal ei,aviator,a decedat in accident aviatic,nefiind casatoriti .
Greutatile si durerea m au oprit fac demersurile necesare,atunci. Am inceput proces de stabilire paternitate(probe,testimoniale si ADN) in 2013,martie si a durat cam mult,din cauza tergiversarii instantei .Am castigat ,in martie 201 4 ,dar decizia definitiva am avut o in ianuarie 2015,fara apelare.

Potrivit Codului familiei si codului civil recunoasterea paternitatii prin hotarare judecatoreasca antreneaza efecte juridice retroactive,pana la momentul conceptiei.
Problema este legata de pensia de urmas.Am depus la casa sectoriala cerere de pensie de urmas,solicitand plata pensiei de la data introducerii actiunii in instanta sau a anuntarii sentintei civile (similar pensiei de intretinere.)
Raspunsul a fost ca se acorda pensie de urmas numai de a 1 ale lunii urmatoare depunerii cererii.
Cum se poate ataca aceasta incalcare de drepturi si necorelare de legi si coduri?Inca nu am primit decizia de pensie,dar intentionez sa solicit intr o instanta analizarea situatiei,intrucat fiica mea este fiica tatalui ei dinaintea lui ianuraie 2015.Ce parere aveti? Atata vreme cat instanta a intarziat 9 luni redactarea comunicarii,iar sentinata din aprilie 2014 nu a fost apelata,de cand curg drepturile le pensie pentru copilul meu?
Răspunde
 29-01-2015

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
In sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor prevazute de Legea nr. 263/2010 in functie de elementele specifice, pensiile de urmas se acorda si de la o alta data, dupa cum urmeaza:
- din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc decesul,daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data decesului, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei alcarei sustinator era pensionar, la data decesului;
- de la data decesului, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data, in situatia pensiei de urmas acordate persoanei al carei sustinator nu era pensionar, la data decesului;
- de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost inregistrata in termen de 30 de zile de la aceasta data,in situatia pensiei de urmas acordate persoanei care indeplineste conditiile prevazute de lege, referitoare la varsta standard de pensionare, ulterior decesului sustinatorului.

Dvs va aflati intr-o situatie atipica si eu consider ca plata pensiei ar tb sa fie facuta macar de la data ramanerii definitive a sentintei.

Puteti contesta decizia casei teriotriale de pensii la Comisia Centrala de Contestatii si - daca nu se rezolva - in instanta.

Este adevarat ca una dispune C civ si alta legea pensiilor, dar legea pensiilor are prioritate fiind lege speciala. In acest caz, exista posibilitatea atacarii la Curtea Constitutionala a acelor prevederi pe care eu le consider contrare constitutiei.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.