Forum avocaţi > Pensii

Reducere varsta pensionare pentru grupa II la pensie anticipata partial

16-02-2015
Vizitator
Buna ziua,
Ma numesc S., nascut la data de 05.08.1953 si m-am pensionat anticipat partial la data de 01.04.2014, la varsta de 60 ani si 7 luni.
Varsta standard de pensionare 65 ani, stagiul compet de cotizare 35 ani.
La data pensionarii am avut o vechime totala in munca 35 ani si 4 zile, din care 13 ani si 7 luni in grupa II de munca, nevalorificati in calculul pensiei.
In prezent Casa de pensii mi-a calculat o penalizare la pensie de 39,75% aferenta la 53 luni de anticipare, corespunzatoare varstei standard de pensionare de 65 de ani, in loc de o penalizare de 17,25% aferenta la 23 luni de anticipare corespunzatoare varstei standard redusa de pensionare de 62 ani si 6 luni, conform Tabelul nr. 1 de la art. 55 din lege.
Am actionat in judecata casa de pensii solicitand recalcularea pensiei cu recunoasterea stagiului de cotizare in grupa II cu toate consecintele: majorarea punctajului, reducerea varstei de pensionare etc.
In intampinare Casa de pensii motiveaza ca nu se pot cumula doua reduceri, respectiv: pensia anticipata partial si reducerea pentru grupa II.

Mi s-a admis partial actiunea: admite solicitarea de recalculare a pensiei, luandu-se in consideratie stagiul realizat in grupa II, dar “Respinge ca nefondat capătul de cerere privind reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani şi 6 luni”.
Eu consider normal ca, incepand cu data iesirii la pensie sa mi se aplice o penalizare de 17,25%, pana la implinirea varstei de 62 ani si jumatate. Am dreptate?

Puteti sa ma ajutati cu argumentele legale necesare pentru sustinerea capatului de cerere privind reducerea varstei de pensionare si respectiv a penalizarii?

Va multumesc anticipat
Răspunde
 16-02-2015

Conf art 67 din Legea pensiilor, urmare celor 13 ani de grupa II de munca, aveti dre4ptul la pensie limita de varsta (05.02.2016)

De la aceasta data pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.

ART. 52/Normele de aplicarea Legii
Pensia anticipată ori pensia anticipată parţială se transformă din oficiu în pensie pentru limită de vârstă, care se acordă începând cu data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare SAU VARSTA STANDARD REDUSA, potrivit prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă.
ART. 53/Normele de aplicarea Legii
(1) Prin sintagma luni de anticipare se înţelege perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate sau a pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 ori, după caz, în anexa nr. 6 la lege sau, după caz, data împlinirii VARSTEI STANDARD REDUSE potrivit legii.
Ambele institutii au o parere eronata fata de prevederile legale in speta dvs.
Răspunde
 16-02-2015
Vizitator
Multumesc mult pentru opinie, dar nu am inteles care este penalizarea corecta pe care trebuie sa o suport pana in februarie 2016: 39,75% sau 17,25%?
Răspunde
 16-02-2015

de la 01.04.2015 pana la 05.02.2016 sunt 23 luni
CORECT: 23 luni X 0,75 = 17,25% diminuare lunara

Intrucat initial Casa de pensii nu a tinut cont de grupa, au calculat de la 01.04.2014 pana la 05.08.2018 = 53 luni x 0,75 = 39,75% lunar - eronat
Răspunde
 16-02-2015
Vizitator
Multumesc mult d-le KENT.
Va rog, daca ma puteti contacta pentru mai multe detalii pe adresa de mail: sibinica@gmail.com
Răspunde
 14-03-2015
Vizitator
am lucrat in combinatul mechel cimpia turzii 17 ani 5 luni grupa 1 de munca 13 ani grupa 2 as dori sa stiu cind ies in pensie is nacuta la data 26 07 1964
Răspunde
 18-03-2015

Pensie limita de varsta = 26.03.2016
(reducerea varstei cu 11 ani datorita grupei I si II)
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.