Forum avocaţi > Pensii

Adaugare stagii scoala profesionala !

12-01-2016
Vizitator
Buna ziua, am gasit un articol intr-un ziar ( o sa va trimit link-ul) unde s-a facut un recurs in interesul legii depus de Avocatul Poporului pentru cei care au absolvit o scoala profesionala. Se spune in acel articol ca beneficiem si noi cu scoala profesionala de adaugarea anilor la stagiile de cotizare ! Va rog sa-mi spuneti unde gasesc daca se aplica deja aceasta modificare , eu fiind pensionat pe caz de boala si sa pot merge la Casa de Pensii cu textul de lege. Va multumesc anticipat.
http://gazetadedimineata.ro/comunitate/pensionarii-ce-au-absolvit-scoli-profesionale-vor-avea-pensiile-marite/. V-am trimis si link-ul.
Cu respect,
Iftene Ovidiu
Răspunde
 15-01-2016

Campina

aurora.ciorobea@opticnet.ro
"Decizia nr.18 în dosarul nr.7/2015
Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă:
În interpretarea şi aplicarea art. 3 alin. (1) lit. p) şi art. 19 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu completările şi modificările ulterioare, stabileşte că:
Perioada în care o persoană a fost ucenic cu plată şi a urmat cursurile unei şcoli profesionale:
1. Anterior datei de 1 ianuarie 1949, va fi considerată stagiu de cotizare dacă ucenicii au primit salariu ori au cotizat la fostele case de asigurări sociale;
2. Intre 1 ianuarie 1949 şi 1 ianuarie 1954 va fi considerată vechime în muncă, indiferent dacă în privinţa ucenicilor a existat obligaţia virării contribuţiilor la fostele case de asigurări sociale, dar va reprezenta stagiu de cotizare numai în măsura în care s-a cotizat la fostele case de asigurări sociale;
3. După 1 ianuarie 1954 şi până la 1 aprilie 2001 va fi considerată stagiu de cotizare şi vechime în muncă perioada practicii în producţie.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 octombrie 2015."
Dupa cum se vede, Decizia ICCJ stabileste conditiile in care perioada scolii profesionale constituie vechime in munca si anume daca s-a cotizat la fostele case de asigurari sociale. Dvs, va trebui sa faceti dovad ca s-a cotizat, prin adeverinta de la locul de munca, daca in perioada in care ati frecventat cursurile erati salariat.Simpla prezentare la Casa de Pensii cu decizia ICSJ nu va acorda niciun drept.
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-01-2016
Vizitator
Multumesc foarte mult pentru raspunsul dat. Mai am o mica nelamurire, eu am facut Scoala Profesionala 1.6 ani dar nu am fost platit doar primeam o bursa lunara si dupa ce am terminat profesionala trebuia sa stam la intreprinderea respectiva( unde am facut si practica ) 5 ani de zile ca sa nu dam banii inapoi ! Beneficiez si eu de aceste stagii de 1,5 ani chiar daca primeam doar acea bursa lunara? Va multumesc .

Cu respect,
Iftene Ovidiu
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.