Forum avocaţi > Pensii

Aplicarea legii 192 / 2015

1  2   3   4  Final
 20-04-2016
Vizitator
As dori sa știu dacă se aplica legea 192 / 2015.Va Mulțumesc.
Răspunde
 21-04-2016

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
(5) Recalcularea prevazuta la alin. (1) – (4) se efectueaza in termen de 24 luni, calculat de la data de 1 ianuarie 2016.
(6) Drepturile de pensie recalculate potrivit alin.(1) - (5) se cuvin si se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016.”

Deci se aplica!

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 24-04-2016
Vizitator
As dori sa știu dacă a început aplicarea legii 192 / 2015 și în ce ordine se pun
e în aplicare (după anul ieșirii la pensie, in ordine alfabetica, pe judete).
Va rog foarte mult , dacă aveți informații referitoare la aplicarea acest legi sa mă informați .Va mulțumesc.
Răspunde
 05-05-2016
Vizitator
Nu a inceput aplicarea Legii 192/2015. Nu s-a recalculat nici un dosar nicaieri in tara.Si nici nu se stie cand,efectiv, va incepe aplicarea legii care defapt este o recalculare.Cum se face recalcularea se spune in normele de aplicare a Legii 263/20109(actuala lege a pensiilor) la articolul 134.alin 3. Asta inseamna sa se foloseasca la determinarea punctajului anual(punct pensie) stagiul de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei. Si de aici incepe problema,adica aceasta indecizie de a incepe aplicarea legii,pentru ca nu vor sa foloseasca stagiul de cotizare prevazut de lege la recalcularea pensiilor ale caror drepturi au fost deschise inainte de 01.01.2011(art.134 al.3) ci vor sa foloseasca stagiile de cotizare din Legea 263/2010. Pe aceasta tema s-au pus intrebari adresate Ministerului Muncii de catre deputatul PSD Simionescu si nu numai.Raspunsul primit a fost de sfidare a legii,de intentie de a nu folosi stagiile corespunzatoare fiecarei situatii. Domnul deputat a revenit cu o alta intrebare la care chiar astazi este termenul de a primi raspuns. Intrebarea are nr.9754A/13.04.2016.O puteti gasi pe cite-ul Camerei Deputatilor, in sectiunea Activitati parlamentare/Intrebari si interpelari/ intrebari 2016/ nr.ct. 868. In cazul in care nu vor folosi stagiile corespunzatoare,avem dreptul la contestatie si apoi sa chemam in judecata. Legat de stagii vin cu un singur exemplu: pentru cei pensionati in baza Legii 226/2006 stagiul de cotizare care trebuie folosit este 25, ei vor sa foloseasca 35(anexa 5 Legea 263/2010). Daca vor folosi stagiul de 35 vor incalca legea(art,134 al.3 dinH.G.257/2011). Apoi legea civila in Romania nu are caracter retroactiv,se incalca principiul nerectroactivitatii legii.
Răspunde
 11-05-2016
Vizitator
Nu s-a recalculat nimic.
Motivul invocat:
Casele locale nu au intrat in posesia aplicatiei informatice a legii 192/2015.
Daca la determinarea punctajului mediu anual s-ar utiliza stagiile complete din anexa 5 a legii 263/2010 atunci marea majoritate a pensiilor ar trebui sa scada.
Acest lucru se contrazice cu art.169^1 din legea 263/2010 in forma prevazuta de legea 192/2015:

(4) In situatia in care, in urma aplicarii prevederilor alin. (1) – (3), rezulta un punctaj mediu anual mai mic, se mentine punctajul mediu anual si cuantumul aferent aflat in plata sau cuvenit la data recalcularii.

Intrebari:
Daca nicio pensie nu scade si nici nu creste, de ce s-a mai dat acesta lege ?
Sa presupunem ca sunt pensii care se vor majora.
Care sunt acestea ?
Legat de acesta tema am:
Doua interventii la CNPP.
Una la MInisterul Muncii.
Una la Guvern.
Astept lamuriri.
Eu nu cred in pereri, interpretari si interpelari.
Le consider, diversiuni, intoxicari, manipulari.
Eu cred in spiritul si litera legii.
Răspunde
 12-05-2016
Vizitator
Nici o lege nu le da dreptul sa recalculeze pensiile după anexa 5, deoarece art 134 alin 3 din normele de aplicare a legii 263 /2010, stabilește clar ca la recalcularea pensiilor pentru limita de vârstă stabilite potrivit legislației anterioare intrării in vigoare a legii se utilizează STAGIUL COMPLET DE COTIZARE AVUT ÎN VEDERE LA STABILIREA PENSIEI .Dreptul de pensie s-a deschis în anul 2006 conform legii 19/2000, cu stagiu complet de cotizare de 20 ani , nimeni nu poate modifica stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea dreptului de pensie .Este posibil sa așteptăm pana în decembrie 2017, sa dam în judecata casa de pensii și sa ne câștigăm drepturile cuvenite conform legii 192 în instanță .Va mulțumesc pentru interesul dv. și pentru răspunsurile pe care le dați în cunoștință de cauză .
Răspunde
 12-05-2016
Vizitator
Nici eu nu cred ca se va ajunge la modificarea stagiilor complete.
Sa consideram ca ceea ce aparut in spatiul public a fost o incercare de manipulare.
Intrebarea la acest moment este:
De ce intarzie aparitia aplicatiei informatice a legii 192/2015 ?
Nu stie nimeni nimic despre ea.
Răspunde
 13-05-2016
Vizitator
Doamna Hanganu si domnule Carp,vestile continua sa fie proaste si in sfidarea legii. Ieri,Ministerul Muncii,a raspuns intrebarii puse de domnul deputat Simionescu in care cauta sa argumenteze de ce vor folosi la determinarea punctajelor medii anuale stagiile din anexa 5 a Legii 263. Raspunsul il gasiti pe cite-ul Camerei Deputatilor: activitate parlamentara/control parlamentar/intrebari si interpelari/intrebari 2016/intrebarea nr.9754A/13.04.2016( nr.ct.868). Cu respect m-ar interesa punctele dumneavoastra de vedere si ce ar fi de facut,care ar fi argumentele noastre(forte) cu care sa demontam argumentatiile lor.
Răspunde
 13-05-2016
Vizitator
Am vazut raspunsul
Momentan nu stiu ce sa cred.
In concluzie:
Nici o pensie nu va scadea.
Sa vedem ce pensii vor creste si daca vor fi astfel de cazuri.
Răspunde
 14-05-2016
Vizitator
Am citit și eu răspunsul dat de Ministerul Muncii și nu mă miră. Vorbesc în numele soțului meu , care a lucrat 20 de ani în subteran iar când a depus dosarul de pensie au calculat 19 ani 11 luni și 3 zile , ăsta fiind în 2006, după ei trebuia sa mai aștepte 10 ani pana avea dreptul la pensie .Am făcut nenumărate adrese la casa de pensii Dolj, la ministerul muncii, la CNPP și toți ne răspundeau cu un articol de lege care era abrogat .Am acționat în instanță casa de pensii și am câștigat dreptul la pensie dîn momentul depunerii cererii, inclusiv cheltuieli de judecata. Sunt sigura ca așa voi proceda și acum, dar aștept sa primesc decizie de recalculare , sau dacă nu , sa treacă cei doi ani prevăzuți în lege.
Am revăzut anexa 5 din legea 263, dar, oameni buni , aceasta e anexa pentru deschiderea dreptului la pensie , nu are nici o legătură cu recalcularea , nicăieri nu scrie ca se folosește la recalculare. Dacă s-ar folosi anexa 5 , nimeni nu ar beneficia de aceasta lege , doar cei care ar acționa în instanță .
Răspunde
 17-05-2016
Vizitator
Legea 192/2015:

3)................................ la determinarea punctajului mediu anual utilizandu-se stagiile complete de cotizare prevazute de lege, corespunzatoare fiecarei situatii.

Nu cred ca la acest moment exista vreo instituie a statului care sa lamureasca problema de mai sus.
Aplicatia informatica va singura care ne va lamuri.
Consider ca aplicatia va aparea in toamna.
Este presupunerea mea.
Mi-as dori sa fiu contrazis de autoritati.
Răspunde
 02-06-2016
Vizitator
Raspunsul primit de la Ministerul Muncii:
Se vor utiliza stagiile din anexa 5, respectiv cele prevazute la art.56-59 din legea 263/2020
Răspunde
 03-06-2016
Vizitator
Este de interes pentru beneficiarii Legii 192/2015,de stiut,ce stagii de cotizare s-au folosit la recalcularea din ianuarie-februarie 2011.Atunci s-au facut recalculari pentru grupa 1,grupa 2 si conditii speciale cu mai putin de 25 ani lucrati. Pentru conditii deosebite recalcularea s-a facut in ianuarie 2012. Stiu ca pentru grupa 1s-a folosit stagiul de 30(dat de ordonanta 4/2005 de trecere la sistemul de puntaj),pentru cei de pe conditii speciale cu mai putin de 25 ani lucrati s-au folosit stagiile din anexa 3 din Legea 19/2000. Se poate spune ca nu s-au folosit stagiile din anexa 5 a Legi 263/2010 desi legea era in vigoare si s-au folosit stagiile folosite la deschiderea drepturilor la pensie. Nu stiu ce stagii s-au folosit la recalcularea din 2011 pentru grupa 2 de munca si nici pentru conditii deosebite la recalcularea din 2012. Cine stie ce stagii s-au folosit ii rog frumos sa-mi raspunda iar daca ce am scris nu este corect vreau sa fiu corectat,gandindu-ma la ideea ca daca vom contesta deciziile de pensionare sa avem argumentele noastre si sa fim bine informati. Ideea Legii 192/2015 a fost de a elimina inechitatile dintre grupele de munca privind indexarea(majorarea) punctajelor anuale cu 50%,respectiv 25% si nicidecum de aliniere la stagiile de cotizare din Legea 263/2010. Va multumesc anticipat si va asigur de respectul meu.
Răspunde
 03-06-2016
Vizitator
In data de 23/05/2016 am cerut la Guvern si Ministerul Muncii abrogarea art.169¹ din legea 263/2010 in forma prevazuta de legea 192/2015.
Motivarea:
In urma recalcularii 98% din pensii ar trebuisa scada.
Doar 2% ar creste cu o medie de maxim 15 lei.
Peste ceva timp voi dezvolta subiectul.
Răspunde
 23-06-2016
Vizitator
S-au modificat articolele 56 si 57 din Legea 263/2010.Parlamentul a adoptat Plx 614/2015(acum legea este la promulgare) si s-a revenit la stagiile de cotizare date de Legea 19/2000 si anume la 20 de ani pt. minerii subteran,15 ani si respectiv17 pentru cei din zona 1 respectiv 2 de expunere la radiatii . La aplicarea Legii 192/2015 vor primi o majorare efectiva de 50%. Acum raman in mare dezavantaj(a se citi inechitate) cei pensionati in baza Legii 226/2006 care au stagiul de cotizare 25 ani iar la recalculare se va folosi stagiul de 35 ani dat de anexa 5 Legea 263/2010.Majorarea efectiva nu va depasi 7-8%,si atunci te intrebi unde este eliminarea inechitatilor dintre grupele de munca despre care s-a scris in fundamentarea Legi 192/2015.
Răspunde
 24-06-2016
Vizitator
Vor primi in plus la pensie:
-Minerii- stagiul complet a fost si va ramane 20 de ani
-Handicap grav - stagiul complet a fost si ramas 1/3
-Handicap accentuat - stagiul complet a fost si va ramane 2/3
-Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona I de expunere - stagiu complet a fost si va ramane 15 ani
-Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 17 ani in zona a II-a de expunere la radiati la radiatii - stagiul complet a fost si va ramane 17 ani

In plus vor primi si cel mult 25% din cei de pe legea 226/2006- stagiul complet va creste de la 25 la 35 de ani, adica cu 40%.
Estimez ca in cazul acestora cresterea va fi ca medie, maxim 40 de lei.
Răspunde
 28-06-2016
Vizitator
Rămâne de văzut dacă modificarea art 56 57 din legea263/2010 va fi promulgată de președinte ,sau v.a fi întoarsă în parlament, din câte știu nu a fost atacata la ccr
Răspunde
 07-07-2016
Vizitator
Ultima informatie primita de la Ministerul Muncii prin CNPP:
....se lucreaza la modificarea programelor de calcul al pensiei in vederea aplicarii prevederilor Legii nr.192/2015.
In rest, raspunsul este politic.
Răspunde
 07-07-2016
Vizitator
buna ziua ,oare se modifica in bine sau in rau la legea 192/2015,,si sagiile raman cum sa aprobat la art 56 57 din legea263/2010 ,numai bine
Răspunde
 07-07-2016
Vizitator
Modificarile sunt la promulgare din 27/06/2016

LEGE pentru modificarea art.56 şi 57 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice 27.06.2016

Vor intra in aplicatia informatica
Răspunde
Răspunde 1  2   3   4  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av. Bratulescu Adela

1

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1104

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

2

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 361

Ultimul răspuns

Avocat Petrescu C.

3

Telefon: 0721727157

Doar pt. programări

Locație: Bucuresti

Puncte: 290

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.