|
25-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| Avind in vedere ca o lege trebuie sa fie completa, explicita si precisa, va rog sa-mi indicati unde scrie in Legea 263/2010 (cap, art, alin) ca vechimea rezultata din perioada lucrata in gr II de munca nu se adauga la stagiul de cotizare necesar pentru pensia anticipata partiala. La art 17 se prevede ca devine vechime in munca si se adauga stagiului, dar casa de pensii Calarasi nu o ia in calcul. La capitolul aferent pensiei anticipate partial nu se arata explicit ca nu se adauga. Cu respect, va multumesc anticipat, Carciog Eugen, Oltenita. | |
|
|
|
25-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 263/2010 este foarte clara: Articolul 65 (3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate partiale nu se iau in considerare perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g) . Articolul 49 (1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul: a) a beneficiat de pensie de invaliditate; b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma; c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat; g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar. | |
|
|
|
26-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| Imi cer scuze ca va mai deranjez, dar nu cred ca am fost destul de explicit. Sotiei ii mai trebuiau 8 luni pentru intregirea stagiului de cotizare, perioada care ar fi intregita de cele 12 luni echivalente celor 4,6 ani lucrati in gr II de munca, pentru a putea beneficia de pensie partiala anticipata. Casa de pensii a invalidat dosarul pe motivul ca trebuia sa aibe stagiul complet de 31, 4 ani, la care sa se adauge ulterior si aceasta perioada asimilata, pentru a i se valida dosarul. Se asimileaza sau nu si de ce. Cu tot respectul, mai ale ca nu ma asteptam la un raspuns atit de promt, cu stima, CARCIOG EUGEN | |
|
|
|
26-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Perioada suplimentara la vechimea in munca(stagiul aferent) este reglementata de legea 3/1977: Art. 16 Persoanele care au lucrat cel putin 5 ani in grupele I si II de munca au dreptul sa li ia in calculul vechimii in munca, pentru fiecare an lucrat in aceste grupe: un an si sase luni pentru grupa I sau un an si trei luni pentru grupa II. In aceste cazuri nu se reduce limita varstei de pensionare. Asadar cei de Casa Locala au dreptate. | |
|
|
|
27-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| Dar legea 3/1977 a fost abrogata, cum se poate judeca un caz dupa o lege ce nu mai este in vigoare. CARCIOG EUGEN | |
|
|
|
27-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Stagiul aferent grupelor superioare de munca reglementat de art.16 din legea 3/1977, a fost preluat in legea 263/2010 aici: Articolul 16 Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii: a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001; | |
|
|
|
30-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| In conditiile in care perioada asimilabila lucrata in gr a II a este anterioara datei aprilie 2001, perioada asimilata conform art 17 din legea 263/2010, in celelalte articole aferente cap. pensie anticipata partiala nu se excepteaza aceasta perioada, nu gasesc nici un motiv de invalidare a cererii de pensionare anticipata partiala. | |
|
|
|
30-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Pana la acest moment discutia a fost despre stagiul aferent(perioada suplimentara la vechimea in munca). Adica 6 luni/an grupa I si 3 luni/an grupa II de munca. Acum duceti discutia la stagiul asimilat. Lamuriti lucrurile. Despre ce discutam. | |
|
|
|
31-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN Vizitator |
| Va rog sa ma scuzati dar nu sint familiarizat cu termenii. In esenta, dosarul de pensie anticipata partiala a fost invalidat deoarece vechimea efectiva in munca este cu 8 luni mai mica decit trebuie. Totusi a lucrat inainte de 2001 4,6 ani in gr II de munca, ceea ce i-ar aduce in plus 12 luni la vechime si ar avea stagiul necesar de 31ani si 6 luni, cu 2 luni mai mult decit minimul necesar. In decizia de respingere a dosarului apare perioada lucrata in gr II, dar dedesupt nu apare in rindul aferent cele 12 luni ca vechime. La art 17 scrie ca reprezinta stagiu de cotizare si se adauga la vechime, si nu gasesc la cap. pensii partiale anticipate ca cele 12 luni nu pot intregi acesti 31ani si 4 luni, precum si in restul legii. Recunosc faptul ca notiunile de stagii de cotizare m-au cam pus in incurcatura, dar si faptul ca legea te trimite tot timpul de la Ana la Caiafa. Oricum va multumesc pentru rabdarea de care dati dovada. | |
|
|
|
31-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Eu v_am spus ca stagiul aferent este reglementat de art.16 din legea 3/1977. Se acorda stagiu aferent(3/luni/an)pentru 1an de grupa II in procent de 100%, daca sunt cel putin 5 ani realizati in aceste conditii. D_vostra nu indepliniti conditia de 5 ani in grupa II de munca in procent de 100%. Ca sa convingeti ca raspunsul meu este corect puneti intrebarea la CNPP. | |
|
|
|
31-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| Nu stiu exact, dar legea 155/2015 nu scade acest prag la 2 ani? Oricum va multumesc frumos, deci sa inteleg ca nu are dreptul sa iasa la pensie decit la limita de virsta. | |
|
|
|
31-05-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Legea 155/2015 nu are legatura cu stagiul aferent. Legea 155/2015 are legatura cu reducerea varstei standard. | |
|
|
|
31-05-2016 |
 | CARCIOG EUGEN
|
| |
|
|
|
|
Răspuns rapid |