|
28-09-2016 |
 | Munteanu Elena Vizitator |
| M-am pensionat in anul 2010, la varsta de 39 ani, pe baza certificatului de handicap, avand monopareza flasca membru inferior stang, debut la varsta de 6 luni, diagnostic dovedit cu acte medicale. Mi s-a acordat gradul lll de invaliditate, merg in fiecare an la Comisia medicala, desi boala o am din copilarie (sechele poliomielita), este ireversibila. Pe Decizia de pensionare, cat si pe Deciziile medicale, eliberate anual, la data ivirii invaliditatii apare data din 2010, nu data reala, iar cand am incercat sa spun ca nu m-am imbolnavit in 2010, ci acest handicap il am de la varsta de 6 luni( dovada si un Bilet de iesire din spital, anul 1972), mi s-a spus ca nu-i intereseaza acele acte si nici Certificatul de handicap, care din 2013 este permanent, gradul ll accentuat. Anul trecut , la data cand am fost programata pentru Comisia anuala, am intrebat daca pot sa beneficiez de pensie de urmas, avand boala inainte de 16 ani, dar mi s-a spus ca nu pot din cauza datei ivirii invaliditatii.Diagnosticul trecut pe Decizia medicala de pensionare este cel de mai sus, doar ca la data ivirii invaliditatii este trecuta data din 2010, care este, de fapt, data pensionarii mai degraba, si, desi am adus acte medicale doveditoare, nu mi s-au luat in considerare. Sunt in contradictie Certificatul de handicap, unde este trecuta data reala a invaliditatii, cu acelasi diagnostic, si Decizia medicala. Mi s-a spus ca trebuia sa fac Contestatie catre Casa de Pensii, iar de la Casa de pensii mi s-a spus ca vina nu le apartine lor, ci celor de la Comisia de expertiza a capacitatii de munca. In primele Decizii medicale, din anii 2011, 2012, nu este trecut la subsolul paginii ca poate fi contestata, desi eu am incercat sa spun ca handicapul era preexistent datei pensionarii, mi s-a spus ca invalidiatea e una, handicapul e altul. In cazul meu, consider ca este unul si acelasi lucru, pareza si scurtarea membrului, bazin de schiopatare, nu au aparut in anul 2010, ci de la o varsta frageda. Am fost in audienta la Casa de pensii, mi s-a spus am dreptul la pensie de urmas doar daca se schimba data ivirii invaliditatii, au vazut ca detin acte medicale in original care atesta diagnosticul, doar ca medicul expert nu vrea sa schimbe data, spunand ca nu exista nici un articol din Lege, care sa-i permita acest lucru. Am fost sfatuita sa dau in judecata Comisia medicala, desi eu am incercat pe cale fireasca si cu dovezi, sa rezolv aceasta neconcordanta intre cele doua acte (Certificat de handicap si Decizie de pensionare), ambele find eliberate de Institutii ale Statului. Ce pot sa fac mai departe? Va multumesc! | |
|
|
|
01-10-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Ce punctaj mediu anual avea sustinatorul ? | |
|
|
|
01-10-2016 |
 | Munteau Elena Vizitator |
| Punctajul mediu anual: 1.23694. | |
|
|
|
01-10-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Am dorit sa verific ce direrenta este intre pensia de urmas si ce proprie. Cea proprie(invaliditate grad III) banuiesc ca este de 400 de lei(indemnizatia minima pentru pensionari).. Confirmati ? | |
|
|
|
01-10-2016 |
| Da, pensia mea este 400 lei. Tatal meu a decedat in anul 2004, era pensionar la data decesului. | |
|
|
|
02-10-2016 |
 | Carp Vizitator |
| Pensia de urmas ar fi fost la acest moment 540 de lei. Exista posibilitatea ca indemnizatia minima pentru pensionari sa se majoreze la 500 de lei. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face de catre o alta comisie si dupa alte norme fata de cea de handicap. | |
|
|
|
02-10-2016 |
| Buna ziua! La puncajul anual se adauga si grupa a I-a de munca, adica 22 ani, 10 luni si 8 zile si spor conditii grele de munca, perioada 01.02.1990-19.04.2002 ? Handicapul nu este acelasi cu invaliditatea, si aici ma refer la debutul bolii, care este de la varsta de 6 luni, nu din 2010? Prima data cand am solicitat pensionarea, aveam o vechime in munca, de aproape 8 ani, varsta de 39 ani, fapt care mi-a permis pensionarea, dar numai eu stiu cu cata greutate mi-am desfasurat activitatea din cauza handicapului, care este si vizibil, piciorul e mai scurt cu 4-5 cm, am scolioza inca din copilarie. La prima Comisie medicala mi s-au solicitat Scrisori medicale si Referat de la Neurologie si Ortopedie, iar debutul bolii e precizat ca a aparut de la varsta de pana intr-un an. Pe Decizia medicala, la data ivirii invaliditatii, este trecuta data cand m-am prezentat la Ortopedie( 20.X.2010), iar data pensionarii este de 27.X.2010.Adica intr-o saptamana a aparut invaliditatea, pana atunci nu? Nu inteleg cum vine asta, mai ales ca handicapul sau invaliditatea, unul si acelasi lucru in cazul meu, e vizibil si mereu am avut probleme de mers, scolioza, urcatul scarilor fiind mai greu pentru mine? Am auzit deseori facandu-se diferenta intre handicap(dezavantaj, greutate, piedica intervenita in activitatea cuiva, din DEX) si invaliditate (infirmitate, defect fizic, congenital say dobandit, tot din DEX). Poliomielita lasa sechele din copilarie si pe viata. De ce nu se recunoaste si la aceasta Comisie de expertiza a capacitatii de munca data reala a ivirii invaliditatii, ca si la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap? Diagnosticul este acelasi, debutul bolii nu! Aici nu reusesc eu sa inteleg. Din cauza acestor neconcordante nu pot sa renunt la pensia mea si sa trec pe cea de urmas, desi mi s-a spus de la Casa de pensii ca as avea dreptul, dar ma impiedica data debutului bolii. De ce a tipat medicul expert la mine si a zis ca este vina mea ca s-a trecut gresit data ivirii invaliditatii, pentru ca nu am prezentat acte doveditoare, desi tot dumnealor spuneau ca nu-i intereseaza actele vechi si nici Certificatul de handicap, de fiecare data cand am vrut sa le arat? Ciudat, nu? Va multumesc pentru timpul acordat si astept, daca se poate, raspuns! | |
|
|
|
02-10-2016 |
| Inteleg ca difera incadrarea intr-un grad de handicap, dar si data ivirii invaliditatii? Actele medicale , in original, spun clar ca debutul bolii este inainte de varsta de un an, de ce nu se trece corect data? Aici nu inteleg eu. Boala locomotorie o am de cand ma stiu. Greu mi -a fost mereu, nu doar din 2010. Va multumesc! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |