Forum avocaţi > Pensii

Pensie alimentara dupa varsta de 18 ani

30-01-2014

Buna ziua,

As avea nevoie de clarificari si as fi foarte recunascatoare daca cineva m-ar putea ajuta.

Parintii mei sunt divortati de circa 10 ani, eu am ramas cu mama mea si ne-am mutat in strainatate. Tin sa mentionez ca tatal meu nu a vrut de la inceput sa plateasca suma pentru pensia alimentara specificata in actul de divort si nici nu a fost interesat sa ma vada in vacantele de vara sau de iarna (plus ca de cate ori veneam la el refuza sa mai plateasca pensia alimentara). El a incetat sa-mi plateasca pensia acum 2 ani pe motivul ca eu nu am vrut sa fac parte din noua lui familie (amanta + copilul care l-a avut cu ea in timp ce era inca casatorit cu mama mea). De atunci am vorbit din ce in ce mai rar, pana cand am ajuns sa nu ne mai vorbim aproape deloc.. In continuare nu plateste pensia alimentara, iar in vara anului 2013 am avut o tentativa de a-l da in judecata doar ca tatal meu a aflat si ca deobicei a incercat sa ma faca pe mine sa ma simt vinovata, ba chiar m-a amenintat sa nu o fac.
El si-a pierdut locul de munca acum un an, unde castiga o suma destul de importanta. Stiu de la o sursa sigura ca dupa ce a fost dat afara a primit ca 'bonus' salariul lui pe 2 ani. In plus, atat cat stiu eu, el are cel putin 4 proprietati in Bucuresti si probabil alte 2-3 inafara capitalei, ca sa nu spun de bani depusi in diferite conturi, masini s.a.m.d. Cand el a aflat ca vreau sa-l dau in judecata mi-a zis ca va fi inutil pentru ca el are declarat la stat doar 1000 lei/luna ca fiind salariul lui si ca nu voi castiga nimic. Desigur mie mi se pare aberant avand in vedere ca isi poate permite vacante in strainatate de 4-5 ori pe an si sa o trimita pe sora mea vitrega la o scoala privata ce costa circa 10.000 euro pe an. Cum am mentionat mai sus el m-a amenintat sa nu-l dau in judecata pentru ca nu doar ca voi pierde cauza dar si pe el ca parinte. Acum ca m-am intors in strainatate si vad ca lui ii este indiferenta persoana mea, am decis ca vreau sa-l dau in judecata, dar nu stiu daca ce mi-a zis el este adevarul.
Mentionez ca motivul posibilului proces este pentru ca sunt studenta in primul an de facultate si nu-mi pot permite sa platesc toate costurile doar cu ajutorul mamei mele.

Ce sanse am sa castig cauza?Iar daca o castig, pensia alimentara cum va fi calculata? Vor fi luate in consideratie proprietatile si salariul ce i-a fost dat de la vechea firma?

Multumesc anticipat!
Răspunde
 09-03-2014

Bucuresti
0723639378
av_gabrielagerber@hotmail.com
www.avocat-gerber.ro
Facebook
Fiind inca in continuarea studiilor ai dreptul la plata pensiei de intretinere pana la implinirea varstei de 26 ani (daca urmezi cursuri de zi si nu realizezi venituri).

In opinia mea ar tb sa il actionezi urgent in instanta pt ca nu ai ce pierde. Un astfel de parinte care nu te sprijina in viata nu este parinte si nu tu tb sa ai mustrari de constiinta pt ca actionezi, ci el pt ca nu isi indeplineste obligatiile legale care le are fara de tine.

Daca exista o hot judec anterioara prin care este obligat la plata pensiei, o vei putea pune in executare prin intermediul unui executor judecatoresc solicitand plata retroactiva pe ultimii 3 ani.

Despre noua actiune, veniturile se vor calcula si se vor raporta atat la ceea ce castiga, cat si la ceea ce detine, plus la nivelul de trai.

Va trebui sa iei legatura cu un avocat specializat care sa te indrume in pasii de urmat, sa iti explice ce probe tb facute si ce costuri sunt, durata procedurii etc.

Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti

Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2019
Vizitator
Ce acte trebuie depuse la Judecatorie pentru plata pensiei de intretinere dupa varsta de 18 ani. Mentionez ca nepotica mea incepe cursurile universitare in octombrie 2019.Rog sa-mi spuneti daca nepotica poate face procura bunicii care sa o reprezinte in proces.
Răspunde
 28-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Buna ziua.
Trebuie depuse (atasate cererii de stabilire a pensiei de intretinere): certificat nastere, adeverinta de la unitatea de invatamant, dovada ca solicitanta nu detine loc de munca - adeverinta de la IMN.
Da, poate sa va dea procura notariala autentica pentru reprezentarea in justitie, pe care o veti depune in original odata cu cererea, cu mentiunea ca, in conformitate cu prev.C.pr.civila :
Art. 83 - Reprezentarea convenţională a persoanelor fizice
(1) În faţa primei instanţe, în apel, precum şi în recurs, persoanele fizice pot fi reprezentate de către avocat sau alt mandatar. Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra excepţiilor procesuale şi asupra fondului decât prin avocat, atât în etapa cercetării procesului, cât şi în etapa dezbaterilor.
(2) În cazul în care mandatarul persoanei fizice este soţ sau o rudă până la gradul al doilea inclusiv, acesta poate pune concluzii în faţa oricărei instanţe, fără să fie asistat de avocat, dacă este licenţiat în drept.
(3) În cazul contestaţiei în anulare şi al revizuirii, dispoziţiile prezentului articol se aplică în mod corespunzător.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-09-2019
Vizitator
Buna ziua!
Am cateva intrebari si m-as bucura daca ati putea sa ma ajutati.
Parintii mei sunt divortati de 18 ani, din 2001 mai exact. Pe parcursul acestor ani, mama mea a fost nevoita sa-l dea in judecata pentru marirea pensiei. In 2017,instanta judecatoreasca, a hotarat ca el sa-mi plateasca 100€ pe luna. La momentul respective el lucre doar 3 luni pe an in Germania, avand un salariu de 1100€.
Incepand cu 2018 acesta a inceput sa lucreze pe TIR avand un venit de peste 1500€ pe luna. In luna mai a anului 2019 cand am terminat clasa a 12-a, el a incetat sa-mi mai plateasca pensia alimentara pe motiv ca am deja 18 ani(indepliniti in septembrie 2018) si am terminat liceul.
Ideea este ca eu imi continui studiile, in cotombrie 2019 voi incepe facultatea. I-am explicat tatalui meu ca pensia alimentara se plateste in cazul in care copilul isi continua studiile.
Acesta refuza sa-mi plateasca pensia aimentara si in acest caz l-am instiintat ca voi ajunge sa-l dau in judecata. De asemenea, a spus ca in cazul acesta este numai bine pentru el pentru ca are in contractual din Romania declarat doar 1300 de lei pe luna si asa va resui sa plateasca mai putin.
Nelamuriea mea este:daca il voi da in judecata pentru continuarea platii pensiei alimentare, se va lua in considerare noul venit?
Si daca da, se va lua in considerare venitul declarant sau cel adevarat pe care il ia?
Răspunde
 04-09-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Madalina a scris pe 03-09-2019:
Buna ziua!
Am cateva intrebari si m-as bucura daca ati putea sa ma ajutati.
Parintii mei sunt divortati de 18 ani, din 2001 mai exact. Pe parcursul acestor ani, mama mea a fost nevoita sa-l dea in judecata pentru marirea pensiei. In 2017,instanta judecatoreasca, a hotarat ca el sa-mi plateasca 100€ pe luna. La momentul respective el lucre doar 3 luni pe an in Germania, avand un salariu de 1100€.
Incepand cu 2018 acesta a inceput sa lucreze pe TIR avand un venit de peste 1500€ pe luna. In luna mai a anului 2019 cand am terminat clasa a 12-a, el a incetat sa-mi mai plateasca pensia alimentara pe motiv ca am deja 18 ani(indepliniti in septembrie 2018) si am terminat liceul.
Ideea este ca eu imi continui studiile, in cotombrie 2019 voi incepe facultatea. I-am explicat tatalui meu ca pensia alimentara se plateste in cazul in care copilul isi continua studiile.
Acesta refuza sa-mi plateasca pensia aimentara si in acest caz l-am instiintat ca voi ajunge sa-l dau in judecata. De asemenea, a spus ca in cazul acesta este numai bine pentru el pentru ca are in contractual din Romania declarat doar 1300 de lei pe luna si asa va resui sa plateasca mai putin.
Nelamuriea mea este:daca il voi da in judecata pentru continuarea platii pensiei alimentare, se va lua in considerare noul venit?
Si daca da, se va lua in considerare venitul declarant sau cel adevarat pe care il ia?

Buna ziua,
Da, daca refuza sa plateasca in contiunare, avand in vedere ca ati implinit 18 ani, va trebui sa obtineti o noua hotarare judecatoreasca.
La stabilirea pensiei de intretinere se iau in calcul veniturile permanente pe care acesta le obtine. Se stabileste pe baza documentelor ce vor fi puse la dispozitie de angajatorul lui. Nu conteaza declaratiile lui daca acestea nu sunt sustinute de documente .

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Telefon: 0746938774

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.