Cheia problemei sta in expresia "sunt valabile pe teritoriul celeilalte Părţi Contractante fără vreo altă legalizare". Textul se refera la faptul ca prin tratat este suprimata cerinta supralegalizarii /apostilarii conform conventiei de la Haga ori a altei formalitati de legalizare, nu la faptul ca un act al unui stat strain poate servi ca ALTERNATIVA pentru un act cerut explicit de legislatia romana si care trebuie intocmit conform legilor romane. Adica, un cetatean roman daca are nevoie de o procura in fata unei autoritati romane o face exclusiv la un notar roman sau la misiunea diplomatica a tarii. La fel si cetatenii romani care au si cetatenia albaneza, austriaca, belgiana, bosniaca, bulgara, ceha, coreeana, chineza, cubaneza, franceza, macedoneana etc. Un cetatean romano-chinez nu vine cu o procura facuta in China direct la politia din Romania. Si asa cum scrie in tratatul cu Moldova scrie, spre exemplu, si in tratatul cu Polonia. Credeti ca daca ar fi vorba de Polonia, ati putea sa ridicati cartea de identitate cu procura facuta de un notar polonez? Confuzia este mai mare in ceea ce priveste Moldova pentru ca limbile oficiale sunt asemanatoare. Dar sunt 2 state diferite, cu legislatii diferite. Inlocuiti Moldova cu oricare alt stat cu care Romania are tratate identice si vedeti daca ceea ce vreti dvs. ar merge. Sper ca m-am facut inteleasa. Si ar mai fi un aspect pe care nu stiu daca cei de la SPCLEP l-au avut in vedere, ocupati fiind cu valabilitatea procurii: daca acesta este primul act de identitate romanesc al rudei dvs, consider ca NU poate fi ridicat pe baza de procura, ci doar personal. Asa prevede legea. Probabil insa ca este vreo prelungire/modificare. Daca tot aveti retineri, faceti o sesizare scrisa si asteptati raspunsul oficial. Daca obtineti un alt raspuns, va rog frumos sa mi-l aduceti si mie la cunostinta. Multumesc. |
Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). |
|
|