|
10-04-2020 |
 | Canaris Vizitator |
| Buna ziua, Am primit de la socrul meu in contul bancar o suma de bani , iar la detalii a scris "cadou ginere fiică". Se impozitează suma primita, respectiv trebuie să o declar la finante ca venit, pt. a plăti impozit? Multumesc! PS: Precizez ca suma de bani primita, provine din vânzarea unui teren cu titlu de moștenire. | |
|
|
|
10-04-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Conform art.62 lit.p Cod fiscal NU sunt sume impozabile (deci sunt venituri neimpozabile): p) SUMELE sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori DONATIE Acest articol nu se refera la prop.imobiliare, unde la donatia intre rude si afini se aplica art.111 cod fiscal, adica la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi. De retinut: contractul de donație (darul manual) a unei sume de bani neautentificat la notariat este nul absolut dacă suma donată este mai mare de 25.000 lei (a se vedea articolul 1011 din Noul Cod Civil) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
11-04-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Suma primita, daca este cu titlu de donatie, nu se impoziteaza, insa daca suma depaseste 25000 lei, va trebui sa incheiati un contract notarial avand ca obiect donatie. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-04-2020 |
 | Canariscana Vizitator |
| Buna ziua, In atentia d-nei Av. Bratulescu A.! Multumesc pt. raspuns, Asa cum am mai scris, in dispozitia de transfer bancar, s-a scris la detalii "cadou ginere fiica", iar nu "donatie" si as vrea sa va intreb: 1- cadourile sunt considerate donatii? 2- de ce trebuie facut contract de donatie daca suma este peste 25.000 lei, este ilegal sa-ti facă cadou socrii sau parintii, frati, afini de gradul 2-3, chiar si un străin dacă aceștia isi doresc acest lucru, in conditiile in care în speță, banii provin dintr-o mostenire care poate fi dovedită cu acte notariale Va multumesc! | |
|
|
|
12-04-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Nu este obligatoriu sa se mentioneze in dispozitia de transfer bancar faptul ca acea suma de bani reprezinta o donatie. Conform dispozitiilor art. 1011 alin. 4 NCC: "(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de până la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege. Darul manual se încheie valabil prin acordul de voinţa al părţilor, însoţit de tradiţiunea bunului." Nu este ilegal sa primiti cadou o suma de bani, insa in functie de cuantumul acelei sume, conform prevederilor Codului Fiscal, pentru a nu plati impozit pentru suma primita, acei bani trebuie obtinuti cu titlu de mostenire sau donatie, astfel ca, in situatia in care suma depaseste 25000 lei, va trebui sa incheiati un contract notarial cu socrul dvs., pentru a dovedi ca acei bani reprezinta o donatie. Banii provin dintr-o mostenire a socrului, deci dansul nu va achita impozit pentru suma incasata, iar dvs, daca suma depaseste 25000 lei, va trebui sa faceti dovada ca suma reprezinta o donatie, pentru a nu plati impozit. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-04-2020 |
 | Canaris Vizitator |
| Ce se poate intampla daca nu exista contract de donatie si suma este peste 25000 virati in cont, doar cu specificația de la detaliile transferului? Multumesc! | |
|
|
|
12-04-2020 |
| In situatia in care nu declarati veniturile realizate in vederea platii obligatiilor fiscale, puteti fi cercetat pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala, conform prevederilor art. 9 alin. 1 din Legea 241/2005: "(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate." | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-04-2020 |
 | Canaris Vizitator |
| Voi primi acasă înștiințare de la ANAF ca am de plătit impozit in urma primirii in cont a banilor sub forma de cadou? Contract de donatie sub semnătura privata intre mine si socrul meu, pot face, este valabil? Multumesc! | |
|
|
|
12-04-2020 |
| Daca suma primita este sub 25000 lei, nu va trebuie contract, daca depaseste 25000 lei, trebuie incheiat un contract de donatie la notar. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-04-2020 |
 | Canariscom Vizitator |
| Da, suma este peste 25000 si inteleg ca, contract sub semnatura privata nu e valabil doar cel autentic la notar. 1- Am inteles bine? 2- Deci, daca bani s-au virat deja in cont, se mai poate face contract autentic la notar? Multumesc! | |
|
|
|
12-04-2020 |
| Da, mergeti la notar si incheiati un contract de donatie pentu suma de bani primita. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-04-2020 |
 | Canaris Vizitator |
| Va multumesc foarte mult! O singura întrebare as mai avea, cu permisiunea dvs. Dupa ce fac contractul autentic la notar, mai trebuie sa declar ceva la finante, deoarece nu doresc sa am probleme? Multumesc frumos! | |
|
|
|
12-04-2020 |
| Nu, deoarece banii proveniti din donatie nu se impoziteaza. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
11-07-2022 |
 | Diana Vizitator |
| Buna ziua. Alocația pentru copii din strainatate, primita in contul de RO , virata pe mai multe luni in urma, se impoziteaza? Multumesc | |
|
|
|
12-07-2022 |
|
| Alocatia pentru copii nu se impoziteaza. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
13-07-2022 |
| Diana a scris pe 10-07-2022: Buna ziua. Alocația pentru copii din strainatate, primita in contul de RO , virata pe mai multe luni in urma, se impoziteaza? Multumesc Nu se impoziteaza. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
14-07-2022 |
 | Diana Vizitator |
| Buna .. am facut online recensamintul pt fam si pt mine...am plecat in Austria, am verificat daca suntem inregistrati. 3 persoane da, eu nu apar... in prezent nu-s acasa ca,sa vina recenzorul... pot dovedi... Pot dovedi si ca am completat online chestionarul... Intrebarea e, pot lua amendă? Si o pot si anula in judecata? Doresc un raspuns concret.. Mersi frumos | |
|
|
|
17-07-2022 |
| Este putin probabil sa fiti amendata, dat fiind faptul ca sistemul folosit a avut multe probleme la utilizare si daca puteti dovedi ca ati completat formularul online. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
09-08-2022 |
 | Beatrice Vizitator |
| Buna ziua, Sotul meu, (cetățean strain non UE,)vrea sa îmi trimite bani pentru cumpararea unui apartament (70000 eur). Trebuiesc impozitati acești bani? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns. | |
|
|
|
09-08-2022 |
|
| Daca cel care va trimite bani este sotul dvs. nu trebuie contract si suma nu se impoziteaza. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |