Forum avocaţi > Civil

Certificat calitate de mostenitor

1  2   3  Final
 15-08-2021
Vizitator
buna ziua. exista posibilitataea de a se obtine la notar un certificat care sa ateste calitatea de mostenitor fara a se incepe succesiunea sau a se lua in considerare bunurile sau alte proceduri? practic am nevoie doar de un certificat care sa ateste ca sunt singurul mostenitor al tatalui meu, care la randul lui, e singurul mostenitor al bunicilor mei.
Răspunde
 16-08-2021

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Da, puteți obține un certificat de calitate de moștenitor.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-08-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dupa cum vi s-a spus, puteti obtine certificat de calitate de mostenitor.
Legea 36/1995 prevede
Art. 117 - (1) La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privind masa succesorală.

(2) Certificatul de calitate de moştenitor se eliberează cu respectarea procedurii prevăzute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de moştenitor, stabilindu-se şi cotele succesorale.

Ceea ce inseamna ca in prealabil trebuie sa deschideti succesiunea.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-08-2021
Vizitator
Intrebarea mea a fost inteleasa gresit. Asta e ideea, nu vreau sa deschid succesiunea la notar, chiar daca mi-as dori asta. Nu exista bunurile pe defuncti, desi au locuit la un imobil in ultimii 35 de ani, deci nu pot deschide succesiune daca defunctii nu figureaza in cartea funciara sau nu exista un contrat de vanzare valid(exista un contract de mana incheiat in conditii improprii la acea vreme si nelegitimat de un notar). Am vorbit fata in fata cu un avocat, si el a propus ca se poate merge pe uzucapiune sau validare de contracre, dar mai intai e nevoie de un certificat de la notar care sa ateste ca sunt singurul mostenitor al persoanelor care au locuit atatia ani acolo. Avocatul a mai zis ca se poate obtine acel certificat fara a se lua in considerare bunurile. Voiam doar sa aud o a 2-a parere de la un avocat inainte de a merge la notar.
Răspunde
 16-08-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu ati fost inteles gresit.
Dvs. trebuie sa va prezentati la un notar, sa dati declaratie de acceptare a succesiunii si sa deschideti succesiunea.
Pana cand se emite certificatul de mostenitor (se stabilesc bunurile care compun masa succesorala) vi se emite la cerere un certificat de calitate de mostenitor.
Daca apar bunuri mai tarziu, se face un supliment la certificatul de mostenitor.
Dar daca nu deschideti succesiunea, adica nu va aratati calitatea de mostenitor, nu va da nimeni certificat de calitate de mostenitor.
Dacă notarul public constată ulterior că în masa succesorală nu există bunuri, dispune prin încheiere închiderea procedurii succesorale şi clasează cauza ca fără obiect. Si ramaneti cu certificatul de calitate de mostenitor.

Si o completare: daca deschideti succesiunea la notar nu va obliga nimeni sa o finalizati acolo. Notarul suspenda procedura si dvs. puteti sa va adresati instantei ulterior.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 16-08-2021
Vizitator
Ok, si pana la urma de ce nu ar putea judecatorul sa constate in cazul in care se invoca uzucapiunea ca sunt singurul mostenitor si nu mai exista alti membri ai familiei indreptatiti sa revendice proprietatea resectiva, din moment ce exista si alte succesiuni dezbatute in instanta direct? De ce e nevoie sa fie implicat notarul pt. o masa succesorala care nu exista in acte pe numele defunctilor? Ce rost mai are sa fie implicat notarul? Pana la urma nu-si luau notarii tarif % din valoarea masei succesorala? Ce procent poate exista aici cand defunctii nu figureaza in acte ca proprietari ai imobilului. Am certificatele de deces ale tuturor, e greu sa stabileasca instanta ca nu mai exista alti descendenti? Incredibila birocratie
Răspunde
 16-08-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Dvs. ne-ati intrebat punctual cum puteti sa obtineti certificatul de calitate de mostenitor.
Si la aceasta intrebare vi s-a raspuns.
Evident ca puteti dezbate succesiunea direct in instanta, oricand si fara acel certificat de calitate si fara sa treceti pragul vreunui notar.
Ultimul dvs. comentariu adauga la mesajul dvs. initial.
Ati spus ca aveti o strategie stabilita cu avocatul dvs. si aveti nevoie de certificatul de calitate de mostenitor. Iar acest certificat il da doar notarul.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Puteti accepta mostenirea in termenul legal, astfel veti obtine o declaratie de acceptare a mostenirii.

Pentru a obtine certificatul de mostenitor trebuie sa dezbateti succesiunea.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-08-2021
Vizitator
Multumesc de raspunsuri...
Răspunde
 17-08-2021
Vizitator
Buna ziua,
Dupa decesul tatalui nu s-a facut succesiunea ,dar mama si sora sunt de acord ca una din proprietati ( o locuita ) sa fie cedata catre mine.Se poate acest tranfer si ce documente sunt necesare ?
Multumesc
Răspunde
 17-08-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Viorel Voinea a scris pe 17-08-2021:
Buna ziua,
Dupa decesul tatalui nu s-a facut succesiunea ,dar mama si sora sunt de acord ca una din proprietati ( o locuita ) sa fie cedata catre mine.Se poate acest tranfer si ce documente sunt necesare ?
Multumesc

In situatia in care ceilalti mostenitori doresc ca dvs sa vi se atribuie intreaga masa succesorala, va trebui ca dvs sa acceptati mostenirea in termenul legal, iar mama si sora sa renunte la mostenire.

Ulterior dezbateti succesiunea, pentru a intra in posesia masei succesorale.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-09-2021
Vizitator
Bună ziua
Am și eu o întrebare bunicii mei au avut terenuri agricole și au avut trei copii maică mea și încă doi frați maică mea și încă unul dintre cei doi frați trăiesc în străinătate. În anul 1999 sa făcut un titlu de proprietate unde este numai fratele din România trecut ca moștenitor de câțiva ani a murit fratele din România terenurile agricole folosește nepoata lui care nu vrea să dea mamei mele nimic. Întrebare mea este dacă are drept mama pe o parte adică 1/3din terenurile agricole și dacă da atunci cum se procedează
Răspunde
 13-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Conform legii 18, restituirea terenurilor se facea la cerere. Daca doar unul dintre frati a depus cerere,(nu si mama dvs. si celalalt frate) el apare pe titlul de proprietate si a fost mostenit de nepoata.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-09-2021
Vizitator
Asta înseamnă că nu mai poate mama să facă nimic ca să primească partea ei
Răspunde
 13-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Trebuie sa vorbiti cu mama dvs. si sa fiti sigur ca nu a semnat si dansa cererea.
Sau nu i-a dat procura notariala fratelui ca sa depuna cererea si in numele ei.
Daca o astfel de cerere apare inregistrata, atunci se mai poate face ceva.

Actele care au stat la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezintă informaţii de interes public şi sunt deschise liberului acces al cetăţenilor. Asigurarea accesului la aceste informaţii de interes public se face în condiţiile şi potrivit procedurii prevăzute de Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Puteti depune o astfel de cerere ca sa vedeti ce s-a intamplat in realitate si sa stiti cum stati.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 13-09-2021
Vizitator
Noi locuim in Berlin deja de 35 de ani și știu sigur de la mama că nu a semnat nimica adică nu a renunțat. Cred că la început nici nu aveau drept cetățeni din altă țară să moștenească
Răspunde
 13-09-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Daca nu a semnat nicio cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, se considera ca a renuntat la mostenire si nu poate sa ridice pretentii acum.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 09-10-2021
Vizitator
Cum pot sa obțin un certificat calitate mostenitor fără sa fac succesiune?
Răspunde
 09-10-2021
Vizitator
Mama a decedat, a avut un credit și asigurare, creditul a fost achitat și în urma cererii, mi s-a aprobat indemnizația de deces. Pentru a beneficia de indemnizația de deces mi s-a solicitat certificat de moștenitor, dar eu nu am făcut succesiunea. Cum pot rezolva problema în modul cel mai simplu și mai puțin costisitor?
Răspunde
 09-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Mergeti la un notar, deschideti succesiunea fara a declara bunurile care fac parte din masa succesorala si cereti momentan doar certificat de CALITATE de mostenitor.
Mai simplu si mai ieftin nu se poate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde 1  2   3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.