Forum avocaţi > Civil

Certificat calitate de mostenitor - Pagina 2

Start  1  2  3  Final
 15-10-2021
Vizitator
FRATELE MEU<CU DIZABILITATI GRAVE A DECEDAT LA 01 o9 2021,eu fiind insotitor,acum nu pot intra in posesia pensiei neincasate si a indemnizatiei pe motiv ca nu sunt ruda de gradul 1,mentionez ca nu a fost casatorit,si nici nu avea bunuri,avea o locuinta,{o camera de 14m},am fost la notar,dar nu am obtinut nimic inchizand dosarul pe motiv ca nu stim detalii despre doi copii ce i a avut mama mea din alta casatorie,fiind infiati cu mult timp in urma{67ani}ce pt sa fac??? va multumesc,cu RESPECTuccesiune? [/quote]
Răspunde
 15-10-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Succesiune prin instanta.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-11-2021
Vizitator
Bună ziua va rog sa ma ajutați cu o informație, noi suntem 3 surori, tata murit și mi-a lăsat mie toate actele și titlurile de proprietate al unei păduri. După moartea lui nu sa făcut nici o succesiune, iar cu surorile mele nu suntem în relații bune, plus ca ele nici nu știu de existenta acestei păduri și nu au nici un act. Pot sa fac la notar calitatea de moștenitor fără a avea vreo legătură cu ele? Mulțumesc
Răspunde
 01-11-2021

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Nu, nu puteti declara in fals ca sunteti singura mostenitoare.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-11-2021
Vizitator
Nu era vorba de asta sa declar în fals ca as fi unica moștenitoare. Pe mine ma interesează de fapt dacă o pot vinde fără ele?
Răspunde
 03-11-2021

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Actele de proprietate sunt inca pe numele defunctului tata. Iar, decedatul - evident - nu poate vinde.
Dvs. nu puteti vinde imobilele din mostenire pana nu sunteti trecuta in cartea funciara. Ca sa apareti in cartea funciara, trebuie dezbatuta mostenirea. Iar dezbaterea mostenirii se face cu toti mostenitorii.
Deci, pana nu obtineti certificat de mostenitor nu puteti vinde. Nu conteaza ca dvs. aveti documentele si ca surorile nu stiu ce bunuri sunt in masa succesorala.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2022
Vizitator
Buna ziua,
Am deschis SUCCESIUNEA in urma decesului mamei mele , EU fiind moștenitor UNIC. Toate bunurile mobile si imobile care i-au apartinut imi revin mie- fara probleme as putea zice...numai ca m-am LOVIT de un Notar ...care NU VREA sa-mi treaca in Certificatul de mostenitor o cota parte la un teren arabil, de pe un Titlu de proprietate in care mama figureaza titular alaturi de alti 3 frati. Eu NU vreau decat sa fiu coproprietar ca mostenitor al mamei mele de pe acel Titlu si pe partea de pamant (1/4) pentru care am platit impozit din 2004. Intamplator fiecare titular de pe acest Titlu a avut cate un Mostenitor UNIC carora alti notari le-au dat certificatul de mostenitor de pe urma parintilor lor...pe mine ma trimite sa-mi obtin dreptul in instanta , dar instanta nu ma primeste fara sa am CALITATEA DE MOSTENITOR. Ma intereseaza :
1.Cat timp este valabil acest CERTIFICAT CALITATE de MOSTENITOR pentru ca la cum se misca instantele noastre s-ar putea sa nu mai apuc...
2.Cat costa eliberarea acestul Certificat de calitate de mostenitor?
3. In cazul in care Notarul NU VREA sa-mi elibereze nici acest certificat pot sa-l dau in judecata ca nu-si indeplineste atributiunile din rea voitna ( sau neștiință)?
Multumesc
Răspunde
 02-02-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Notarul e obligat sa va elibereze certificat de calitate de mostenitor, si e valabil pe durata nedeterminata.
Insa, daca restul este in regula, va sugerez sa luati direct certificatul de mostenitor pentru bunurile fara probleme, urmand ca ulterior sa obtineti prin hotarare jud. si terenul sau cu un certificat suplimentar de mostenitor prin notar.
Puteti cere si predarea dosarului succesoral de catre alt notar.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 02-02-2022

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Gabriela a scris pe 02-02-2022:
Buna ziua,
Am deschis SUCCESIUNEA in urma decesului mamei mele , EU fiind moștenitor UNIC. Toate bunurile mobile si imobile care i-au apartinut imi revin mie- fara probleme as putea zice...numai ca m-am LOVIT de un Notar ...care NU VREA sa-mi treaca in Certificatul de mostenitor o cota parte la un teren arabil, de pe un Titlu de proprietate in care mama figureaza titular alaturi de alti 3 frati. Eu NU vreau decat sa fiu coproprietar ca mostenitor al mamei mele de pe acel Titlu si pe partea de pamant (1/4) pentru care am platit impozit din 2004. Intamplator fiecare titular de pe acest Titlu a avut cate un Mostenitor UNIC carora alti notari le-au dat certificatul de mostenitor de pe urma parintilor lor...pe mine ma trimite sa-mi obtin dreptul in instanta , dar instanta nu ma primeste fara sa am CALITATEA DE MOSTENITOR. Ma intereseaza :
1.Cat timp este valabil acest CERTIFICAT CALITATE de MOSTENITOR pentru ca la cum se misca instantele noastre s-ar putea sa nu mai apuc...
2.Cat costa eliberarea acestul Certificat de calitate de mostenitor?
3. In cazul in care Notarul NU VREA sa-mi elibereze nici acest certificat pot sa-l dau in judecata ca nu-si indeplineste atributiunile din rea voitna ( sau neștiință)?
Multumesc

Puteti dezbate mostenirea de pe urma mamei dvs pentru restul bunurilor, astfel veti obtine si certificatul de mostenitor.

In ceea ce priveste terenul, din moment ce nu s-a efectuat iesirea din indiviziune, va trebui sa va adresati instantei, chemand in judecata ceilalti coproprietari.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-02-2022
Vizitator
Av.STARJIL M. a scris pe 03-11-2021:
Actele de proprietate sunt inca pe numele defunctului tata. Iar, decedatul - evident - nu poate vinde.
Dvs. nu puteti vinde imobilele din mostenire pana nu sunteti trecuta in cartea funciara. Ca sa apareti in cartea funciara, trebuie dezbatuta mostenirea. Iar dezbaterea mostenirii se face cu toti mostenitorii.
Deci, pana nu obtineti certificat de mostenitor nu puteti vinde. Nu conteaza ca dvs. aveti documentele si ca surorile nu stiu ce bunuri sunt in masa succesorala.
Dna , av EU SUNT SINGURUL MOSTENITOR !!!! UNCA FIICA A MAMEI MELE !!! CU CINE SA DEZBAT MOSTENIREA?!!! CU MINE INSUMI ?!
Răspunde
 03-02-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Da, doamna.

Dezbaterea succesiunii este procedura juridica prin care stabileste, in urma decesului unei persoane, cine sunt mostenitorii si care este intinderea masei succesorale, respectiv care sunt bunurile supuse dezbaterii de mostenire. In urma dezbaterii succesiunii, drepturile si obligatiile unei persoane decedate trec, din punct de vedere juridic, la mostenitorii acesteia.

Daca rezulta ca sunteti unica mostenitoare, in urma dezbaterii veti fi desemnata doar dvs.mostenitoare.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-06-2022
Vizitator
Buna seara, am cerut certificat de calitate de mostenitor, este corect ce am primit:

S-a cerut autentificarea prezentului înscris:

D E C L A R A Ţ I E

Subsemnatul, xx, cetățean român, necăsătorit, xx, declar că accept în mod expres,
în conformitate cu prevederile art.1100 din Codul Civil,
succesiunea defunctului xx, decedat la data de xx, cu ultimul domiciliu xx.
Declar că faţă de defunctă am calitatea de colateral privilegiat- frate.
Prezenta declaraţie se înregistrează pe cheltuiala subsemnatului în Registrul Naţional Notarial de Evidență a Opţiunilor Succesorale (R.N.N.E.O.S.).
Subsemnatul, xx, declar că mi-au fost aduse la cunoștință cerințele Regulamentului (UE)
2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016
privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor
cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare
a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD)
și ale Legii notarilor publici și activității notariale nr. 36/1995 republicată,
și în acest sens îmi exprim acordul cu privire la compararea/prelucrarea datelor
personale în vederea (scopul) întocmirii actului notarial și sunt de acord ca aceste date
să fie transmise, prin orice mijloc de comunicare, instituțiilor publice, notarilor publici
sau altor entități publice ori private ale căror activități sunt incidente în activitatea
notarială sau care au legătură directă ori implicită cu instrumentarea actului ori procedurii notariale.
Redactată de parte și autentificată la Biroul Individual Notarial xx într-un exemplar
original ce se va păstra în arhiva biroului notarial și 3 (trei) duplicate, din care 1
(un) duplicat pentru arhiva biroului notarial și 2 (două) duplicate au fost eliberate părţii.

DeclaranT,
xx
R O M Â N I A
UNIUNEA NAŢIONALĂ A NOTARILOR PUBLICI
BIROU INDIVIDUAL NOTARIAL xx
xx
Licenţă de funcţionare xx
Telefon/fax: xx
e-mail: xx

ÎNCHEIERE DE AUTENTIFICARE NR.xx

În faţa mea, xx, notar public, la sediul biroului s-a prezentat:
xx
care, după ce a citit actul, a declarat că i-a înţeles conţinutul,
că cele cuprinse în act reprezintă voinţa sa, a consimţit
la autentificarea prezentului înscris şi a semnat unicul exemplar.
În temeiul art. 12 lit. b) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată,
SE DECLARĂ AUTENTIC PREZENTUL ÎNSCRIS.

NOTAR PUBLIC
Răspunde
 29-06-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu,ceea ce ne aratati aici nu este un certificat de calitate de mostenitor, ci o declaratie de acceptare a succesiunii, pe care o da in prealabil si in termenul legal orice persoana care considera ca are calitate de succesibil.
Certificatul de calitate de mostenitor se emite de notar dupa ce deschideti succesiunea si inainte de emiterea certificatului de mostenitor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-06-2022
Vizitator
Multumesc pentru raspuns, dar practic care sunt pasii si cum ar trebui sa arate documentele, inteleg ca intai trebuie deschisa succesiunea si apoi se emite certificatul de calitate-de-mostenitor.
Ce implica deschiderea succesiunii ?
Noi am incercat sa obtinem acest certificat pentru ca nu cunoastem ce bunuri a avut ruda care a decedat, si nu stim daca are sau nu datorii.
Am gasit urmatorul model nr 2 de aici
https://notari.pro/modele-acte-notariale/certificat-calitate-mostenitor-model-pret-acte-necesare
dar nu gasim un notar care sa faca actele.
Răspunde
 29-06-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor (cotele succesorale) tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privind masa succesorală.

Ca sa obtineti un astfel de certificat, trebuie sa mergeti la un notar public care activeaza in zonaultimului domiciliu al defunctului si caruia ii cereti dezbaterea succesiunii, ca si cum vreti sa obtineti certificat de mostenitor.

Dupa ce se deschide succesiunea, ii aratati notarului ca nu stiti ce bunuri formeaza masa succesorala, si in loc de certificat de mostenitor, va elibereaza certificat de CALITATE de mostenitor.

Deci, nu orice notar public poate emite acest certificat, ci doar cel care instrumenteaza succesiunea. Iar acesta trebuie sa aiba biroul in circumscriptia judecatoriei in raza careia a avut decedatul ultimul domiciliu.

Declaratia de acceptare poate fi data de mostenitori la orice notar DIN TARA, chiar si in strainatate, la ambasade/consulate.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 29-06-2022
Vizitator
Pasii enumerati implica si acceptarea datoriilor daca ecestea exista si in ce masura ? Ma gendesc sa nu avem vreo surpriza neplacuta, daca nu stim ce are cu exactitate.
Răspunde
 29-06-2022
Vizitator
Am uitat sa mentionez ca domiciliul era in Bucuresti, dar locuia in provincie in Arges.
Răspunde
 29-06-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Chiar daca are datorii, acestea vor fi achitate din bunurile lasate mostenire de defunct, in nici intr-un caz cu bunurile ori banii mostenitorilor.
Succesiunea se deschide la ultimul domiciliu.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 17-07-2022
Vizitator
Apare "Declaratia de acceptare poate fi data de mostenitori la orice notar DIN TARA, chiar si in strainatate, la ambasade/consulate."
Ce reprezinta ? adica ce insemana efectiv deschiderea, dezbaterea succesiunii ?
Răspunde
 17-07-2022

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Deschiderea mostenirii nu e acelasi lucru cu dezbaterea mostenirii.
Deschiderea se realizeaza prin moarte. Cand moare cineva, patrimoniul lui este gata sa fie preluat de succesibili, de cei cu vocatie succesorala, adica de TOTI posibilii mostenitori.

Dezbaterea mostenirii stabileste efectiv care dintre potentialii succesibili va fi si mostenitor.
Succesibil nu e sinonim cu mostenitor.
Sa zicem ca o persoana are sotie, copil, frate, parinti in viata si un var.
Toti au teoretic vocatia la mostenire. Pentru ca legea spune ca toti sunt din categoria mostenitorilor legali,din diferite clase.

Practic, daca sotia si copilul accepta in termen mostenirea, aceasta le revine lor si in urma dezbaterii mostenirii, lor le va fi emis certificatul de mostenitor (fratele,parintii, varul nu primesc nimic)
Dar daca sotia si copilul renunta sau uita sa accepte mostenirea in termen, ceilalti succesibili - daca au dat declaratie de acceptare in termen - pot pretinde ei mostenirea si cu ei se va dezbate mostenirea.
De aceea, este recomandat ca in cazul unei mosteniri deschise, toti cei care pot spera sa mosteneasca ceva(rude oricat de indepartate in grad) sa dea o declaratie de acceptare, ptr ca nu au cum sa stie cum vor evolua lucrurile intr-un an de zile, care din cei care sunt preferati de lege chiar accepta mostenirea.

Declaratia se poate da la orice notar din tara. Dezbaterea mostenirii se face, de regula, doar la un notar de la ultimul domiciliu al defunctului.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
RăspundeStart  1  2  3  Final
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.