Forum avocaţi > Civil

Refuz/întârziere despăgubire asigurare storno vacanță – motive medicale

29-04-2026
Vizitator
Am încheiat o asigurare facultativă de călătorie (inclusiv clauză de anulare) pentru o vacanță de ski planificată. Din păcate, cu o zi înainte de plecare am ajuns la urgențe cu dureri lombare severe și mobilitate redusă (aprox. 20% din capacitatea normală).

Am informat imediat asiguratorul și am transmis toate documentele medicale disponibile:

* fișa de la urgențe
* investigații ulterioare (neurologie)
* RMN
* recomandare de repaus 5–7 zile de la medicul de familie
* concediu medical

Ulterior, compania de asigurări a solicitat și istoricul medical de la medicul de familie, care a fost furnizat integral (tot ce exista în evidență).

Cu toate acestea, asiguratorul întârzie să emită o decizie și invocă faptul că istoricul medical ar fi insuficient, deși medicul de familie a transmis toate datele disponibile.

Întrebările mele sunt:

1. Este legal ca asiguratorul să tergiverseze decizia în aceste condiții? Există un termen legal de soluționare?
2. Poate fi invocat „istoric medical incomplet” în situația în care medicul a furnizat toate informațiile existente?
3. Ce pași concreți pot urma pentru a-i obliga să dea un răspuns (reclamație, ASF, acțiune în instanță)?
4. Există șanse reale de a obține despăgubirea în astfel de cazuri?

Mulțumesc anticipat pentru orice opinie sau experiență similară.
Răspunde
 11-05-2026
Str. General Traian Doda, Nr. 3, Timisoara

avocat@tucamaria.ro
https://www.tucamaria.ro
Facebook
Bună ziua,

Tergiversarea dosarului prin invocarea „istoricului medical incomplet” este o strategie frecventă pentru a amâna plata, mai ales în cazul asigurărilor de călătorie unde sumele pot fi considerabile. Dacă ați furnizat deja fișa de la urgențe și confirmarea medicului de familie că nu există alte antecedente în evidență, asigurătorul nu are temei legal să blocheze decizia.

Iată răspunsurile la întrebările dumneavoastră:

1. Termenul de soluționare: În mod normal, asigurătorul are un termen de maximum 30 de zile pentru a analiza documentația și a emite o decizie. Orice solicitare repetată de documente pe care deja le-ați furnizat poate fi considerată rea-credință.
2. Istoricul medical: Nu poate fi invocat un istoric „incomplet” pentru a refuza plata dacă medicul de familie a eliberat un document oficial care atestă că acelea sunt toate datele existente. Asigurătorul nu poate solicita probe care nu există.
3. Pași concreți: Recomand mai întâi o plângere prealabilă către departamentul de conformitate al asigurătorului. Dacă nu primiți un răspuns favorabil în 5-7 zile, pasul următor este o reclamație la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
4. Șansele de succes: Având în vedere că aveți un diagnostic clar (RMN și neurologie) și un concediu medical care atestă incapacitatea de deplasare chiar înainte de călătorie, șansele de a obține despăgubirea sunt foarte mari.

Astfel de clauze de anulare sunt menite tocmai pentru situații neprevăzute de sănătate, iar documentația dumneavoastră pare să acopere toate cerințele legale. Pentru mai multe detalii puteți accesa secțiunea de vătămări corporale de pe site-ul meu.

Cu stimă,
Av. Maria Tuca
www.tucamaria.ro

Maria Tuca – Cabinet de Avocat
Consultanță juridică și reprezentare în instanță

Domenii de expertiză:
Dreptul Familiei | Litigii și Reprezentare
Răspunde
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.