|
25-03-2015 |
 | Andreea Vizitator |
| La notariat mi s-a spus ca vanzarea locurilor de veci este interzisa, insa pot dona un loc de veci unei persoane care nu este ruda cu mine? Nu am mai intrebat la notar de teama sa nu interpreteze ca incerc sa ocolesc legea | |
|
|
|
25-03-2015 |
 | Avocat Natalia Anton Vizitator |
| Potrivit art. 985 Cod civil, donaţia este contractul prin care, cu intenţia de a gratifica, o parte, numită donator, dispune în mod irevocabil de un bun în favoarea celeilalte părţi, numită donatar. Nu este exclus ca în mecanismul de formare a donaţiei să intervină uneori aspectul oneros, întrucât donatorul poate impune donatarului să execute anumite sarcini care pot consta în a da o anumită prestaţie ori a se conforma unor obligaţii de a face sau a nu face-, însă, întotdeauna acest element (sarcina) va fi inferior ca valoare obiectului donaţiei, deci prestaţia dobândită cu titlu de donaţie trebuie să aibă un emolument adică o valoare superioară celei a sarcinii. De asemenea, sarcina nu trebuie executată numai în favoarea donatorului, ea poate profita şi unui terţ (în speţă, cimitirul care administrează locurile de veci), ori însuşi beneficiarului donaţiei; în ultimul caz se poate aprecia că, de fapt, respectiva donaţie nu este grevată de nicio sarcină. Elementul definitoriu al donaţiei îl constituie intenţia de a gratifica numită în dreptul roman animus donandi; acesta reprezintă reperul numit cauză, faţă de care se stabileşte natura juridică a actului. Potrivit acestui reper, se determină dacă un anumit act se încheie cu titlu oneros (contraprestaţia oferită de cealaltă parte reprezintă motivaţia actului) ori cu titlu gratuit (adică cu intenţia de a procura donatarului un beneficiu, de a mări patrimoniul acestuia, în cele mai multe cazuri cazuri fără nicio contraprestaţie). In privinţa locurilor de înmormântare dintotdeauna notarul a fost pus în situaţia de a răspunde unei cerinţe complexe: pe de-o parte, împrejurării că dreptul de concesiune reprezintă nu numai o modalitate a dreptului de proprietate publică al unităţii administrativ-teritoriale ci şi modalitatea sub care se atribuie folosinţa unui loc de înmormântare, ca drept real, unei/unor persoane fizice; pe de alta, că pe acest loc concesionarul poate edifica o construcţie funerară, al cărei proprietar exclusiv devine. Faţă de această împrejurare este dificil să se aprecieze, de plano şi fără a se raporta la fiecare caz în parte, dacă înstrăinarea unui loc de înmormântare reprezintă întotdeauna o donaţie fără sarcini. Nu este exclus ca un concesionar să fie în situaţia de a face o lucrare costisitoare de reparare şi întreţinere a lucrărilor funerare, dar să nu aibă banii necesari, deci să fie obligat să se împrumute în acest scop; important pentru concesionar, în acest caz este ca lucrarea respectivă să dăinuiască timpului, "să supravieţuiască", mai ales în condiţiile actuale, când este uşor să-ţi schimbi domiciliul, nu numai în altă localitate din ţară, dar oriunde pe mapamond. Singura persoană îndreptăţită să stabilească dacă actul respectiv reprezintă numai o liberalitate neafectată de sarcini sau că donatarul va fi obligat să plătească împrumutul contractat de donator este notarul public,; notarul va autentifica actul de donaţie numai dacă va constata că între elementele de valabilitate ale acestuia se regăseşte cauza corespunzătoare unei liberalităţi, adică intenţia donatorului de a-l gratifica pe donatar. Cât priveşte donatarul, actualul Cod civil nu stabileşte, după cum nu a făcut-o nici precedentul, că acesta trebuie să fie, în mod obligatoriu înrudit cu donatorul. Plecând de la exemplul dat mai sus, uneori familii întregi se stabilesc în străinătate, astfel încât dreptul de a se îngropa în construcţia funerară amplasată pe locul de înmormântare revine, firesc, unei persoane care domiciliază în România, vecin sau prieten cu donatorul, pentru că nimeni nu şi-ar lăsa un astfel de vestigiu de familie pe mâna unui necunoscut, care să nu-i ofere garanţia că va păstra neatinse rămăşiţele celor apropiaţi, va îngriji de mormânt, îl va întreţine şi îl va folosi cu pietate. în concluzie, legiuitorul nu a limitat şi nici nu putea să limiteze sfera persoanelor care ar putea beneficia de o donaţie, la cele înrudite cu donatorul; prin urmare, pot beneficia de o donaţie şi persoanele neînrudite cu donatorul, adică oricine faţă de care acesta poate avea animus donandi. | |
|
|
|
07-11-2016 |
 | Cristina Vizitator |
| un nepot vrea sa imi doneze un teren de veci, si suntem rude de gradu 4 si am intelesc ca nu se poate face donatia numai rudelor de gradu 3..ma puteti ajuta cu un raspuns ? | |
|
|
|
07-11-2016 |
 | Amelia Stroe Vizitator |
| Nu este o condiţie a contractului de donaţie ca acesta să se încheie între rude. Probabil cine v-a informat s-a referit la scutirea de impozit prevăzută de codul fiscal care se aplică doar în cazul donațiilor între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi. Aceasta nu înseamnă însă că nu se poate face contractul de donație dacă sunteți rude de gradul 4, ci că se va plăti impozit. Pentru estimarea costurilor unui contract de donație la un birou notarial accesați: taxe donație. | |
|
|
|
10-04-2017 |
 | Adriana liliana Vizitator |
| am intocmit un act de donatie la notar pentru locul de veci, fiicei mele,am dus actul la cimitir si mi s-a spus ca trebuie sa platesc 700 lei.Este firesc? | |
|
|
|
18-07-2017 |
 | Gabriela Smarandescu Vizitator |
| Am donat un loc de veci, acum 15 ani era mostenire. Intreb daca fiul meu major , poate ataca aceasta domatie ? | |
|
|
|
18-07-2017 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Gabriela Smarandescu a scris pe 18-07-2017: Am donat un loc de veci, acum 15 ani era mostenire. Intreb daca fiul meu major , poate ataca aceasta domatie ? Daca aceasta donatie nu depaseste, ca si valoare, cotitatea disponibila (partea din patrimoniul dvs. pe care o puteti dona altor persoane decat mostenitorilor legali) stabilita prin lege, nu o poate ataca. Adica, daca aveti si alte bunuri in patrimoniu pe care le puteti lasa mostenire si care sunt cu mult mai valoroase decat locul de veci, atunci nu mai poate ataca aceasta donatie. Oricum, fiul dvs. nu poate ataca nimic cat timp sunteti dvs. in viata. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
04-10-2017 |
 | Animary arghirescu Vizitator |
| O prietena de familie doreste sa-mi doneze un loc de veci. Locul este de veteran iar cel pe numele caruia este actul de proprietate, a decedat. Sotia acestuia care este in varsta si bolnava ar dori sa- mi doneze mie acest loc de veci, dar pentru ca aceasta familie si-a cumparat un alt loc de veci intr-un alt cimitir, nu au mai platit de circa 10 ani taxele pentru cel pe care doreste a mi-l doneze mie. Locul de veci este chiar langa cel al parintilor mei, care mi-a revenit prin mostenire. Se poate face aceasta donatie? si daca da, ce trebuie sa fac. In speranta ca voi primi un raspun de la dvs, va multumesc. | |
|
|
|
05-10-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Buna ziua, Va poate dona locul daca domna respectiva are certificat de mostenitor - spuneti ca locul este pe numele unei pers care a decedat. Deci, mai intai trebuie sa aiba certificat de mostenitor pt sotul ei decedat in care sa fie cuprins si acest loc. Pe baza acestuia se poate face act de donatie, la notariat. In ceea ce priveste taxele, ori va intelegeti cu donatoarea sa le plateasca ea, ori ramane sa le platiti dvs. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
12-07-2018 |
 | Nonuleta de Galați Vizitator |
| Buna ziua. Tatal meu a decedat in 2005 si abia acum vrem sa facem dezbaterea mostenirii. Tata are un loc de veci la un cimitir iar, impreuna cu mama, inca doua, in alt cimitir. Locurile de veci intra ca valoare in masa succesorala? Mama poate sa imi faca mie donatie pe locurile de veci chiar daca tata e decedat? Daca da, cand poate face donația...inainte sau dupa dezbaterea moștenirii. Mentionez ca fratele meu nu are pretentii la locurile de veci. Multumesc | |
|
|
|
25-01-2019 |
 | Bogacilucia@yahoo.ca Vizitator |
| Care sunt actele necesare pentru a dona UN LOC DE VECI? | |
|
|
|
26-01-2019 |
| Bogacilucia@yahoo.ca a scris pe 25-01-2019: Care sunt actele necesare pentru a dona UN LOC DE VECI? Pentru a dona locul de veci aveți nevoie de titlul în baza căruia dețineți dreptul de concesiune asupra locului de veci, de certificatul fiscal eliberat de Administrația Fiscală și de cărțile de identitate. Notarul public va întocmi și va autentifica actul de donație, care va fi semnat de părți. Mergeți la notarul public și veți obține toate datele, inclusiv costurile aferente încheierii contractului de donație. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
26-01-2019 |
 | Bogacilucia@yahoo.ca Vizitator |
| Ce acte trebuie sa am in cazul donarii unui loc de veci unei terte persoane? | |
|
|
|
26-01-2019 |
 | Bogaci Silviu Dan
|
| Ce acte sunt necesare pentru na dona un loc de veci | |
|
|
|
18-03-2019 |
 | Gabriela Vizitator |
| Bunaseara,am o cunostiinta apropiata care vrea sa-mi transmita concesiunea unui loc de veci amenajeat dupa terminarea succesiuni. Ce trebuie sa fac sa o pot prelua, sa nu am probleme dupa aceea din punct de vedere legal, si sa o pot lasa in continuare descendentilor mei? Cunostiinta mea spune ca va mentiona la notariat faptul ca il pot concesiona pe mai multi ani fara probleme. Va multumesc pentru o lamurire mai exacta in acest caz. | |
|
|
|
09-05-2019 |
 | Ion Vizitator |
| La Cluj regulamentul cimitirelor prevede ca Art. 39 Este admisă donaţia dreptului de concesiune între rude până la gradul III inclusiv sau între soţi, prin act notarial autentificat https://storage.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/regulament%20300%20din%202014.pdf Ce se poate face cand esti ruda de gradul 4 sau AFIN al unei rude de gradul 3, ingropat in acel loc? | |
|
|
|
27-09-2019 |
 | Cf_cif@yahoo.co.uk Vizitator |
| Ce se poate face cand .cu sufletul sfasiat de durere la moartea socrului,la rugamintile sotiei si a cumnatilor .cedez o parte din mormantul ficei mele...? A si dori sa am somnul de veci alaturi de fica mea ,dar,cumnatii pretind drept de proprietate asupra mormantului ...E rusinos. Facerea de bine e... Sunt la inghesuiala si as dori sa ma indrumati...Va multumesc. | |
|
|
|
27-09-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Doamna, ati oferit prea putine date ca sa putem da un raspuns corect, care sa va ajute. Doar dvs. detineti concesiunea asupra locului de inmormantare? De ce ar pretinde cumnatii drept de proprietate asupra mormantului? Este si o lucrare funerara? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-12-2020 |
 | Luiza S Vizitator |
| Bună ziua! Vindem un apartament care e moștenire de la un unchi ce nu a avut copii. In Certificatul de moștenitor este trecut si un loc de veci, pe care vrem sa l donam cumnatului defunctului. Avem toate actele necesare, dar nu l putem aduce la notar din cauza starii de sănătate precare pe care o are, persoana fiind in vârstă. INTREBAREA este:este obligatorie prezenta fizica a lui la intocmirea contractului de donație sau actele prin care se dovedește rudenia cu defunctul, faptul ca este in viata cat si cele care atesta existenta locului de veci sunt suficiente?? | |
|
|
|
15-12-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Da, la incheierea contractului de donatie este necesara prezenta ambelor parti; insa notarul poate face o deplasare la domiciliul acestuia. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |