|
17-12-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Luiza S a scris pe 15-12-2020: Bună ziua! Vindem un apartament care e moștenire de la un unchi ce nu a avut copii. In Certificatul de moștenitor este trecut si un loc de veci, pe care vrem sa l donam cumnatului defunctului. Avem toate actele necesare, dar nu l putem aduce la notar din cauza starii de sănătate precare pe care o are, persoana fiind in vârstă. INTREBAREA este:este obligatorie prezenta fizica a lui la intocmirea contractului de donație sau actele prin care se dovedește rudenia cu defunctul, faptul ca este in viata cat si cele care atesta existenta locului de veci sunt suficiente?? In situatia in care starea de sanatate a cumnatului nu ii permite deplasarea la notar, va trebui sa ii solicitati notarului sa se deplaseze la domiciliul acestuia, pentru intocmirea actelor. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
27-02-2021 |
 | Corina S Vizitator |
| Buna ziua! Tatal meu a decedat in aprilie 2017 si detinea pe timpul vietii dreptul de concesiune impreuna cu cea de-a doua sotie asupra unui loc de veci de 6 mp. In luna iunie 2017, sotia tatalui meu a donat unei persoane necunoscute 1.5 m din acel loc de veci, inainte ca sa se facqa succesiunea dupa tatal meu. Succesiunea dupa tatal meu s-a finalizat (din motive obiective) in anul 2019. Doresc sa precizez ca este vorba de un loc de veci apartinand Primariei Bucuresti. Intrebarea mea este daca conctractul de donatie nu este nul, atata timp cat eu si sora mea, mostenitoarele legale ale tatalui meu, nu am fost intrebate daca suntem de acord si daca se mai poate ataca in vreun fel. Va multumesc! | |
|
|
|
27-02-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Ne-ati spus ca ambii detineau dreptul de concesiune. Din cate am inteles eu din cele relatate de dvs., sotia a donat jumatate (1,5) din cota ei indiviza (3) din dreptul total de concesiune (6) asupra locului de veci. Nu a afectat cota tatalui dvs. care ar fi intrat la mostenire. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
27-02-2021 |
 | Corina S Vizitator |
| Buna seara, d-na Avocat si va multumesc pentru raspunsul prompt. Problema nu este cota donata. Este doar faptul ca sotia tatalui meu (azi decedata) a donat unei persoane straine 1.5 m din acel loc. Intrebarea mea esste daca avea voie sa doneze fara acordul cuiva (tatal oricum era decedat, deci urmam eu si sora mea). In alta ordine de idei, imi este greu sa imi imaginez cum acei 1.5 mp pot fi folositi pentru o inmormantare crestina (doar probabil pentru depunerea unei urne). Imi puteti spune daca acordul trebuie sa fie de ambele parti, in cazul in care noi am dori sa inmormantam acolo pe cineva (pe spatiul concesionat revenit noua, prin certificat de mostenitor). Va adresez aceste intrebari din strainatate si va multumesc anticipat pentru disponibilitatea Dvs.de a ma lamuri. Cu deosebita consideratie, Corina S. | |
|
|
|
28-02-2021 |
|
| In certificatul dvs. de mostenitor ce suprafata a locului de veci este mentionata? 6 mp ori 4,5 mp? Ce apare in contractul dvs. cu administratia cimitirului? | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
01-03-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Corina S a scris pe 27-02-2021: Buna ziua! Tatal meu a decedat in aprilie 2017 si detinea pe timpul vietii dreptul de concesiune impreuna cu cea de-a doua sotie asupra unui loc de veci de 6 mp. In luna iunie 2017, sotia tatalui meu a donat unei persoane necunoscute 1.5 m din acel loc de veci, inainte ca sa se facqa succesiunea dupa tatal meu. Succesiunea dupa tatal meu s-a finalizat (din motive obiective) in anul 2019. Doresc sa precizez ca este vorba de un loc de veci apartinand Primariei Bucuresti. Intrebarea mea este daca conctractul de donatie nu este nul, atata timp cat eu si sora mea, mostenitoarele legale ale tatalui meu, nu am fost intrebate daca suntem de acord si daca se mai poate ataca in vreun fel. Va multumesc! Sotia tatalui dvs poate dona cota dansei cui doreste, insa avand in vedere faptul ca in momentul de fata exista 3 detinatori ai locului de veci, va trebui efectuata iesirea din indiviziune. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
03-03-2021 |
 | Corina S Vizitator |
| Stimata doamna avocat, sotia tatalui meu a decedat in luna aprilie 2020 in strainatate. In anul in care tatal meu a decedat (2017), la cateva luni dupa decesul lui cand inca nu era dezbatuta succesiunea dupa tatal meu in Romania (si el decedand in strainatate), ea a donat unei persoane 1,5 m din cei 3 m ai caruia era concesionara. Dupa decesul tatalui meu, ea a renuntat la mostenirea din dupa tatal meu (singurul bun din Romania fiind acest loc de veci care era concesionat pe numele fiecaruia dintre soti). Nu valoarea sau cota locului de veci face obiectul nedumeririi mele (si eu aflandu-ma in strainatate), ci faptul ca a donat acei 1,5m atata timp cat se afla in indiviziune. De aici si intrebarea mea adresata Dvs, daca avea voie sau nu sa doneze inainte de dezbaterea succesiunii dupa tatal meu si inainte sa iasa din indiviziune. VA multumesc anticipat! | |
|
|
|
03-03-2021 |
 | Corina S Vizitator |
| Stimata doamna avocat, in actul de concesionare sunt mentionati 3 concesionari: Nr.1 eu cu 2.25, Nr.2 sora mea cu 2.25 si Nr.2 persoana careia sotia tatalui meu i-a donat partea cu 1.5 m. | |
|
|
|
03-03-2021 |
| Corina S a scris pe 03-03-2021: Stimata doamna avocat, sotia tatalui meu a decedat in luna aprilie 2020 in strainatate. In anul in care tatal meu a decedat (2017), la cateva luni dupa decesul lui cand inca nu era dezbatuta succesiunea dupa tatal meu in Romania (si el decedand in strainatate), ea a donat unei persoane 1,5 m din cei 3 m ai caruia era concesionara. Dupa decesul tatalui meu, ea a renuntat la mostenirea din dupa tatal meu (singurul bun din Romania fiind acest loc de veci care era concesionat pe numele fiecaruia dintre soti). Nu valoarea sau cota locului de veci face obiectul nedumeririi mele (si eu aflandu-ma in strainatate), ci faptul ca a donat acei 1,5m atata timp cat se afla in indiviziune. De aici si intrebarea mea adresata Dvs, daca avea voie sau nu sa doneze inainte de dezbaterea succesiunii dupa tatal meu si inainte sa iasa din indiviziune. VA multumesc anticipat! Sotia tatalui a donat cota dansei, de 1/2. Dansa avea dreptul sa instraineze cota pe care o detinea fara a efectua iesirea din indiviziune. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
03-03-2021 |
 | Corina S Vizitator |
| Va multumesc pentru raspunsul prompt! | |
|
|
|
25-05-2021 |
 | Liciu Alina Vizitator |
| Sora mea dorește să cumpere un loc de veci de la cimitirul nordic Focșani de la o cunoștință care are înmormântat soțul acolo.Doamna s a mutat la țară și a făcut loc pentru osemintele soțului în locul de veci al tatălui ei,are plătite toate taxele dar cică daca deshumeaza soțul locul devine al primului de pe listă doamna dorește niște bani investiți în noul mormânt, cică poate fi donat numai la rude de gradul III.Se poate face ceva? | |
|
|
|
25-05-2021 |
|
| Se poate dona locul de inmormantare concesionat oricui, legea neimpunand restrictii. In cazul donatiei intre rude pana la gradul III inclusiv insa NU se plateste impozit. Deci, cine v-a informat, stia ceva, dar nu stia prea bine. Cod fiscal, art.111 alin 2 lit.b tranzactia este scutita de impozit la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi. Insa, atentie. Donatia presupune o intentie de gratificare, deci e act gratuit. Daca se declara incasarea unor bani, nu mai e donatie. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-06-2021 |
 | Carmen Vizitator |
| Bună ziua ,am și eu o întrebare cine treb sa plătească actele de donație la un loc de veci!? Cel care al primește sau cine al donează!? | |
|
|
|
08-06-2021 |
|
| Plata o face intotdeauna cel de dobandeste, in cazul donatiei = donatarul | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
08-06-2021 |
| Carmen a scris pe 08-06-2021: Bună ziua ,am și eu o întrebare cine treb sa plătească actele de donație la un loc de veci!? Cel care al primește sau cine al donează!? Costurile vor fi suportate de cel care primeste donatia. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
15-06-2021 |
 | Carmen Vizitator |
| Chiar dacă suntem rudele decedatului,? Matusa mea care este sora decedatai,la rândul ei și decedata a fost tot o matusa ...vrea sa ami doneze mie locul de veci,deci eu treb sa suport cheltuielile donației?....si cam cât ar ajunge o donație? Un preț informativ...mulțumesc! | |
|
|
|
15-06-2021 |
|
| Doamna, notarul presteaza un serviciu, intocmind un act. Nu are voie sa lucreze gratuit, decat in cazul exceptiilor expres prevazute de lege. Deci, trebuie sa incaseze un onorariu pentru munca sa. In cazul notarilor se aplica prev. ordinul MJ nr.46 din 2011 cu modificarile din 2021 care prevede: "Pentru actele de donaţie sau partaj care au ca obiect locurile de înhumare, onorariul se stabileşte la 1% din valoare, dar nu mai puţin de 150 lei. - pentru fiecare exemplar în plus - 20 lei" Deci, dvs. si donatoarea cand va prezentati la notar, trebuie sa prezentati: - certificatul de mostenitor; - actul de concesiune; - adeverinta de la cimitir cu valoarea locului de veci - dovada ca taxele de concesiune aferente locului de veci sunt achitate la zi - cartile de identitate ale donatorului si donatarului. In functie de valoarea locului de veci care rezulta din adeverinta de la cimitir veti achita onorariul de 1% din valoare, dar nu mai putin de 150 lei. Acesta este onorariul minimal. In functie de notar, poate fi mai mare. Nu datorati impozit la stat. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
15-02-2022 |
 | Claudiu Vizitator |
| Bună ziua , soția de-a doua a tatălui meu decedat a renuntatble dreptul pentru locul de veci în fata Notarului , apoi am mers la cimitir pentru actele de succesiune între mine și frații mei dar ni sa spus ca actul de renunțare nu este valabil și ca ne trebuie o donatien, astfel am cerut acest act soție de-a doua iar dumneaei ne-a cerut 3.000 lei pentru a semna actul de donație. Vrem sa știm dacă este legal asa ceva .mulțumesc | |
|
|
|
15-02-2022 |
|
| Probabil actul de concesiune era facut pe ambii, defunctul dvs. tata si a doua sotie. Ea a renuntat la cota ce i-ar fi revenit dupa sotul ei, insa ptr cota ei proprie, instrainarea se face catre straini doar prin donatie. Daca vrea bani, asta e. Nu aveti ce face. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
10-08-2023 |
 | Cristina
|
| Bună ziua! Am un loc de veci unde este îngropată mama mea pe care am intenția să o deshumez spre a o inhuma în alt cimitir. Locul acesta aș dori să-l donez unei persoane care nu-mi este rudă. Aș dori să știu ce acte trebuie la notariat și ce taxe se plătesc. Mulțumesc! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |