|
10-10-2017 |
 | Brici Vizitator |
| Cine este obligat sa faca gardul dintre doua proprietati conform noului cod civil?Ambii proprietari sau cel care are in dreapta proprietatii sale gardul (conf.vechiului cod civil) in care obligatia de construire a gardului din dr proprietatii intra in sarcina sa.Va multumesc anticipat. | |
|
|
|
10-10-2017 |
| Conform Codului Civil si cutumelor, ambii vecini ar trebui sa faca gardul delimitator. In practica face gardul cine are bani, acesta urmand sa isi incaseze jumatate din contravaloare de la vecin pe cale amiabila sau prin instanta. Daca cei doi vecini sunt in relatii bune se intampla ca cel care a facut gardul sa nu-i mai ceara nimic vecinului. Daca "se urasc" evident divergentele dintre cei doi vor persista sau se vor adanci. | Avocat IRINA BUDA in cadrul Baroului Bucuresti de peste 20 ani. Drept de a reprezenta si pune concluzii inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie Adresa mail avocatib@yahoo.com Doar pt. programari tel 0766321314 (L-V intre orele 8 - 18) | |
|
|
|
|
11-10-2017 |
 | Av. Raluca Ifrim ✓ Bucuresti 0736423312 (Doar pt. programări) av.ralucaifrim@yahoo.com
|
| Buna ziua, Ambii vecini au acest drept. Cheltuielile se impart in mod egal. | Av. Raluca Ifrim - Baroul Bucuresti (17 ani experienta) tel: 0736.423.312 Doar pentru programari e-mail: av.ralucaifrim@yahoo.com | |
|
|
|
|
18-09-2018 |
 | Sandrulaurentiu9@gmail.com Vizitator |
| vreau sa stiu daca dau an judecata vecinul ca nu a contribuit la construirea gardului despartitor ce sanse de castig am daca nu am chitante sau facturi cu costul gardului | |
|
|
|
09-02-2019 |
 | Tosaiosif Vizitator |
| Gardul se face la solicitarea vecinului. Vecinul a cauzat adunarea de gunoi, moloz in vecinatatea noastra si care s-a extins ,in timp,peste vechiul gard spre mine . Gardul e situat intre noi , pe o panta in asa fel ca nu se poate ( f. dificil ) curata molozul si pamantul de la el (solicitant) din curte. Exista o diferenta de nivel de cca. 1,5 - 2 metri intre nivelul curtii lui si nivelul gradinii mele, astfel, lucrul la gard din curtea lui este f. greu (aproape imposibil). Prin adunarea de gunoi moloz vecinul s-a extins spre mine , lucru ce incearca sa-l elimine prin indreptarea "mejdiei" granitei dintre noi . Vecinul i-mi solicita accesul prin gradina respectiv curtea mea , cu excavatorul si tractorul cu remorca. Accesul este ingreunat de livada, pomii existenti in gradina mea .S-ar impune taierea anumitor pomi (meri , pruni ), lucru cu care nu sunt de acord. Deasemenea, terenul va fi brazdat de urme de tractor, remorca - santier, in toata regula. Gardul nou ce urmeaza a fi construit este - va fi- situat in spatele (fundul) gradinii mele . Ce solutie recomandati ( nefiind dreapta , stanga proprietarilor) ? | |
|
|
|
10-03-2019 |
 | Adriana T. Vizitator |
| Gard ridicat de la granița către mine, adică nu jumătate la mine și la vecin. Menționez ca a fost ridicat pentru a i se da vecinului o jumătate de metru care era la mine. El fiind primul care a construit, a făcut el o împrejmuite a terenului dar a întrat la el mai mult în curte. Acum nu mai exista împrejmuirea au mai rămas niște stâlpi care-i susțin via. Construcția pe care am ridicat-o de la granița către mine, poate fi considerata zid comun despărțitor chiar dacă nu am construit și pe terenul vecinului?? Am acte de construcție, proiect și autorizatie. | |
|
|
|
30-04-2020 |
 | Bardos Mariana Camelia Vizitator |
| Vecinul din spate a vrut să facă gard de boltari in conditiile in care gardul meu era foarte bun si nu ma interesa sa il schimb. Deci nu vad de ce ar trebui să plătesc jumătate din construcție. Iar partea laterală este lângă o societate. Nu cumva societatea respectivă este obligata sa si faca gard ? Eu am din plasa de sârmă si nu ma intereseaza sa il schimb dar sunt deranjata de privirile indiscrete ale lucrătorilor societății respective! Astept raspuns! Va mulțumesc! | |
|
|
|
30-04-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| "Deci nu vad de ce ar trebui să plătesc jumătate din constructie" Nu sunteti obligata sa participati la inlocuirea gardului. Art. 663*) - Cheltuielile de întreţinere şi reparare a despărţiturilor comune⇓ (1) Coproprietarii sunt ţinuţi să suporte cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, proporţional cu dreptul fiecăruia. (2) Cu toate acestea, fiecare coproprietar poate să nu participe la cheltuielile de întreţinere şi reparare, renunţând la dreptul său de proprietate asupra despărţiturii comune, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile. Coproprietarul nu va putea fi apărat de a participa la cheltuieli, în cazul în care are o construcţie sprijinită de zidul comun ori în cazul în care trage un alt folos din exploatarea despărţiturii comune. Proprietatile sunt deja granituite. Daca vrea alt gard, fie si-l face pe proprietatea sa/terenul sau, fie suporta costurile integral si va cere acordul sa-l demoleze pe cel existent. Este necesara autorizatie de constructie. Art. 561 - Dreptul de îngrădire⇓ Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate Art. 662*) - Obligaţia de construire a despărţiturilor comune⇓ (1) Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune. (2) În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-05-2020 |
 | Carmen Țârĺia Vizitator |
| Bună ziua! Un vecin cu care avem gardul în comun dorește să facă un alt gard, dar lângă fundația existentă, pe terenul nostru,a săpat șanț pentru a lăți fundația. Este corect? | |
|
|
|
03-05-2021 |
 | Ernest varga Vizitator |
| Bună ziua între doua proprietăți care dintre părți este obligat sa facă gardul despărțitor | |
|
|
|
04-05-2021 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Ca specific al relației de vecinătate, pentru fiecare proprietar de imobil-teren se consacră obligația de a contribui la operațiunea de grănițuire; textul de lege stabilește că fiecare proprietar contribuie în mod egal la cheltuielile necesare pentru realizarea grănițuirii, prin convenție putându-se deroga insa de la soluția legală. Daca aveti posibilitati financiare, puteti face gardul singur fara a va obliga vecinul sa suporte cota parte din cheltuieli. Art. 560 - Obligaţia de grăniţuire Proprietarii terenurilor învecinate sunt obligaţi să contribuie la grăniţuire prin reconstituirea hotarului şi fixarea semnelor corespunzătoare, suportând, în mod egal, cheltuielile ocazionate de aceasta. Art. 561 - Dreptul de îngrădire Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
04-05-2021 |
 | Ernest varga Vizitator |
| |
|
|
05-05-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Ernest Varga a scris pe 03-05-2021: Bună ziua între doua proprietăți care dintre părți este obligat sa facă gardul despărțitor Obligatia revine ambelor parti. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
31-07-2021 |
 | GELU ANANUTE Vizitator |
| Vecinul din spatele casei a construit un gard si a intrat pe proprietatea mea 40 cm.pe o distanta de 40 m. Acuma vrea sa construiasca in continuare pana la distanta de 70 m. Mentionez ca am facut o sesizare la primarie, a venit o comisie, au constatat cele aratate mai sus.Astazi au inceput constructia gardului in continuare.Daca noi suntem in litigiu pote construi gardul fara autorizatie? Am chemat politia si au zis ca nu e treaba lor. cum se procedeaza legal? Va multumesc! | |
|
|
|
30-11-2021 |
 | Marin Marius Vizitator |
| Bună seara!Am vrut acum ceva timp să fac gard între mine și vecina din dreapta mea dar aceasta nu a fost de acord susținând că este plasa ei de sârmă,și că dacă mă apuc să îl fac intru pe proprietatea ei , adică nu îl fac pe unde este cel actual.Au trecut 2,3ani de atunci și gardul care era într-o stare deplorabilă este acum la pământ.Vă rog să-mi spuneți ce pot face în acest caz pentru că pur și simplu în curtea casei mele poate intra oricine în orice moment mai ales că respectiva vecină a zis că îl face când o să dorească ea. Mulțumesc anticipat | |
|
|
|
30-11-2021 |
| Av. Raluca Ifrim a scris pe 11-10-2017: Buna ziua, Ambii vecini au acest drept. Cheltuielile se impart in mod egal. | |
|
|
|
30-11-2021 |
| Av. Raluca Ifrim a scris pe 11-10-2017: Buna ziua, Ambii vecini au acest drept. Cheltuielile se impart in mod egal. . Bună seara! gardul este în partea mea dar nu mă lasă să-l fac și nici ea nu-l face pentru câ a zis că-l face când o să-i vină cheful să-l facă.Atunci eu ce fac în această situație stau fără gard? | |
|
|
|
01-12-2021 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Daca vecina nu va lasa sa construiti gardul, va trebui sa va adresati instantei. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
03-04-2022 |
 | Adrian_6767
|
| Buna ziua, Avem un teren pe care l-am ingradit in urma cu mai multi ani, ingradire cu plasa de sarma. Acum, vecinul din dreapta doreste sa faca gard de beton intre noi si vrea ca sa scot gardul existent. Noi dorim ca acest gard sa ramana si vecinul sa-si construiasca pe terenul pe care il detine. Avem deja destul de ingust terenul(13m), si nu vrem sa mai cedam din suprafata pentru latimea gardului pe care vor sa-l construiasca ( vor sa cedam cca 30 cm.). Ce sfat ne puteti da? Va multumim! | |
|
|
|
30-06-2022 |
 | Bogdan Ermelinde Vizitator |
| Buna daca imprejmuiesc gradina cu plasa de sarma conteaza care patte pun interior exterior nici un vecin nu contribiie | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |