|
24-06-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Besliu a scris pe 24-06-2020: Buna ziua, ma bucura raspunsul dvs*. Notarul a intocmit o delegatie pt ca eu sa merg la banca, ca aceasta din urma sa trimita cabinetului notarial extrasele de cont. Dupa parerea dvs este corect asa? Nu cumva notarul ar trebui ca in banii primiti de la masa succesorala sa trimita aceste notificări catre banci? Dar in realitate nu se intampla asa..eu de unde sa stiu daca defunctul are cont la x sau y? Sa ma plimb din banca in bancă? *Editat de admin: vă rugăm să vă limitați la afirmații argumentate In mod normal, notarul trebuie sa formuleze o adresa catre banca, pentru a i se comunica numarul de cont al defunctului. Acest cont se va include in masa succesorala. Ulterior dezbaterii mostenirii, mostenitorul caruia i se va atribui contul in natura, cu sumele aferente, poate merge la banca pentru a efectua operatiuni. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
11-10-2020 |
 | Daniela Kristaly Vizitator |
| Bună ziua, mama soțului meu care a decedat i-a lăsat testament mobil și imobil pe numele său. Dar în acest act apare ca rezervatar si fratele lui. Decedata având cont la CEC, are drept și rezervatarul la acești bani? Va multumesc! | |
|
|
|
11-10-2020 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Daniela Kristaly a scris pe 11-10-2020: Bună ziua, mama soțului meu care a decedat i-a lăsat testament mobil și imobil pe numele său. Dar în acest act apare ca rezervatar si fratele lui. Decedata având cont la CEC, are drept și rezervatarul la acești bani? Va multumesc! Da, fratele sotului va mosteni 1/2 din cota care i-ar fi revenit in mod legal, daca nu ar fi existat acel testament. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
05-11-2020 |
 | Alexandra Constantin Vizitator |
| Buna ziua, Partenera socrului meu a retras toți banii din contul lui, inclusiv întreaga linie de credit, după decesul acestuia. Nu era împuternicită dar avea cardul lui. Soțul meu a aflat de asta când a demarat succesiunea și a primit extrasele de cont de la banca. Ca mostenitor, el tb sa ramburseze acum descoperirea de credit - 1500 de euro. Banca a fost notificata de deces de abia după demararea succesiunii, deci ulterior acelei retrageri ilegale. Îmi puteți spune ce posibilități exista pentru soluționarea acestei situații? Va mulțumesc! | |
|
|
|
05-11-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Buna seara tatal meu a decedat un august acum un an a luat un inprumut de la cetelem nu iau facut asigurare fiind trecut de 65 de ani mama ay piso codebitoare nu stia avea o rata de 8 mil dupa deces am vorbit cu cei de la cetelem sai acasa rata mai mica mama avind o pensie de 8 mil nu poate plati ia avind alt inprumut la tibi de 3 mil jumate nu are propietati pe numele ei iar cei de la banca nu ne da nici un raspuns rata fiind neplatita din septembrie ce putem face va multumesc frumos astept raspuns. | |
|
|
|
06-11-2020 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Alexandra Constantin a scris pe 05-11-2020: Buna ziua, Partenera socrului meu a retras toți banii din contul lui, inclusiv întreaga linie de credit, după decesul acestuia. Nu era împuternicită dar avea cardul lui. Soțul meu a aflat de asta când a demarat succesiunea și a primit extrasele de cont de la banca. Ca mostenitor, el tb sa ramburseze acum descoperirea de credit - 1500 de euro. Banca a fost notificata de deces de abia după demararea succesiunii, deci ulterior acelei retrageri ilegale. Îmi puteți spune ce posibilități exista pentru soluționarea acestei situații? Va mulțumesc! Operatiunea de retragere de bani fiind facuta prin intermediul cardului, din pacate, banca nu poate fi trasa la raspundere. Persoana care a retras insa banii din contul defunctului, fara a avea calitatea de mostenitor, se face vinovata de furt art 228 CP si de Art. 360 - Accesul ilegal la un sistem informatic (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Urmeaza sa depuneti plangere penala si va va constituiti parte civila cu suma retrasa. Veti notifica si banca in acest sens. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
06-11-2020 |
|
| Alina a scris pe 05-11-2020: Buna seara tatal meu a decedat un august acum un an a luat un inprumut de la cetelem nu iau facut asigurare fiind trecut de 65 de ani mama ay piso codebitoare nu stia avea o rata de 8 mil dupa deces am vorbit cu cei de la cetelem sai acasa rata mai mica mama avind o pensie de 8 mil nu poate plati ia avind alt inprumut la tibi de 3 mil jumate nu are propietati pe numele ei iar cei de la banca nu ne da nici un raspuns rata fiind neplatita din septembrie ce putem face va multumesc frumos astept raspuns. Mama dvs.nu are cum sa fi fost trecuta in contract codebitoare fara sa fi semnat contractul de imprumut si ea. Obligatia de restituire a creditelor revine mostenitorilor, mai précis, celor care accepta succesiunea. Necunoscand datele dosarului de credit si situatia specifica (pentru ce a fost luat creditul) ori daca s-a dezbatut sau nu succesiunea, la acest moment va recomand sa asteptati - fara a face dvs. vreo plata ori angajament de plata ori sa semnati vreun alt document- pozitia oficiala a bancii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
06-11-2020 |
 | Alina Vizitator |
| Buna ziua tatal meu anul trecut avea 65 de ani a facut un credit la cetelem iar in august anu acesta a decedat nu iau facut asigurare mamá fiind codebitoare nestiind suma de plata pe luna e de 8 mil mama are alt inprumut pe numele ei de 4 mil am vb cu banca tatalui sa ni se micdireze rata ce se poate face mama nu are propietati pe numele ei | |
|
|
|
06-11-2020 |
 | Credit cetelem Vizitator |
| Buna ziua parinti fiind batrini nu au stiut ce au semnat fiind primul credit al lor creditul a fost pt nevoi personale iar taxa nu sa tinut banca nui de acord sai muscoreze rata dar cind sa facut avind virsta de 65 trebuiau sai faca asigurare cred ce se poate face mama neavind propietati va rog frumos indrumatine sa stim cei de facut de platit vrem sa platim dar din 8 mil o parte pt creditul mamei o parte sa traiasca si ce ramine sa platim la cetelem multumesc astept raspuns o zi buna. | |
|
|
|
06-11-2020 |
| Alexandra Constantin a scris pe 05-11-2020: Buna ziua, Partenera socrului meu a retras toți banii din contul lui, inclusiv întreaga linie de credit, după decesul acestuia. Nu era împuternicită dar avea cardul lui. Soțul meu a aflat de asta când a demarat succesiunea și a primit extrasele de cont de la banca. Ca mostenitor, el tb sa ramburseze acum descoperirea de credit - 1500 de euro. Banca a fost notificata de deces de abia după demararea succesiunii, deci ulterior acelei retrageri ilegale. Îmi puteți spune ce posibilități exista pentru soluționarea acestei situații? Va mulțumesc! Sotul dvs va trebui sa formuleze o plangere penala impotriva concubinei socrului, pentru savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, fapta prevazuta de art. 250 NCP: "(1) Efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive. (3) Transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani." | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
06-11-2020 |
| Credit Cetelem a scris pe 06-11-2020: Buna ziua parinti fiind batrini nu au stiut ce au semnat fiind primul credit al lor creditul a fost pt nevoi personale iar taxa nu sa tinut banca nui de acord sai muscoreze rata dar cind sa facut avind virsta de 65 trebuiau sai faca asigurare cred ce se poate face mama neavind propietati va rog frumos indrumatine sa stim cei de facut de platit vrem sa platim dar din 8 mil o parte pt creditul mamei o parte sa traiasca si ce ramine sa platim la cetelem multumesc astept raspuns o zi buna. Mostenitorii de pe urma tatalui dvs sunt: sotia supravietuitoare cu o cota de 1/4 din masa succesorala si copiii defunctului, cu o cota de 3/4. Daca mama dvs este coplatitor si nu are posibilitatea sa achite, creditorii se pot indrepta impotriva mostenitorilor, datoria urmand a fi recuperata din masa succesorala. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
06-11-2020 |
| Av.STARJIL M. a scris pe 06-11-2020: Alexandra Constantin a scris pe 05-11-2020: Buna ziua, Partenera socrului meu a retras toți banii din contul lui, inclusiv întreaga linie de credit, după decesul acestuia. Nu era împuternicită dar avea cardul lui. Soțul meu a aflat de asta când a demarat succesiunea și a primit extrasele de cont de la banca. Ca mostenitor, el tb sa ramburseze acum descoperirea de credit - 1500 de euro. Banca a fost notificata de deces de abia după demararea succesiunii, deci ulterior acelei retrageri ilegale. Îmi puteți spune ce posibilități exista pentru soluționarea acestei situații? Va mulțumesc! Operatiunea de retragere de bani fiind facuta prin intermediul cardului, din pacate, banca nu poate fi trasa la raspundere. Persoana care a retras insa banii din contul defunctului, fara a avea calitatea de mostenitor, se face vinovata de furt art 228 CP si de Art. 360 - Accesul ilegal la un sistem informatic (1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. (3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Urmeaza sa depuneti plangere penala si va va constituiti parte civila cu suma retrasa. Veti notifica si banca in acest sens. Fiind vorba de operatiuni cu instrumente de moneda electronica, fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos ( art 250 NCP). | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
24-11-2020 |
 | Mihaela Raboji Vizitator |
| Buna ziua,as dori si eu o informatie, fratele prietenei mele a decedat in Germania, ea este singura ruda care locuieste tot in Germania, unde trebuie sa se adreseze pentru a putea avea acces la contul lui? | |
|
|
|
24-11-2020 |
|
| https://europa.eu/youreurope/citizens/family/inheritances/managing-inheritance/index_ro.htm Certificatul european de moștenitor Dacă sunteți moștenitor, s-ar putea să fiți nevoit să dovediți unei autorități sau unei bănci din altă țară din UE faptul că aveți dreptul să deveniți proprietar al activelor pe care defunctul le deținea acolo. S-ar putea ca executorul testamentar și administratorul patrimoniului succesoral să fie nevoiți să demonstreze că sunt abilitați să-și exercite drepturile în altă țară din UE. Exemplu Piotr, cetățean polonez, a decedat în Germania, unde era detașat cu serviciul pe o perioadă de un an. Gosia, soția și moștenitoarea sa, locuiește în Polonia, iar acum are nevoie de acces la contul bancar din Germania al lui Piotr pentru a plăti facturile și ultima lună de chirie. Cu toate acestea, banca solicită un document oficial care să ateste că ea este moștenitoarea lui Piotr și are dreptul să îi acceseze contul. Barierele administrative de genul acesta fac durerea și mai greu de suportat. Autoritatea din țara UE care se ocupă de moștenire sau succesiune vă poate elibera un document național care să vă certifice statutul de moștenitor, executor testamentar sau administrator al patrimoniului succesoral. În mod alternativ, îi puteți solicita autorității respective să vă elibereze un certificat european de moștenitor. Avantajul unui certificat european de moștenitor constă în faptul că efectele sale sunt aceleași pe întreg teritoriul UE, indiferent de țara care îl eliberează. Pe de altă parte, un document național va produce efecte diferite în funcție de statul membru care îl eliberează; acest lucru poate întârzia recunoașterea drepturilor dumneavoastră în altă țară din UE. În plus, certificatul european de moștenitor este recunoscut în alte țări din UE, fără nicio procedură specială. Puteți obține un certificat european de moștenitor de la o instanță din statul membru care are competența de a decide cu privire la moștenire sau de la o altă autoritate competentă (de exemplu, un notar) din aceeași țară. Puteți introduce recurs împotriva refuzului de a vi se emite un certificat european de moștenitor. Autoritatea care eliberează certificatul european de moștenitor va păstra originalul și va emite copii moștenitorului, executorului testamentar sau administratorului patrimoniului succesoral. Certificatul are o perioadă de valabilitate de 6 luni, care poate fi extinsă. Autoritatea emitentă poate să modifice sau să retragă certificatul european de moștenitor dacă se dovedește că acesta nu corespunde realității. Exemplu Piotr a murit în Germania, unde locuia și lucra temporar. Centrul său de interes se afla totuși în Polonia, unde trăiesc soția sa Gosia, rudele și prietenii. Acesta este motivul pentru care autoritățile poloneze sunt cele care trebuie să se ocupe de moștenirea lui Piotr. Gosia primește un certificat european de moștenitor din partea instanței poloneze. Ea îl poate folosi pentru a demonstra băncii din Germania că are dreptul să acceseze contul soțului ei și să folosească banii pentru a achita facturile și ultima lună de chirie. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-11-2020 |
| Mihaela Raboji a scris pe 24-11-2020: Buna ziua,as dori si eu o informatie, fratele prietenei mele a decedat in Germania, ea este singura ruda care locuieste tot in Germania, unde trebuie sa se adreseze pentru a putea avea acces la contul lui? In situatia in care defunctul a avut ultimul domiciliu sau reşedinţa obişnuită în afara României (element de extraneitate), competenţa soluţionării unei succesiuni aparţine organismelor abilitate ale ţării în care defunctul îşi avea reşedinţa obişnuită în momentul decesului, conform prevederilor art.4 din Regulamentul UE nr. 650/ 2012: "Instanțele judecătorești din statul membru în care defunctul își avea reședința obișnuită în momentul decesului sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său." | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
25-01-2021 |
 | Frentescu Marius Viorel Vizitator |
| Buna ziua. Am o intrebare. Am un frate decedat sI el are un cont in banca cine poate beneficia de acesti bani? | |
|
|
|
25-01-2021 |
|
| Mostenitorii sai, mai bine spus cei care vor prezenta certificatul de mostenitor emis dupa dezbaterea succesiunii (intai, sotia si copiii- daca are; apoi, in lipsa primilor, parintii si fratii etc) | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
26-01-2021 |
| Frentescu Marius Viorel a scris pe 25-01-2021: Buna ziua. Am o intrebare. Am un frate decedat sI el are un cont in banca cine poate beneficia de acesti bani? Contul detinut de fratele dvs va fi inclus in masa succesorala. Sumele de bani existente in acel cont vor fi impartite de mostenitorii acestuia, in functie de cotele detinute de acestia. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
20-02-2022 |
 | Angy vizitator Vizitator |
| Din experientele mele trăite după decesul părinților, din momentul în care Decesul a fost declarat la Starea Civila, s-au închis automat toate conturile pe numele lor. Cred ca este un sistem care funcționează automat. Noi nu am dus nici un Certificat de deces la Banca, dar în secunda doi conturile erau deja blocate. | |
|
|
|
24-02-2022 |
 | Angy , vizitator Vizitator |
| As dori o lămurire. Povestea este cam asa: tatăl copiilor era recăsătorit cu o anume doamna din 2003. El s-a mutat în casa celei de-a doua soții care avea doi copii dintr-o casatorie anterioara, primul ei soț fiind mort. Mama cu copiii ei s-au mutat apoi în alta tara,de circa 15 ani poate mai mult. Acest de-al doilea soț si-a dus veacul singur în casa soției și a copiilor acesteea . Anul trecut , doamna s-a întors în România unde a deschis divorț de soț. Acesta foarte bolnav fiind,a primit cu disperare aceasta veste, având și niste ani... Aflandu-se intr-o situație de disperare si-a cautat copiii lui naturali, cerandu-le ajutor , sa nu-l lase: ajutat-ma, ajutati-ma! A fost internat în spital iar după o luna de la internare a decedat din numeroase complicații.A fost înmormântat de catre copiii lui naturali, deși soția lui era în tara la data decesului ,pentru ca ,tot în acea zi a avut loc o înfățișare la divorț. Afland de moartea lui a plecat imediat în Italia lăsând trupul neînsuflețit al acestuia în curtea spitalului , în containere. Întrebarea este următoarea. Între data de divorț și moartea lui, el a dat niște bani copiilor cu pretenția sa fie înmormântat de catre aceștia, după cum au și facut-o, de fapt. Sotia supravietuitoare a deschis succesiune în Tribunal, unde a chemat pe copiii naturali ai soțului ( necunoscandu-i macar). Aceștia renunță categoric mostenirea dupa tatăl lor. Poate fi o problemă cu bănuții pe care i-a dat el copiilor sai în timpul vietii? Ei ca soti trăiau deja separați de peste 10 ani, asa cum a și menționat doamna în cererea de divorț. Au ales sa trăiască fiecare separat pe contul lui. Pare o telenovela din cele relatate mai sus, dar imi poate clarifica cineva aceasta situație? Mulțumesc! | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |