|
16-11-2017 |
 | Viorel Enescu Vizitator |
| Buna ziua, Am o dilema referitoare la Legea 15/2003.In urma cu mai multi ani am depus la Primarie un dosar pentru obtinerea unui teren pe baza acestei legi, la vremea respectiva nu detinem nici o proprietate, intre timp am mostenit cota parte 1/9 dintr-o locuinta si o gradina de 15 arii, pe raza aceluiasi UAT. Dupa mai multi ani am aflat ca dosarul s-a aprobat si ca pot fi pus in proprietate in baza Legii cu o parcela de teren, doar ca am nevoie de o declaratie notariala cu nu detin proprietate. Am fost la un notar public unde am intrebat daca cota parte de 1/9 ar putea sa fie o problema si dansul mi-a zis ca nu ar trebui sa fie intrucat suprafata de teren care imi revine este prea mica pentru a putea construi o casa. As vrea sa stiu daca din punctul dumneavoastra de vedere este in regula | |
|
|
|
17-11-2017 |
 | Avocat Ciorobea Aurora ✓ Campina
aurora.ciorobea@opticnet.ro
|
| Punctul nostru de vedere este doar cel al legii. Daca dosarul depus la Primarie era pentru un teren in vederea construirii unei locuinte, iar acel 1/9 din locuinta mostenita nu reprezinta o suprafata suficienta pentru o locuinta, atunci puteti beneficia, fara probleme, de aprobarea obtinuta. | |
|
|
|
|
02-01-2018 |
 | Marian Vizitator |
| La noi e alta dilema.am primit pamint am construit case cu generator dar nu avem utilitati.Terenul lam primit din 2010.ni sau promis utilitati.ne-au dat autorizatii de construire.nu avem apa.nu este curent.nu este drum de acces.nu se poate locuii.Talmaciu.jud.Sibiu | |
|
|
|
08-01-2019 |
 | Andreea Alexandra Vizitator |
| Buna ziua,am o nelămurire deoarece nu gasesc specificat in lege...cu toate că ma astept la un raspuns,dar am zis sa intreb | |
|
|
|
09-01-2019 |
| Andreea Alexandra a scris pe 08-01-2019: Buna ziua,am o nelămurire deoarece nu gasesc specificat in lege...cu toate că ma astept la un raspuns,dar am zis sa intreb Buna ziua, Care este nelamurirea dvs. ??? | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
23-09-2019 |
 | Ratoni Mihai Vizitator |
| Bună ziua, aș dori să știu dacă aș putea să beneficiez de atribuirea unui teren cu legea15/2003 dacă am luat deja un apartament cu credit ipotecar, eu nefiind proprietar ci banca pana la stingerea creditului, mulțumesc. | |
|
|
|
23-09-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Din pacate, nu. De prevederile L 15 beneficiază, o singură dată, tinerii care, la data depunerii cererii au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii: a) au împlinit vârsta de 18 ani; b) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi. Faptul ca apartamentul achizitionat este ipotecat bancii nu inseamna ca nu sunteti proprietar. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
25-09-2019 |
 | Ratoni Mihai Vizitator |
| Mulțumesc frumos pentru răspuns! | |
|
|
|
08-10-2019 |
 | Simona Vizitator |
| Buna. As avea 2 ntrebari: 1) Daca parintii detin jumatate de hectar teren in extravilan si sunt 4 frati,in acest caz nu pot beneficia de prevederule acestei legi? 2)daca parintii refuza sa dea declaratia ca nu detin teren,atunci cererea nu este eligibila? Multumesc frumos | |
|
|
|
09-10-2019 |
|
| Ca sa beneficieze de prev.legii persoana trebuie sa aiba maxim 35 ani; terenul (daca existra) sa NU fie destinat construirii unei locuinte personale(nu se poate construi casa de locuit in extravilan) si sa dea neaparat declaratia (daca nu dau declaratia, nu este indeplinita o conditie a legii). Nu trebuie sa dea declaratie decat solicitantul, nu parintiisolicitantului. PS din cauza modului in care a fost formulate intrebarea, n-am inteles daca cei 4 frati sunt copiii parintilor ori parintii au 4 frati. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
09-10-2019 |
 | Simona Vizitator |
| Cf normelor metodologice-art 3 -declarația părinților solicitantului, pe propria răspundere, că nu dețin sau că nu au deținut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafață mai mare de 500 m2 în mediul urban și de 5.000 m2 în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul. Astfel fara aceasta declaratie-cererea este exigibila sau nu? Totodata nu se mentioneaza in lege daca acel teren al parintilor sa fie destinat constririi unei locuinte sau nu Multumesc | |
|
|
|
09-10-2019 |
|
| HG 896/2003 NORME Art. 1 - (1) În vederea identificării şi inventarierii terenurilor, pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, ............... (3) În termen de 60 de zile de la data constituirii, comisia prevăzută la alin. (1) identifică şi inventariază terenurile din domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale, situate în INTRAVILANUL localităţilor, care sunt disponibile şi libere de sarcini. LEGEA 15 Art. 2 - De prevederile art. 1 beneficiază, o singură dată, tinerii care îndeplinesc următoarele condiţii: a) au împlinit vârsta de 18 ani la data depunerii cererii; b) nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă sau un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi; c) părinţii acestora nu deţin sau nu au deţinut în ultimii 10 ani în proprietate un teren în suprafaţă mai mare de 500 m2 în mediul urban sau de 5.000 m2 în mediul rural, INDIFERENT DE LOCALITATEA IN CARE este situat terenul. (adica, in interiorul localitatii = intravilan, care poate fi curti constructii, arabil, vii, livezi, pasuni) Terenul extravilan este situat în afara localității, în afara orașului și de regulă NU SE POATE CONSTRUI pe el, ci doar cultiva. Deci, nu e situat in localitate, si nu la el se refera legea. Fara declaratia parintilor, nu sunt indeplinite conditiile si deci, cererea nu este eligibila. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
06-12-2019 |
 | Florin Vizitator |
| Buna ziua ...am și eu o dilemă...pot beneficia de legea 15/2003 daca am moștenit de la părinți 50% din casă eu și 50% sora mea..?? | |
|
|
|
06-12-2019 |
|
| De prevederile L 15 beneficiază, o singură dată, tinerii care, la data depunerii cererii au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii:... b) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi. Deci, legea spune "in proprietate", ceea ce include si coproprietatea. Din pct meu de vedere, nu puteti beneficia. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-03-2021 |
 | Paula_2x2@yahoo.com Vizitator |
| Buna ziua. Îmi poate spune cineva dacă aceasta lege mai este valabila? Am fost la primăria comunei unde locuim și am întrebat și răspunsul a fost ca nu se mai dau deoarece se protejează pășunea. | |
|
|
|
12-03-2021 |
|
| Da, legea este in vigoare /este valabila. Insa, daca nu exista teren care sa poata fi dat in folosinta, consiliul local nu are ce sa repartizeze. Legea confera o posibilitate, nu o obligatie ptr.autoritati. Legea spune : Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, IN LIMITA suprafeţelor disponibile. Iar pentru construirea de locuinte terenul trebuie sa fie construibil, nu pasune. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-03-2021 |
 | Pa Vizitator |
| In lege mai este subliniat faptul ca în decurs de un an trebuie construita casa de locuit. La noi în comuna sunt multe astfel de locuri date care sunt abandonate de 10 ani. Locuitori stiu ca legea ii obliga sa toarne doar o temelie. Se poate face ceva în acest sens? Sa se repartizeze aceste locuri abandonate unor persoane care își doresc a construi.mulțumesc tare mult | |
|
|
|
12-03-2021 |
|
| Da, se poate, fara discutie. Daca aveti stiinta despre astfel de situatii, reiterati cererea dvs. in scris prin care solicitati teren (in dublu exemplar,cu nr. de inregistrare)(daca ati depus cerere scrisa anterioara sa faceti referire si la ea, ca sa va pastrati ordinea de solutionare), si mentionati faptul ca: - exista loturi atribuite pe care nu s-a construit in termenul prevazut de lege (sa le enumerati, preferabil), - si ca este obligatia consiliului local sa constate aceste situatii si sa actioneze conform legii, in sensul votarii in sedinta de consiliu local a retragerii dreptului de folosinta pentru toate aceste cazuri, legea fiind imperativa - apoi, sa procedeze la reatribuirea lor doritorilor care indeplinesc conditiile. Legea spune ca "Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat sa INCEAPA construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului", INSA trebuie şi să o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.Nu cred ca toti au obtinut autorizatia de constructie si au prelungit-o timp de 10 ani. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
19-03-2021 |
 | Catalin Vizitator |
| Buna ziua, Am depus dosar pentru teren anul in noiembrie 2020. Aveam varsta 35 si 9 luni. Mi s-a spus că va fi analizat in 2021 (termenul de depunere dosar este mai 2021). De asemenea, mi s-au mai cerut niște documente care trebuie depuse tot până în mai 2021. Între timp am împlinit 36 de ani. Mai sunt eligibil? Mai are rost să depun documentele? Multumesc! | |
|
|
|
19-03-2021 |
|
| Legea 15/2003 prevede la art.3 ca de prevederile legii beneficiază, o singură dată, tinerii care, LA DATA DEPUNERII CERERII prevăzute la art. 4, au vârsta de până la 35 de ani . Deci, daca ati depus cererea cand aveati deja 35 de ani si 9 luni, din pacate nu erati eligibil nici la acel moment. Art. 4 - (1) Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care solicitantul are domiciliul. (2) Cererea cuprinde numele şi prenumele solicitantului şi domiciliul acestuia, la care se anexează o copie de pe certificatul de naştere, o copie de pe cartea de identitate, o declaraţie a solicitantului, pe propria răspundere, în care se menţionează că nu deţine sau nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe; o declaraţie similară se depune şi la data rezolvării cererii. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |