|
29-05-2023 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Cluj si Prahova 0742251721 marina.starjil@gmail.com
|
| Corina a scris pe 28-05-2023: Buna. Sunt singurul copil dar fiind adoptata, cu primul prilej, rudele parintilor (cele de sange/legale) au avut "grija" sa ii intoarca impotriva mea si chiar si pe ei unul impotriva celuilalt. Eu le-am dat pe parcursul timpului parintilor mei sume foarte mari de bani (a fost santaj emotional, sa le dau ca oricum imi ramane mie mostenire ce au si altele similare). Rudele lor - frati, nepoti etc. vor sa le ramana mostenirea si fac tot posibilul pentru asta - si nu ii ajuta cu nimic pe parintii mei, ba dimpotriva, pun presiune si pe ei si pe mine si ne invrajbesc. Eu am niste probleme de sanatate si nu stiu daca / cat voi mai trai dupa moartea parintilor mei, posibil chiar sa mor inainte. Vreau sa beneficiez de ceea ce mi se cuvine, fie eu direct fie o alta persoana pe care sa o aleg eu. Cum ma sfatuiti sa procedez, ce parghii sunt? Toate cele bune! Daca sunteti adoptata cu efecte depline, aveti aceleasi drepturi ca si orice alt copil nascut din casatoria adoptatorilor. Daca sunteti singurul copil, sunteti singura mostenitoare. Restul rudelor chiar nu conteaza. Nu puteti intra in posesia bunurilor care vor face parte din masa succesorala a parintilor dvs. decat dupa decesul acestora. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
29-05-2023 |
 | Ioana Vizitator |
| Buna ziua doamna Av. Starjil, Va multumesc mult! Ma mai ajutati va rog cu cateva detalii? Testamentul trebuie intocmit la un notariat anume? Exista vreo conditie in acest sens? "Citirea" si aplicarea testamentului in ce conditii se face? Trebuie sa solicite cineva? Exista limita de timp? Rezerva acordata ascendentilor privilegiati (parintii) cat este? Se stabilesc cotele prin notariat sau se face prin tribunal? Proprietatea poate fi inchiriata / vanduta? Daca decedez inainte de a intocmi testamentul ce se intampla, cui raman bunurile mele? Va multumesc din nou! | |
|
|
|
29-05-2023 |
 | Corina Vizitator |
| Av.STARJIL M. a scris pe 29-05-2023: Corina a scris pe 28-05-2023: Buna. Sunt singurul copil dar fiind adoptata, cu primul prilej, rudele parintilor (cele de sange/legale) au avut "grija" sa ii intoarca impotriva mea si chiar si pe ei unul impotriva celuilalt. Eu le-am dat pe parcursul timpului parintilor mei sume foarte mari de bani (a fost santaj emotional, sa le dau ca oricum imi ramane mie mostenire ce au si altele similare). Rudele lor - frati, nepoti etc. vor sa le ramana mostenirea si fac tot posibilul pentru asta - si nu ii ajuta cu nimic pe parintii mei, ba dimpotriva, pun presiune si pe ei si pe mine si ne invrajbesc. Eu am niste probleme de sanatate si nu stiu daca / cat voi mai trai dupa moartea parintilor mei, posibil chiar sa mor inainte. Vreau sa beneficiez de ceea ce mi se cuvine, fie eu direct fie o alta persoana pe care sa o aleg eu. Cum ma sfatuiti sa procedez, ce parghii sunt? Toate cele bune! Daca sunteti adoptata cu efecte depline, aveti aceleasi drepturi ca si orice alt copil nascut din casatoria adoptatorilor. Daca sunteti singurul copil, sunteti singura mostenitoare. Restul rudelor chiar nu conteaza. Nu puteti intra in posesia bunurilor care vor face parte din masa succesorala a parintilor dvs. decat dupa decesul acestora. Am inteles, multumesc! Sumele de bani pe care le-am dat cum le pot recupera? | |
|
|
|
30-05-2023 |
|
| Ioana a scris pe 29-05-2023: Buna ziua doamna Av. Starjil, Va multumesc mult! Ma mai ajutati va rog cu cateva detalii? Testamentul trebuie intocmit la un notariat anume? Exista vreo conditie in acest sens? "Citirea" si aplicarea testamentului in ce conditii se face? Trebuie sa solicite cineva? Exista limita de timp? Rezerva acordata ascendentilor privilegiati (parintii) cat este? Se stabilesc cotele prin notariat sau se face prin tribunal? Proprietatea poate fi inchiriata / vanduta? Daca decedez inainte de a intocmi testamentul ce se intampla, cui raman bunurile mele? Va multumesc din nou! Testamentul poate fi intocmit la orice notar si se inregistreaza in registrele notariale nationale. Un astfel de act nu poate fi ascuns, distrus, modificat. Deci, veti fi sigura ca vointa dvs. va fi respectata. LA dezbaterea unei succesiuni, chiar daca nimeni dintre mostenitori nu stie ca ati intocmit testament, notarul care are dosarul succesoral este obligat sa interogheze registrele nationale notariale si va sti ca exista un testament, ce contine si in favoarea cui s-a testat. Si il aplica obligatoriu notarul. Rezerva parintilor este de 1/2 din cota pe care ar fi mostenit-o in mod normal in lipsa testamentului. Fiindca parintii dvs., singurii mostenitori legali, in lipsa testamentului ar fi primit intreaga mostenire, rezulta ca ei vor primi automat, in virtutea legii jumatate. Asta, daca nu renunta la mostenire ori nu vor mai fi in viata. Dvs. testati pentru intreaga dvs. avere, si rezulatul efectiv se va vedea la deschiderea testamentului (cine traieste, cine accepta) Cotele le aplica direct notarul, fiind stabilite de lege. Daca faceti testament pentru o casa si apoi o vindeti: puteti face acest lucru linistita; inseamna ca prin actul vanzarii ati revocat testamentul; actul vanzarii fiind ulterior testamentului. Inchirierea nu prejudiciaza cu nimic asupra testamentului, ptr ca nu e act de dispozitie. Prin chirie nu instrainati bunul. Dupa cum spuneam, daca nu faceti testament, vor veni la mostenire singurii dvs. mostenitori legali, din clasa a II, anume parintii. Daca ei nu vor mai fi la acel moment (niciunul dintre ei) ori ar renunta la mostenire, vor mosteni intai unchii/matusile (daca vor mai exista), si daca nu exista ori nu vor, verisorii dvs. Daca nici acestia nu vor exista ori renunta, va mosteni statul. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-05-2023 |
|
| Corina a scris pe 29-05-2023: Av.STARJIL M. a scris pe 29-05-2023: Corina a scris pe 28-05-2023: Buna. Sunt singurul copil dar fiind adoptata, cu primul prilej, rudele parintilor (cele de sange/legale) au avut "grija" sa ii intoarca impotriva mea si chiar si pe ei unul impotriva celuilalt. Eu le-am dat pe parcursul timpului parintilor mei sume foarte mari de bani (a fost santaj emotional, sa le dau ca oricum imi ramane mie mostenire ce au si altele similare). Rudele lor - frati, nepoti etc. vor sa le ramana mostenirea si fac tot posibilul pentru asta - si nu ii ajuta cu nimic pe parintii mei, ba dimpotriva, pun presiune si pe ei si pe mine si ne invrajbesc. Eu am niste probleme de sanatate si nu stiu daca / cat voi mai trai dupa moartea parintilor mei, posibil chiar sa mor inainte. Vreau sa beneficiez de ceea ce mi se cuvine, fie eu direct fie o alta persoana pe care sa o aleg eu. Cum ma sfatuiti sa procedez, ce parghii sunt? Toate cele bune! Daca sunteti adoptata cu efecte depline, aveti aceleasi drepturi ca si orice alt copil nascut din casatoria adoptatorilor. Daca sunteti singurul copil, sunteti singura mostenitoare. Restul rudelor chiar nu conteaza. Nu puteti intra in posesia bunurilor care vor face parte din masa succesorala a parintilor dvs. decat dupa decesul acestora. Am inteles, multumesc! Sumele de bani pe care le-am dat cum le pot recupera? Daca sunteti in termenul de prescriptie de 3 ani si puteti face dovada achitarii sumelor si ca aceste sume reprezinta un drept de creanta, doar prin instanta. Altfel, se prezuma ca descendentii au obligatia de intretinere a parintilor. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
30-05-2023 |
 | Corina Vizitator |
| Multumesc mult! Imi puteti da va rog un exemplu despre cum se poate dovedi dreptul de creanta? Prezumtia de intretinere este valabila chiar si daca parintii au venituri proprii? | |
|
|
|
30-05-2023 |
|
| Cum dovediti un imprumut, de exemplu: acte,martori; sau chitante ptr achitarea in numele lor si pentru ei a unor datorii proprii etc. Daca ati dorit sa le asigurati un nivel ridicat de trai, mai mult decat si-au permis din veniturile lor proprii, cheltuielile - daca nu au fost solicitate de ei - si dvs. vi le-ati permis, intra tot la obligatia de intretinere | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |