Mihaela a scris pe 10-08-2018:
Buna ziua, am si eu o intrebare, sotul meu este in inchisoare si suntem casatoriti de 3 ani si vrem sa divortam, cum trebuie sa procedam? Trebuie sa aducem un notar??? Specific fiecare suntem pe numele nostru. Dar in caz ca el nu vrea ce trebuie sa fac??
După câte știu, nu se poate efectua divorțul la notar. Camera notarilor publici s-a exprimat în acest sens. Notarul public se poate deplasa la spital sau la penitenciar, dar numai pentru autentificarea unor procuri de reprezentare la divorț în instanță,
însă nu și în scopul de a constata desfacerea căsătoriei prin divorț pe cale notarială.
Așadar, aveți soluția divorțului prin acord la instanță.
Conform Codului de proc. civ., î
n cadrul procedurii divorțului prin acordul soților ce are loc în fața instanțelor de fond, părțile se vor înfățișa în persoană, afară numai dacă unul dintre soți execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicție judecătorească, are reședința în străinătate sau se află într-o altă asemenea situație, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfățișa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator. Acest text de lege reglementează principiul înfățișării părților în persoană, precum și excepțiile de la această regulă.
Dacă vorbim de divorțul pe cale notarială, după depunerea cererii (care poate fi făcută personal sau prin mandatar),
soții trebuie să se prezinte personal la sediul biroului notarial pentru constatarea desfacerii căsătoriei. Notarul public se poate deplasa la spital sau la penitenciar, dar numai pentru autentificarea unor procuri de reprezentare la divorț în instanță, iar nu în scopul de a constata desfacerea căsătoriei prin divorț pe cale notarială. Dacă divorțul pe cale notarială ar avea la bază exprimarea consimțământului în afara sediului biroului notarial, datorită stării speciale în care se află unul dintre soți (grav bolnav sau executând o pedeapsă privativă de libertate), s-ar putea invoca ulterior o cauză de nulitate/anulabilitate a divorțului, pe motiv că acest consimțământ s-a dat într-o stare psihică specială care a influențat decizia de desfacere a căsătoriei."