|
19-09-2013 |
 | Lucia Vizitator |
| in cazul divortului cu minor la notar as vrea sa stiu daca e corecta informatia potrivit careia voi primi pt cresterea copiluli o suma fixa din partea sotului , pe care o vom specifica valoric in acte , si nu procent fix din venitul lui net , cum se intampla la divortul in instanta ....in acest caz ce se intampla daca venitul lui net se modifica in timp, suma fiind fixa? | |
|
|
|
20-09-2013 |
| Criteriile de stabilire a obligației de întreţinere, valabilate atât pentru divorțul la noriat, cât și în instanță, sunt reglementate de art. 529–533 din noul Cod civil,respectiv:
- când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la 1/4 din venitul său lunar net pentru un copil, 1/3 pentru 2 copii şi 1/2 pentru 3 sau mai mulţi copii;
- cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat;
- obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională;
- dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani;
- pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere;
- dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei;
- pensia de întreţinere se plăteşte în rate periodice, la termenele convenite de părţi
Detalii: Articol despre divorţul cu copii minori prin notariat
Lucia a scris pe 19-09-2013: in cazul divortului cu minor la notar as vrea sa stiu daca e in acest caz ce se intampla daca venitul lui net se modifica in timp, suma fiind fixa? Tot prin acord, soții pot modifica prima convenție făcută la notariat. Dacă nu se mai înțeleg pe parcurs, vor fi nevoiți să apeleze la instanță cu privire la majorarea sau reducerea cuantumului întreținerii. | Tel: 0726307109 E-mail: asurdescu@gmail.com Www: http://avocatcivil.net Sediu: B-dul Dimitrie Cantemir, nr. 27, bl.1, sc. A, et. 1, ap. 36, Sector 4, Bucureşti | |
|
|
|
|
04-09-2014 |
 | Mihaela Vizitator |
| Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. Stabilirea pensiei alimentare pentru copii se face in functie de venitul anual al parintilor Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere de salariu a parintelui in cauza. | |
|
|
|
21-04-2018 |
 | AlexandraC Vizitator |
| Am o mare nelamurire. Sunt insarcinata in 8 luni si am un minor de 1an si 7luni. Noi am convenit la o anumita suma ca si pensie alimentara, insa depaseste norma de 1/4 din venitul net al tatalui. Cum se procedeaza daca divortam la notar? Se trece de comun acord suma pe care o dorim sau nu avem voie sa depasim? | |
|
|
|
22-04-2018 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| AlexandraC a scris pe 21-04-2018: Am o mare nelamurire. Sunt insarcinata in 8 luni si am un minor de 1an si 7luni. Noi am convenit la o anumita suma ca si pensie alimentara, insa depaseste norma de 1/4 din venitul net al tatalui. Cum se procedeaza daca divortam la notar? Se trece de comun acord suma pe care o dorim sau nu avem voie sa depasim? In cazul divortului la notar, partile pot conveni asupra cuantumului pensiei sau pot stabili procentual suma datorata. In situatia in care urmeaza sa aveti al doilea copil, procentul datorat de catre tata cu titlu de pensie de intretinere este de 1/3 din venitul net/lunar realizat. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
22-04-2018 |
 | AlexandraC Vizitator |
| Ok, si daca suma pe care noi de comun acord o stabilim depaseste acei 1/3 din net, este posibil sa o trecem? Sau trebuie sa ma limitez la cei 1/3? | |
|
|
|
22-04-2018 |
| AlexandraC a scris pe 22-04-2018: Ok, si daca suma pe care noi de comun acord o stabilim depaseste acei 1/3 din net, este posibil sa o trecem? Sau trebuie sa ma limitez la cei 1/3? Dacă debitorul întreținerii este de acord să plătească o anumită sumă, puteți menționa acea sumă ca întreținere a copilului. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
24-04-2018 |
 | Diana Negru Vizitator |
| Buna ziua.as dori sa stiu in cazul divortului la notar de când se aplica pensia alimentara:din momentul in care sau depus actele sau dupa cele 30zile in care este emis divortul?multumesc anticipat | |
|
|
|
25-04-2018 |
| Depinde cum solicitați. Normal este sa se achite de la data depunerii actelor dar tb solicitat expres ca sa fie inserată in conventia de divort. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
17-10-2018 |
 | Raluca Vizitator |
| Buna ziua. Impreuna cu sotul am stabilit sa divortam de comun acord la notariat. Insa, el are poprire pe salariu de la banca si pensia alimentara stabilita de comun acord la notariat ( respectiv 1000 ron insemnand 1/4 din salariul net , pt un copil minor) nu stim daca se va transfera direct in contul meu dupa pronuntarea hotararii de divort, sau va fi nevoie de hotarare judecatoreasca ulterioara divortului. Va intreb acestea pt ca de la notariat nu au stiut ce sa ne raspunda, iar el nu si permite si plata pensiei alimentare dupa popriprea aferenta bancii. Unde este nevoie sa ma adresez pt a se institui poprirea pensiei alimantare? Specific faptul ca minorul este in intretinerea mea. Si, as dori sa stiu daca eu, ca mama, neavand niciun venit, pot cere la notariat sa mi plateasca si mie pensie de intretinere? Multumesc. | |
|
|
|
01-02-2019 |
 | Alina Vizitator |
| Buna seara. O scurta intrebare. Daca am divortat in toamna la notar si am hotarat de comun acord ca pensia alimentara a minorului sa fie 300 de Ron,el neavand serviciu atunci,pot inainta un proces in instanta pentru a hotarî calcularea corecta a pensiei? El acum este agent de politie si nu doreste de comun acord sa mareasca pensia. | |
|
|
|
01-02-2019 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Alina a scris pe 01-02-2019: Buna seara. O scurta intrebare. Daca am divortat in toamna la notar si am hotarat de comun acord ca pensia alimentara a minorului sa fie 300 de Ron,el neavand serviciu atunci,pot inainta un proces in instanta pentru a hotarî calcularea corecta a pensiei? El acum este agent de politie si nu doreste de comun acord sa mareasca pensia. Va trebui sa formulati in instanta o actiune pentru majorarea pensiei de intretinere datorata minorului si ar fi indicat sa solicitati stabilirea pensiei in cota procentuala, raportata la venitul net/lunar realizat de catre tata ( 1/4 din venitul net lunar realizat). | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
02-02-2019 |
| Va sfatuiesc sa mai asteptati putin pana la introducerea actiunii caci a trecut pra putin timp de cand ati fost de acord la notariat. Caci in instanta trebuie sa probati schimbarea imprejurarilor atat in privinta tatalui (majorarea salariului) cat si in privinta minorului (cresterea nevoilor). Art. 531 C.civ Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere (1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei. | Av.Gabriela GERBER - experienta 20 ani exclusiv in avocatura Baroul Bucuresti Dedicarea, pasiunea pt aceasta profesie, empatia fata de nevoile clientilor, perfectionarea continua ma determina zi de zi sa caut solutii, sa ofer sprijinul si sa intrebuintez toate resursele, cunostintele si experient | |
|
|
|
|
18-05-2019 |
 | Ana Vizitator |
| Daca vrem sa divortam la notariat si am doi copii. Câta pensie pot sai cer pt ambii copii daca el nu are un servici legal.lucreaza la negru dar câștigă 5000 ron pe saptamana.cat as putea sai cer | |
|
|
|
18-05-2019 |
| Ana a scris pe 18-05-2019: Daca vrem sa divortam la notariat si am doi copii. Câta pensie pot sai cer pt ambii copii daca el nu are un servici legal.lucreaza la negru dar câștigă 5000 ron pe saptamana.cat as putea sai cer Pensia de intretinere datorata pentru doi copii minori este de 1/3 din venitul net/lunar realizat, iar daca tatal nu realizeaza venituri legale, pensia se stabileste raportat la venitul minim pe economie. Fiind vorba despre un divort prin acord, puteti stabili cuantumul pensiei intr-o suma fixa, in functie de vointa partilor si de nevoile minorilor. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
19-05-2019 |
| Ana a scris pe 18-05-2019: Daca vrem sa divortam la notariat si am doi copii. Câta pensie pot sai cer pt ambii copii daca el nu are un servici legal.lucreaza la negru dar câștigă 5000 ron pe saptamana.cat as putea sai cer Își poate asuma o pensie într-o sumă convenită de părți. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
12-08-2019 |
 | Catuti_2008@yahoo.com Vizitator |
| Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pasii care trebuie facuti pentru neplata pensiei de intretinere copil minor ,stabilita la notar.Nu a mai platit de doua luni. Va multumesc! | |
|
|
|
12-08-2019 |
 | Av.STARJIL M. ✓ Prahova 0742251721Whatsapp marina.starjil@gmail.com
|
| Neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească constituie infractiunea de abandon de familie, cf. art.378 cod penal si se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Atentie, trebuie sa fie "cu rea credinta', adica sa aiba bani, dar sa nu vrea sa-i dea. Daca aceasta este situatia, asteptati inca o luna si depuneti plangere penala. Daca nu e infractiune, iar plata se facea pana acum voluntar (nu ca urmare a executarii silite), va prezentati la un executor judecatoresc cu conventia notariala, care este titlu executoriu, sa-i faca poprire pe salariu. | Avocat Marina STARJIL marina.starjil@gmail.com https://dreptul-familiei.ro/ Experienta de 25 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international). | |
|
|
|
|
12-08-2019 |
| Catuti_2008@yahoo.com a scris pe 12-08-2019: Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pasii care trebuie facuti pentru neplata pensiei de intretinere copil minor ,stabilita la notar.Nu a mai platit de doua luni. Va multumesc! Nu pierdeți vremea cu plângerea penală pentru abandon de familie. Mergeți direct la un executor judecătoresc pentru executare silită. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
12-09-2019 |
 | Alina S. Vizitator |
| La stabilirea pensiei alimentare pentru doi copii minori in cuantum de 1/3 din veniturile sotului, se iau in calcul cheltuielile pe care le are sotul si apoi din restul banilor de ia 1/3 pentru pensia alimentara? Prin cheltuieli ma refer la rata la banca si chirie pentru o alta locuinta. Daca salariul ar fi de 4000 lei se scad cheltuielile si apoi din ce ii ramane se calculeaza pensia alimentara? | |
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |