|
13-07-2017 |
 | Ramona33
|
| Buna ziua, va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie. Am divortat anul trecut si avem custodie comuna a minorei de 5 ani. Tatal este plecat in strainatate, lucra cu forme legale, trimitand in fiecare luna suma de 200E. Nu stiu daca suma era sau nu corecta, neavand nici un fluturas de la el. Am luat-o de buna si m-am bucurat si pentru acestia. De 3 luni si-a dat demisia, nu m-a anuntat, doar ca m-am trezit cu suma de doar 80e in cont. Intrebarea mea este oare nu trebuia sa ma anunte ca o va face? In ideea ca din acei bani plateam gradinita fetitei (privata), locul meu de munca nu imi permite sa ajung dupa ea la ora 17. Astfel, nu mai imi permit sa o tin la acea gradinita si l-am rugat daca tot nu lucreaza sa se intoarca in tara sa ma ajute cu minora, doar e custodie comuna dar el nu doreste acest lucru spunand ca isi cauta de munca. Ce pot sa fac in acest caz? Tot citind pe internet am vazut ca ii pot cere 25% din minimul pe economie din tara in care se afla. Banuiesc ca munceste la negru, dar nu o pot demonstra si nici ideea mea nu e de a-i face rau. In schimb el imi pune bete in roate in ceea ce priveste copilul si asta ma deranjeaza. Va rog daca puteti sa ma indrumati ce pasi sunt de urmat? Multumesc anticipat! | |
|
|
|
13-07-2017 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Daca detineti informatii privind angajatorul tatalui, puteti solicita printro actiune in instanta majorarea pensiei de intretinere datorata minorei. Cuantumul pensiei de intretinere, in cazul unui copil, este in cota de 1/4 din venitul net/lunar realizat de parintele nerezinedent. In situatia in care tatal copilului nu realizeaza venituri legale, pensia de intretinere datorata minorei se stabileste in procent de 1/4 din venitul minim pe economie din Romania. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
13-07-2017 |
 | Ramona33
|
| Mulțumesc pentru răspuns. | |
|
|
|
27-09-2017 |
 | Andreea Vizitator |
| Buna ziua. Am si eu o problema, destul de importanta pentru noi. Incerc sa va explic situatiape scurt. Sotul meu are un copil din alta casatorie care acum implineste 18 ani. A divortat de mama acestui in 2002, pe cale amiabila, copilul fiind lasat in custodia mamei. Prin sentinta tatal era obligat sa plateasca pensie alimentara de 700.000 lei ( vechi la momentul respectiv). Fiind in "relatii bune" a dat mereu bani pt copil ( mai mult decat era stabilit prin hotarare) dar niciodata nu si-a pus problema sa aiba o dovada ca ar fi dat acesti bani ( ii inmana pur si simplu mamei). A contribuit si la cheltuieli cu scoala, cursuri de engleza, cheltuieli medicale ( destul de ridicate) niciodata insa cu "ceva la mana". Acum, dupa niste neintelegeri intre cei doi, mama copilului il ameninta ca daca nu ii plateste 200€ pe luna, il da in judecata pentru recuperarea pensiei din urma. Precizez ca sotul e stabilit intr o tara din UE si din casatoria noastra au mai rezultat 2 copii. Intrebarea mea este: Ce putem face pt a iesi din aceasta situatie? Va avea fosta castig de cauza in tribunal? Va fi obligat sa plateasca retroactiv pensia stabilita in sentinta de divort ( calculata la salariul din Romania la momentul respecti) pt toti acesti 18 ani, sau se va calcula la salariul perceput acum in afara tarii? Va rog frumos sa ma ajutati, sunt disperata. se poate demonstra cu martori ca el a dat acesti bani? Multumesc frumos. O zi buna. | |
|
|
|
28-09-2017 |
 | Av. Bratulescu Adela ✓ Bucuresti 0746938774 adela_bratulescu@yahoo.com Facebook |
| Andreea a scris pe 27-09-2017: Buna ziua. Am si eu o problema, destul de importanta pentru noi. Incerc sa va explic situatiape scurt. Sotul meu are un copil din alta casatorie care acum implineste 18 ani. A divortat de mama acestui in 2002, pe cale amiabila, copilul fiind lasat in custodia mamei. Prin sentinta tatal era obligat sa plateasca pensie alimentara de 700.000 lei ( vechi la momentul respectiv). Fiind in "relatii bune" a dat mereu bani pt copil ( mai mult decat era stabilit prin hotarare) dar niciodata nu si-a pus problema sa aiba o dovada ca ar fi dat acesti bani ( ii inmana pur si simplu mamei). A contribuit si la cheltuieli cu scoala, cursuri de engleza, cheltuieli medicale ( destul de ridicate) niciodata insa cu "ceva la mana". Acum, dupa niste neintelegeri intre cei doi, mama copilului il ameninta ca daca nu ii plateste 200€ pe luna, il da in judecata pentru recuperarea pensiei din urma. Precizez ca sotul e stabilit intr o tara din UE si din casatoria noastra au mai rezultat 2 copii. Intrebarea mea este: Ce putem face pt a iesi din aceasta situatie? Va avea fosta castig de cauza in tribunal? Va fi obligat sa plateasca retroactiv pensia stabilita in sentinta de divort ( calculata la salariul din Romania la momentul respecti) pt toti acesti 18 ani, sau se va calcula la salariul perceput acum in afara tarii? Va rog frumos sa ma ajutati, sunt disperata. se poate demonstra cu martori ca el a dat acesti bani? Multumesc frumos. O zi buna. Pensia de intretinere nu se poate solicita retroactiv, ci din momentul introducerii actiunii. In prezent, copilul este major, astfel ca mama nu mai poate formula actiuni in numele acestuia, in schimb, copilul poate solicita obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, daca se afla in continuarea studiilor, pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
10-10-2017 |
 | Andreea Vizitator |
| Av. Bratulescu Adela a scris pe 28-09-2017: Andreea a scris pe 27-09-2017: Buna ziua. Am si eu o problema, destul de importanta pentru noi. Incerc sa va explic situatiape scurt. Sotul meu are un copil din alta casatorie care acum implineste 18 ani. A divortat de mama acestui in 2002, pe cale amiabila, copilul fiind lasat in custodia mamei. Prin sentinta tatal era obligat sa plateasca pensie alimentara de 700.000 lei ( vechi la momentul respectiv). Fiind in "relatii bune" a dat mereu bani pt copil ( mai mult decat era stabilit prin hotarare) dar niciodata nu si-a pus problema sa aiba o dovada ca ar fi dat acesti bani ( ii inmana pur si simplu mamei). A contribuit si la cheltuieli cu scoala, cursuri de engleza, cheltuieli medicale ( destul de ridicate) niciodata insa cu "ceva la mana". Acum, dupa niste neintelegeri intre cei doi, mama copilului il ameninta ca daca nu ii plateste 200€ pe luna, il da in judecata pentru recuperarea pensiei din urma. Precizez ca sotul e stabilit intr o tara din UE si din casatoria noastra au mai rezultat 2 copii. Intrebarea mea este: Ce putem face pt a iesi din aceasta situatie? Va avea fosta castig de cauza in tribunal? Va fi obligat sa plateasca retroactiv pensia stabilita in sentinta de divort ( calculata la salariul din Romania la momentul respecti) pt toti acesti 18 ani, sau se va calcula la salariul perceput acum in afara tarii? Va rog frumos sa ma ajutati, sunt disperata. se poate demonstra cu martori ca el a dat acesti bani? Multumesc frumos. O zi buna. Pensia de intretinere nu se poate solicita retroactiv, ci din momentul introducerii actiunii. In prezent, copilul este major, astfel ca mama nu mai poate formula actiuni in numele acestuia, in schimb, copilul poate solicita obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, daca se afla in continuarea studiilor, pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Multumesc pentru raspuns. Deci chiar daca fiul Il da in judecata, pensia i se va acorda din momentul introducerii actiunii si retroactiv? Intelesesem ca il poate obliga instanta la plata retroactiva a ultimilor 3 ani. Multumesc. O zi buna | |
|
|
|
10-10-2017 |
 | Avocat Vasile Alexandra ✓ Brasov, bld. Grivitei nr. 99, scara D, ap. 3 0729974369 (Doar pt. programări) cabinetavocatvasile@yahoo.com
|
| Andreea a scris pe 10-10-2017: Multumesc pentru raspuns. Deci chiar daca fiul Il da in judecata, pensia i se va acorda din momentul introducerii actiunii si retroactiv? Intelesesem ca il poate obliga instanta la plata retroactiva a ultimilor 3 ani. Multumesc. O zi buna
Buna ziua, Pensia nu se acorda retroactiv, din pacate. Data de la care se acorda pensia este data introducerii actiunii in instanta. Treaba cu ultimii 3 ani se aplica daca ar fi existat deja o hotarare judecatoreasca prin care s-a stabilit obligatia de plata in favoarea copilului, iar parintele nu a platit. Astfel, copilul poate executa hotararea pentru a recupera sumele neachitate pana in urma cu 3 ani (termenul general de prescriptie). Din cate am vazut in mesajul anterior, exista o hotarare initiala prin care sa se stabileasca obligatia de plata a intretinerii insa cuantumul pensiei este cel de la nivelul anului 2002. Astfel, daca nu exista o alta hotarare, copilul poate solicita executarea acelei hotarari pentru plata intretinerii din ultimii 3 ani. Se poate demonstra cu martori faptul ca a platiti banii pana in prezent. Totodata, atata timp cat tatal mai are 2 copii, pensia de intretinere se raporteaza si la posibilitatile efective ale tatalui. In concluzie, daca introduce actiune in instanta pentru majotarea pensiei de intretinere poate obtine o pensie majorata insa doar de la data introducerii actiunii, iar pentru perioada anterioara (maxim 3 ani), poate solicita plata intretinerii datorata conform hotararii initiale. | Avocat Alexandra Vasile tel. 0729974369 Mail: cabinetavocatvasile@yahoo.com Adresa: Brasov, bld. Grivitei nr. 99, sc. D, ap. 3 | |
|
|
|
|
09-03-2018 |
 | Antonello Vizitator |
| Buna seara , an o problema;am fost casatorit in Irma careia a rezultat un copil, nascut in1993 an platit pensia alimentara Pina la virsta 14-15 cind an an avut un raport mai bun si ii dadeam mult mai mult 100€,150€depinde cum aveam asa a continuat pina 2016cind copilul era major.comportinduse urit an intrerupt raportul. Acum 2 zile a zis sa i platesc intretinerea. Ce este de facut si cum este de procedat;el avind aproape 25dar | |
|
|
|
10-03-2018 |
| Antonello a scris pe 09-03-2018: Buna seara , an o problema;am fost casatorit in Irma careia a rezultat un copil, nascut in1993 an platit pensia alimentara Pina la virsta 14-15 cind an an avut un raport mai bun si ii dadeam mult mai mult 100€,150€depinde cum aveam asa a continuat pina 2016cind copilul era major.comportinduse urit an intrerupt raportul. Acum 2 zile a zis sa i platesc intretinerea. Ce este de facut si cum este de procedat;el avind aproape 25dar [/quote Sunteți obligat la plata pensiei până la vârsta de 26 de ani doar dacă copilul dovedește că este în continuarea studiilor și în baza unei hotărâri judecătorești. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
10-03-2018 |
 | Antonello Vizitator |
| Buna ziua a si avea o intrebare;daca eu ma aflu in strainatate si nu lucrez, si trebuie sa platesc pensie alimentara la un copil in virsta de 25 ani avind un alt copil in virsta de 5 ani. Cum si cit trebuie sa platesc ?? Va multumesc | |
|
|
|
10-03-2018 |
| Antonello a scris pe 10-03-2018: Buna ziua a si avea o intrebare;daca eu ma aflu in strainatate si nu lucrez, si trebuie sa platesc pensie alimentara la un copil in virsta de 25 ani avind un alt copil in virsta de 5 ani. Cum si cit trebuie sa platesc ?? Va multumesc Buna ziua, trebuie sa stiti, ca pensia de intretinere, daca nu considerati ca trebuie platita de buna voie, se stabileste printr-o hotarare judecatoreasca, pe care trebuie sa o respectati. Daca de la momentul stabilirii cuantumului pensiei de intretinere prin hotarare judecatoreasca si pana in prezent au intervenit modificari cu privire la venituri sau nasterea unui alt copil, trebuie sa formulati o alta actiune in instanta in vederea diminuarii pensiei de intretinere. In conditiile existentei si a minorului de 5 ani, cuantumul pensiei de intretinere este de 1/3 din venituri, sau calculat la venitul minim pe economie din tara in care locuiti. | In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos. av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti tel:0721727157* e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com | |
|
|
|
|
10-03-2018 |
 | Antonello Vizitator |
| |
|
|
11-03-2018 |
| Antonello a scris pe 10-03-2018: Buna ziua a si avea o intrebare;daca eu ma aflu in strainatate si nu lucrez, si trebuie sa platesc pensie alimentara la un copil in virsta de 25 ani avind un alt copil in virsta de 5 ani. Cum si cit trebuie sa platesc ?? Va multumesc Dacă vreți să plătiți de bună voie, plătiți 1/6 raportat la salariul minim pe economie. Rotunjit, veți plăti 200 lei. Obligația de plată pentru un copil major subzistă până la maxim 26 de ani, dacă copilul se află în continuarea studiilor. Bineînțeles, nimeni nu vă oprește să plătiți de bună voie copilului o pensie chiar dacă nu aveți această obligație legală. | Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență). 0721.39.39.39. Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro | |
|
|
|
|
10-04-2018 |
 | Silvia Vizitator |
| Buna ziua. Am primit sentinta de divort in mai 2017 si tatal minorului nu mi-a platit pensia de intretinere. Acesta lucreaza in Anglia, dar nu stiu adresa lui sau a angajatorului lui. Precizez ca minorul are gr 1 de handicap. Pot face ceva sa plateasca pensia?! | |
|
|
|
10-04-2018 |
 | Silvia Vizitator |
| Buna ziua. Am primit sentinta de divort in mai 2017 si tatal minorului nu mi-a platit pensia de intretinere. Acesta lucreaza in Anglia, dar nu stiu adresa lui sau a angajatorului lui. Precizez ca minorul are gr 1 de handicap. Pot face ceva sa plateasca pensia?! | |
|
|
|
10-04-2018 |
| Silvia a scris pe 10-04-2018: Buna ziua. Am primit sentinta de divort in mai 2017 si tatal minorului nu mi-a platit pensia de intretinere. Acesta lucreaza in Anglia, dar nu stiu adresa lui sau a angajatorului lui. Precizez ca minorul are gr 1 de handicap. Pot face ceva sa plateasca pensia?! Daca hotararea a ramas definitiva, dupa legalizare o puteti pune in executare. De asemenea, aveti posibilitate legala sa formulati o plangere penala impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, respectiv pentru neplata, cu rea credinta, timp de 3 luni, a pensiei datorata minorului. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
15-05-2018 |
 | Mihaela Deliu Vizitator |
| Sunt despartita de sot fara divort din nov anul trecut..sotul lucreaza in uk cu contract de muncă dar nu ma ajuta in cresterea minorului ..nu cunosc adresa angajatorului ,doar adresa unde locuieste in uk...ce demersuri trebuie sa fac pt a obtine ajutor din partea lui..multumesc anticipat | |
|
|
|
15-05-2018 |
| Mihaela Deliu a scris pe 15-05-2018: Sunt despartita de sot fara divort din nov anul trecut..sotul lucreaza in uk cu contract de muncă dar nu ma ajuta in cresterea minorului ..nu cunosc adresa angajatorului ,doar adresa unde locuieste in uk...ce demersuri trebuie sa fac pt a obtine ajutor din partea lui..multumesc anticipat Va trebui formulata actiune de divort, in care sa solicitati exercitarea in comun a autoritatii parintesti, stabilirea domiciliului minorului la dvs. si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere, in cuantum de 1/4 din venitul net/lunar realizat. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
14-06-2018 |
 | Andreea Vizitator |
| Buna ziua .am si eu o intrebare. Sunt in divort din octombrie 2017 si inca nu sa terminat trebuie sa se stabileasca pensia alimentara si orele (timpul)de vizita Eu am plecat de la fostul.sot in luna iunie 2017 si pana acum el a contribuit la cresterea copilului doar de cateva ori (3.4 ori) din luna ianuarie 2018 copilul meu (5 anisori) nu a mai primit un leu de la tatal sau .. Intrebarea mea este Dupa ce se stabileste pensia alimentara copilul meu o sa primeasca si banuti din urma?? mentionez ca ( tatal locuieste in italia cu residenţã.dar nu are contract de munca ) nu vrea sa.si faca ca sa nu plateasca pensie Aalimentara))stept raspuns .va multumesc!! | |
|
|
|
14-06-2018 |
| Andreea a scris pe 14-06-2018: Buna ziua .am si eu o intrebare. Sunt in divort din octombrie 2017 si inca nu sa terminat trebuie sa se stabileasca pensia alimentara si orele (timpul)de vizita Eu am plecat de la fostul.sot in luna iunie 2017 si pana acum el a contribuit la cresterea copilului doar de cateva ori (3.4 ori) din luna ianuarie 2018 copilul meu (5 anisori) nu a mai primit un leu de la tatal sau .. Intrebarea mea este Dupa ce se stabileste pensia alimentara copilul meu o sa primeasca si banuti din urma?? mentionez ca ( tatal locuieste in italia cu residenţã.dar nu are contract de munca ) nu vrea sa.si faca ca sa nu plateasca pensie Aalimentara))stept raspuns .va multumesc!! Daca ati solicitat prin cererea de chemare in judecata obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere de la momentul introducerii actiunii, atunci veti recupera sumele restante, in caz contrar obligatia tatalui la plata pensiei va incepe de la data finalizarii dosarului. Daca tatal nu realizeaza venituri, pensia se va stabili raportat la venitul minim pe economie in Romania. | Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil Telefon: 0746938774 E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com | |
|
|
|
|
|
|
Răspuns rapid |
Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te) E-mail: |