Forum avocaţi > Drept penal

Abandon familial

19-07-2019

Buna ziua,
As dori sa stiu care sunt pașii pe care trebuie să îi fac pentru a obține o sentință definitivă de abandon familial. Eu locuiesc în Italia de 10 ani, am 2 băieți minori (6 Și 8 ani). Tatăl copiilor a plecat din Italia acum 4 ani si nu mai am nici un raport cu el (cu toate că am încercat orice ca sa avem o legătură pentru copii). În italia am deja sentință definitivă cu abandon de minori de acum 4 ani stabilindu-se și pensia alimentara,iar copiii sunt sub tutela mea 100%. Stiu ca în România nu există această tutela, este 50% a mea,50% a tatălui. Am deschis un proces civil internațional pentru al obliga sa plateasca pensia alimentara a copiilor (inclusiv debitul de până acum) dar refuza. De curand am facut cererea pt executarea silită (chiar daca stiu ca nu are nimic in numele lui,mai mult ca dovada ca am incercat orice). În acest caz as dori să obțin o sentință definitivă de abandon familial si daca se poate decăderea din drepturile părintești (pentru ca băieții au cetățenie română,fiind ambii părinți romani) ca sa nu mai fiu obligată să apelez la el (oriunde ar fi,Nici măcar nu mai stiu de el),pentru orice document românesc al copiilor (pasaport etc...). Tin sa precizez ca tatăl copiilor este o persoană violentă și nu m-as risca să scot copiii din Italia din cauza drepturilor părintești pe care le are asupra lor (nici macar nu ii pot duce în România sa viziteze bunicii, rudele). Ma puteti ajuta? As dori sa stiu la cine sa apelez și care sunt pașii pe care trebuie să îi fac.
Va multumesc anticipat
Răspunde
 20-07-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Din moment ce minorii se afla in Italia, competenta de solutionare a unei astfel de cereri revine instantei italiene. Dupa ce obtineri o hotarare definitiva pentru exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, va trebui formulata in Romania o actiune pentru recunoasterea hotararii straine.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 20-07-2019

Va multumesc pentru ajutor
Răspunde
 27-07-2019
Vizitator
Buna ziua am și Io o întrebare as vrea să știu ce pățesc daca părăsesc domiciliu cu un minor sunt căsătorită dar momentan nu am bani pentru o acțiune de divorț
Răspunde
 27-07-2019

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ghiță Lenuta a scris pe 27-07-2019:
Buna ziua am și Io o întrebare as vrea să știu ce pățesc daca părăsesc domiciliu cu un minor sunt căsătorită dar momentan nu am bani pentru o acțiune de divorț
Va puteti muta impreuna cu copilul cand doriti, urmand ca ulterior sa introduceti actiunea de divort si sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dvs si obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere. Multa lume foloseste notiunea de "abandon de familie" fara sa-i cunoasca semnificatia legala, insa trebuie sa intelegeti ca nicio persoana nu poate fi obligata sa ramana intr-o relatie pe care nu si-o mai doreste sau sa suporte abuzuri fizice sau verbale. Infractiunea de abandon de familie prevede: " (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Detaliati intrebarea, va rog, ca sa va putem raspunde la obiect.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
În practică se pot întâlni foarte multe situații în care unul dintre părinți ia copilul în mod abuziv de la locuința conjugală și se mută în timpul divorțului, sau chiar înainte de a fi depus actele de divorț, la o altă adresă. Acest tip de acțiune este ilegală încălcând prevederile art. 496 din noul cod civil, locuința minorului fiind, în mod evident cea la care, de comun acord, cei doi părinți au decis de comun acord, anterior acestei acțiuni, ca minorul să locuiască.

Dacă unul dintre părinți schimbă în mod abuziv locuința minorului, acestă situație este echivalentă cu cea a răpirii internaționale de minori, situație care însă, fiind la nivel național, poate și trebuie rezolvată de urgență de către organele statului. Este de datoria organelor statului să protejeze dreptul copilului de a nu îi fi schimbată în mod abuziv locuința prin sancționarea contravențională a părintelui abuzator care nu returnează copilul la locuința sa.

De aceea, pentru a fi complet in limitele legale, va recomand ca fie sa obtineti acordul celuilalt parinte, fie sa introduceti divortul si sa solicitati stabilirea domiciliului minorului in noua locuinta, fie sa fiti in masura sa faceti dovada unor motive serioase (de exemplu, tratament abuziv asupra minorului ori violenta in familie) care au impus mutarea de indata ininteresul superior al minorului.

In conformitate cu prev.Art. 496 din Codul civil,
(1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi.
(2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.
(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit prezentului articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.

Iar conform Art. 497
(1) Dacă afectează exerciţiul autorităţii sau al unor drepturi părinteşti, schimbarea locuinţei copilului, împreună cu părintele la care locuieşte, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.
(2) În caz de neînţelegere între părinţi, hotărăşte instanţa de tutelă potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-07-2019
Vizitator
Noi nu ne mai înțelegem Io singură nu pot plati o chirie nu-mi permit as vrea sa plec la părinți iei au casa lor noi suntem de acord cu divorțul doar că tatăl copilului nu mă lăsa să plec din oraș cu copilul nu-i de acord ce as putea face
Răspunde
 27-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Inteleg ca parintii dvs. locuiesc in alta localitate.
Introduceti actiunea de divort (taxa de timbru prin acordul sotilor este 200 de lei)si cereti si stabilirea locuintei copilului in locuinta unde va veti muta. Daca nu aveti bani, puteti sa cereti ajutor public judiciar la Baroul de avocati din judetul in care locuiti ca un avocat sa va faca actiunea.
Incercati sa va convingeti sotul sa va lase sa plecati cu copilul; ori, daca credeti ca nu ar fi in stare sa va faca rau si sa va faca plangere la politie,puteti incerca sa plecati fara acordul sau. Dvs. va cunoasteti mai bine barbatul si de ce ar fi capabil sa faca.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 27-07-2019
Vizitator
Și dacă Io ma duc la poliție și dau declarație că părăsesc Orasu se rezolva ceva
Răspunde
 28-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Nu este de competenta politiei sa primeasca astfel de declaratii. La politie va duceti doar daca va simtiti amenintata ori va sunt puse in pericol viata, sanatatea sau bunurile printr-o fapta antisociala savarsita de sot.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2019
Vizitator
Buna ziua doamna avocat va rog să mă ajutați cu un răspuns acțiunea de divorț o pot face și din alt oraș va multesc anticipat
Răspunde
 28-07-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Desigur, puteti locui oriunde in tara la momentul depunerii cererii, cu mentiunea ca cererea de divorţ se depune si solutioneaza de judecătoria în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 28-07-2019

Bucuresti
0746938774
Facebook
Ghiță Lenuta a scris pe 28-07-2019:
Buna ziua doamna avocat va rog să mă ajutați cu un răspuns acțiunea de divorț o pot face și din alt oraș va multesc anticipat
Puteti trimite cererea si inscrisurile atasate acesteia prin posta, cu confirmare de primire, catre judecatoria competenta sa solutioneze cauza.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 31-07-2019

București
0721393939
albu.avocat@gmail.com
albuavocat.ro
Facebook
Noi nu ne mai înțelegem Io singură nu pot plati o chirie nu-mi permit as vrea sa plec la părinți iei au casa lor noi suntem de acord cu divorțul doar că tatăl copilului nu mă lăsa să plec din oraș cu copilul nu-i de acord ce as putea face

Dacă vă mutați la părinți cu copilul înseamnă că faceți dovada faptului că puteți asigura copilului o locuință. Nu trebuie neapărat să aveți o proprietate sau să stați în chirie.
Trebuie să faceți și dovada faptului că dețineți resurse bănești pentru creșterea copilului. Ar fi bine să vă angajați chiar dacă aveți un venit minim. De asemenea, puteți demonstra că părinții dvs vă ajută, în sensul că nu vă cer bani pentru cheltuielile casei sau pentru alimente și că vă ajută la supravegherea copiilor.

Cereți o CONSULTAȚIE JURIDICĂ
Avocat Adrian-Nicolae ALBU (28 de ani de experiență).
0721.39.39.39.
Prezentare servicii pe www.albuavocat.ro
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 01-08-2019

Bucuresti
0746938774
Facebook
Și dacă Io ma duc la poliție și dau declarație că părăsesc Orasu se rezolva ceva
In situatia in care exista neintelegeri intre parinti, este indicat sa scoateti minorul dintr-un mediu nociv, care i-ar putea afecta ulterior cresterea si dezvoltarea. Daca va hotarati sa va mutati impreuna cu minorul la parintii dvs, va trebui sa introduceti actiunea de divort si pe calea ordonantei presedentiale sa solicitati stabilirea domiciliului minorului la dvs pana la solutionarea actiunii de divort. Va puteti muta la rude, atat timp cat conditiile locative pe care le oferiti copilului sunt decente si ii pot asigura acestuia spatiul necesar pentru o buna dezvoltare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.