Forum avocaţi > Drept penal

Calomnie pentru Clasare, fapta nu exista?

03-08-2019
Vizitator
Am facut o plangere penala impotriva fostului angajator. Citez: " Subsemnatul..... fara sa fac vreo calomnie consider ca fostul meu angajator a savarsit infractiunea de instigare la fals intelectual. Deoarece am refuzat sa semnez anumite acte am fost demis....Am fost chemat la politie sa dau declaratii, iar dupa 1 an imi vine solutia de clasare de la procuror, pe motiv ca din cele relatate de mine, faptul ca nimeni nu a semnat nici un act in fals, deoarece am refuzat sa semnez, FAPTA NU EXISTA. Pot fi dat in judecata pentru calomnie sau inducere in eroare a organelor judiciare.
Răspunde
 03-08-2019

Bucuresti
0721727157 (Doar pt. programări)
av.carmen.petrescu@gmail.com
https://aavocat.net
Facebook
Impotriva solutiei de clasare aveti posibilitatea sa formulati plangere la instanta.
Da, daca se mentine aceasta solutie, exista posibilitatea sa fiti dat in judecata pentru calomnie.

In cazul in care doriti mai multe informatii, sau asistenta juridica/reprezentare ne puteti contacta la datele de mai jos.

av.Petrescu C. - Baroul Bucuresti
tel:0721727157*
e-mail: av.carmen.petrescu@gmail.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Inteleg ca ati fost functionar public.
Instigatorul (autorul moral)/seful dvs, cu intentie, a luat o decizie pe care ati considerat-o infractionala si apoi v-a transmis aceasta decizie dvs, instigatul.
Daca ati fi semnat hartiile, fara sa va puneti problema legalitatii lor, atunci ar fi fost savarsita de catre dvs. infractiunea de fals intelectual, savarsita. in conditiile participatiei improprii (angajatorul ar fi fost pedepsit ptr. fapta, dvs. nu (pentru ca nu cunosteati realitatea)
Pentru ca dvs. nu ati dat curs instigarii = daca instigatorul nu reuseste sa il convinga pe instigat sa comita fapta = fapta nu exista = instigatorul nu raspunde.
Consider ca nu vi se aplica 268 CP ptr ca dvs. ati facut sesizarea cu buna credinta, crezand ca actiunea angajatorului constituie infractiune, deci nu ati indus in eroare organele judiciare. In fapt, v-ati indeplinit obligatiile prevazute de art.267 CP.
Calomnia nu mai este considerata infractiune cf.NCP. Poate fi sanctionata in civil, insa petentul trebuie sa faca dovada ca sunt indeplinite conditiile generale ale raspunderii civile delictuale: existenta unui prejudiciu, existenta faptei ilicite, existenta raportului de cauzalitate intre fapta si prejudiciu, existenta vinovatiei, ceea ce nu consider ca este cazul in speta dvs.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-08-2019
Vizitator
1.Respect ambele comentarii de mai sus, deoarece m-am gandit la ambele . Empatizez mai mult cu postarea Doamnei Avocat Marina STARJIL, deoarece am sesizat politia ca am CREZUT ca "cicaleala insitenta" sau "hartuirea" de a semna ceva reprezinta o fapta penala. Nu am distorsionat cu nimic adevarul, am si precizat la inceputul plangerii,"Subsemnatul....fara sa intentionez sa fac o calomniei, consider ca obligarea de a semna un act reprezinta fapta de instigare la fals intelectual si las la aprecierea autoritatilor sa decida." Din cele relatate de mine s-a constatat ca FAPTA NU EXISTA deoarece nu am semnat nici un act, nu pentru ca as fi mintit si cica s-a constatat o stare conflictuala intre angajat si angajator. Astept si alte pareri.
2. Nu cumva ar trebui schimbata incadrarea penala din instigare la hartuire? Se poate face acest lucru?
Răspunde
 03-08-2019

Cluj si Prahova
0742251721
marina.starjil@gmail.com
Instigarea nu reprezinta o infractiune de sine statatoare in CP; trebuie sa existe o infractiune la care sa se instige, oricare.
.
In ceea ce priveste hartuirea, cele descrise de dvs. nu se incadreaza la Art. 208 CP.

" (1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă."

Si mai este un aspect; la hartuire, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila, care trebuie formulata in 3 luni de la savarsirea faptei.

Avocat Marina STARJIL

marina.starjil@gmail.com

Experienta de 28 de ani in domeniul juridic (civil, penal, comunitar si international).
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-08-2019

Bucuresti
0746938774
adela_bratulescu@yahoo.com
Facebook
Formulati o plangere impotriva solutiei de clasare la instanta careia i-ar fi revenit competenta sa judece actiunea penala.

Av. Bratulescu Adela - Baroul Bucuresti
Asistenta si reprezentare juridica in domeniul dreptului penal si civil
Telefon: 0746938774
E-mail: adela_bratulescu@yahoo.com
Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 03-08-2019
Vizitator
Va mulțumesc din suflet. După atâtea detalii spuse as vrea o părere obiectivă dacă sunt șanse sa fiu dat in judecată pentru calomnie. Motivul pentru care intreb este ca lucrez in alta parte si vreau sa inchei acest subiect, am trecut peste. Dar dacă trec peste este posibil sa se razbune cei reclamați de mine. Va mulțumesc!
Răspunde
 03-08-2019

Bucuresti
0746938774
Facebook
Calomnia a fost dezincriminata in noul Cod Penal, insa in situatia in care se va mentine solutia Parchetului, daca se va formula o plangere impotriva dvs, puteti fi cercetat pentru savarsirea infractiunii de inducere in eroare a organelor judiciare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
 04-08-2019
Vizitator
Pai atâta timp cât nu am mintit pot fi acuzat de inducere in eroare? Solutia de clasare s-a dat exact pe ce am relatat eu. Cred ca inducerea in eroare este atunci când minti nu când spui adevarul.
Răspunde
 04-08-2019
Vizitator
Va rog solemn sa îmi dați răspunsuri concrete. Nu am mințit cu nimic in ce am declarat. Din realitatea expusa de mine in denunț reiese ca fapta nu există. Deci nu am mințit. Daca nu am mințit înseamnă ca nu am indus in eroare pe nimeni.
Răspunde
 04-08-2019

Bucuresti
0746938774
Facebook
Exista posibilitatea sa se formuleze o plangere penala, asta nu inseamna ca veti fi trimis in judecata pentru savarsirea acestei fapte. Cel mai probabil, in situatia in care veti fi cercetat si veti demonstra ca sunteti de buna credinta, veti primi o solutie de clasare.

Răspunde

Răspuns util?

DA NU
Răspunde
Răspuns rapid

Nume: (Postezi ca vizitator. Ai cont pe site? Autentifică-te)

E-mail:

Răspunsurile primite de la avocații înscriși pe forum nu reprezintă consultanță juridică. Consultanța juridică plătită, în cadrul unui cabinet de avocatură, presupune un studiu mai aprofundat al cauzei și documentelor și angajează răspunderea avocatului consultat. În toate cazurile, vă recomandăm să vă programați la un cabinet de avocatură pentru acordarea unei consultanțe juridice plătite.

Top avocați activi pe forum

Av.Starjil Marina

1

Telefon: 0742251721Whatsapp

Locație: Prahova

Puncte: 1424

Ultimul răspuns

Av. Bratulescu Adela

2

Locație: Bucuresti

Puncte: 1106

Ultimul răspuns

Avocat Adrian-Nicolae ALBU

3

Telefon: 0721393939

Locație: București

Puncte: 364

Ultimul răspuns

Av. Dancu Cosmina

4

Telefon: 0740863366

Locație: Baroul Sibiu

Puncte: 0

Ultimul răspuns

Avocat? Înregistrați-vă, răspundeți pe forum și intrați în clasament.